VOOR EEN WAARDIGE TERUGKEER NAAR HET LAND VAN HERKOMST

In het kort

Sinds 1984 werkt Caritas International samen met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en Fedasil in het kader van het programma van vrijwillige terugkeer. Dit programma helpt de migranten in de voorbereiding van hun terugreis en voorziet financiering van het transport naar het land van herkomst (bus- of vliegtuigtickets). Voor onderdanen van derde landen die visumplichtig zijn, kan de kandidaat voor terugkeer een premie krijgen die in cash wordt omgezet op het moment van vertrek, op de luchthaven.

Dagelijkse permanentie

De sociale dienst (CAW Brabantia – Antenne Caritas International) organiseert dagelijks een sociale permanentie in Brussel (elke werkdag tussen 8.30 tot 15.30 uur). Wie ‘s ochtends langskomt, kan nog de dag zelf een individuele afspraak met een sociaal assistent(e) krijgen. De kandidaten voor terugkeer kunnen zich aanmelden op de permanentie, zonder afspraak, om informatie te krijgen over de vrijwillige terugkeer en de perspectieven in het land van herkomst. De sociale dienst werkt nauw samen met het team re-integratie. Er wordt in het bijzonder belang gehecht aan de context van kwetsbaarheid waarin iemand zich bevindt.

De sociale dienst (CAW Brabantia – Antenne Caritas International) organiseert dagelijks een sociale permanentie in Brussel (elke werkdag tussen 8.30 tot 15.30 uur). Wie ‘s ochtends langskomt, kan nog de dag zelf een individuele afspraak met een sociaal assistent(e) krijgen.

De kandidaten voor terugkeer kunnen zich aanmelden op de permanentie, zonder afspraak, om informatie te krijgen over de vrijwillige terugkeer en de perspectieven in het land van herkomst.

De sociale dienst werkt nauw samen met het team re-integratie. Er wordt in het bijzonder belang gehecht aan de context van kwetsbaarheid waarin iemand zich bevindt.

Lees meerSluiten

Onafhankelijke en verifieerbare informatie

Het vrijwillige aspect van de terugkeer is fundamenteel: de keuze om terug te keren moet een persoonlijke keuze zijn. Caritas International zal nooit proberen iemand te overtuigen om terug te keren naar zijn of haar land van herkomst. We proberen de persoon in kwestie te informeren en helpen nadenken over de beste oplossing. We proberen onafhankelijke en verifieerbare informatie te bieden over de mogelijkheden en perspectieven in het land van herkomst en/of België. Het vrijwilligeterugkeerprogramma op nationaal niveau wordt gefinancierd door de Belgische overheid via het federaal agentschap Fedasil en wordt uitgevoerd door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Het vrijwillige aspect van de terugkeer is fundamenteel: de keuze om terug te keren moet een persoonlijke keuze zijn. Caritas International zal nooit proberen iemand te overtuigen om terug te keren naar zijn of haar land van herkomst. We proberen de persoon in kwestie te informeren en helpen nadenken over de beste oplossing. We proberen onafhankelijke en verifieerbare informatie te bieden over de mogelijkheden en perspectieven in het land van herkomst en/of België.
Het vrijwilligeterugkeerprogramma op nationaal niveau wordt gefinancierd door de Belgische overheid via het federaal agentschap Fedasil en wordt uitgevoerd door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Lees meerSluiten
NAAR EEN PERMANENTIE KOMEN ?
 • Coördinatie

 • Partners

  Met de steun van Fedasil, het Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers en van het Fonds Asiel, Migratie en Integratie (AMIF). Naar een meer geïntegreerd migratiebeleid, dankzij het AMIF.

  • Caritas International België

Nieuws

Alle nieuwsberichten

Focus

 • 2.994

  vrijwillige terugkeren geregistreerd in 2018

 • 614

  vrijwillige terugkeerders kregen in 2018 van Caritas steun bij de re-integratie

Achter elk cijfer een verhaal

Caritas International België Het verhaal van Ahmed

Het verhaal van Ahmed

Ahmed heeft een plan: transportdiensten aanbieden in zijn thuisland, Jordanië. Na 6 turbulente jaren in Europa is het einde van de tunnel in zicht. De…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Emin

Het verhaal van Emin

In 2017 neemt Emin Sadikovic de moeilijke beslissing om zijn vaderland te ontvluchten, op zoek naar een betere toekomst voor zichzelf, zijn twee kinderen en…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Mustapha

Het verhaal van Mustapha

De 50-jarige Mustapha Essaihe had jarenlang een eigen cafeetje in het Marokkaanse dorp Nador. De wereld waaide er binnen, en zo ook de succesverhalen van…

Lees meer
Alle verhalen
Caritas International België

Ik stel een testament op

Wil je voortleven in projecten voor kwetsbare mensen? Neem dan Caritas International op in jouw testament! Het is gemakkelijk, snel en we zijn er om je te helpen en jouw vragen te beantwoorden.

Ik stel een testament op
Caritas International België

Doe een gift

Wat zouden we doen zonder jou en je vrijgevigheid? Samen strijden we tegen honger, armoede en geweld. Zo tover jij een glimlach op vele gezichten.

Doe een gift