© Isabel Corthier - Engagement begint voor je eigen voordeur. Jouw talenten zijn belangrijk en aanstekend! (2014)

Onze vrijwilligers kunnen hun talenten inzetten op verschillende terreinen: op de hoofdzetel in Brussel, als ondersteuning voor asielzoekers en erkende vluchtelingen of tijdens andere ontmoetingsactiviteiten.

Een onmisbare steun

Voor Caritas zijn vrijwilligers onmisbaar. Op dit moment zijn duizenden vrijwilligers actief om mensen in grote en kleine nood op te vangen, hen zorg en bezorgdheid te geven, zonder hiervoor een tegenprestatie te verwachten. Kwaliteit die zich uitdrukt in kwali-tijd. Gratis en belangeloos zijn ze er voor de ander, omdat elke mens de moeite waard is.

Binnen Caritas zijn er verschillende mogelijkheden om je in te zetten als vrijwilliger.

>> Ik word vrijwilliger

Vul je gegevens in, zo houden wij je op de hoogte van mogelijke projecten in jouw buurt.

Wil je af en toe een verhaal uit de oude doos horen? Of ga je liever fietsen met een persoon met een beperking? Neem een kijkje op de website van Present.

Ben je jong en je wil wel met andere jongeren samen de handen uit de mouwen steken? Ga mee op kamp in een zorgvoorziening met Joka!

Caritas en VW-werk = Vluchtelingen ondersteunen

Caritas is op zoek naar vrijwilligers om asielzoekers en vluchtelingen te ondersteunen en te verwelkomen. Help jij deze mensen, op de vlucht voor oorlog of geweld, op weg?

Ondersteunen kan op verschillende manieren:

1. Zoek mee naar een woning voor erkende vluchtelingen

Caritas organiseert momenten wanneer vrijwilligers en integratiecoaches vluchtelingen ondersteunen in hun zoektocht naar een woonst. Een boeiend uitdaging voor iedereen die niet bang is van online immo-kantoren, huiseigenaars op bellen of tolken.

2. Zet je in als parochie of groep in je gemeente

In vele gemeentes starten lokale vrijwilligersgroepen op om vluchtelingen die er zich vestigen te begeleiden en te verwelkomen. Caritas ondersteunt jullie graag met vorming en coaching op maat. Je kan je als groep nuttig maken door huizen voor erkende vluchtelingen te zoeken of open te stellen, mensen welkom te heten in je gemeente, fondsen in te zamelen voor de Caritas-werkingen…

3. Help in een opvangcentrum voor asielzoekers

Caritas organiseert de opvang van asielzoekers in individuele woningen en collectieve centra. We beheren meer dan 1.200 opvangplaatsen. Er zijn vrijwilligers actief in de opvangcentra van Louvranges (opvangstructuur specifiek voor vrouwen en geïsoleerde moeders, gelegen in Wallonië) en Scherpenheuvel (collectief opvangcentrum in Vlaanderen).

4. Word solidaire huiseigenaar!

Ben je huiseigenaar? Waarom niet aan een vluchteling of vluchtelingengezin verhuren? Je biedt hen zo de eerste noodzakelijke stap tot integratie.

>> LEES OOK: Drie vragen aan Catherine, een solidaire huiseigenaar

5. Doe een gift

Om erkende vluchtelingen te steunen bij hun eerste stappen in België, hebben we nood aan vrijwilligers maar ook aan fondsen. Jij kunt ons helpen.

Een gift kan steeds via BE88 0000 0000 4141 of schenk online via ons beveiligde schenkerspagina. Voor giften van € 40 of meer ontvangen de schenkers een fiscaal attest van Caritas International vzw.

CONTACT

Vrijwilligerswerk bij Caritas lijkt je wel wat? Schrijf je in als vrijwilligers via ons formulier, contacteer ons via volontaires-vrijwilligers@caritas.be of volg onze Facebookpagina.

Er zijn heel wat mensen met interesse in vrijwilligerswerk. Het kan dus wel even duren voordat je nieuws van ons krijgt. Maar in elke geval bekijken we alle vragen en proberen we zo snel mogelijk contact met je op te nemen.