Rwanda

Rwanda :

In het kort

Rwanda wordt gezien als een succesverhaal. Na de volkenmoord in 1994 kwam de macht er in handen van het Rwandees Patriottisch Front (FPR). De nieuwe machthebbers slaagden erin om het land op een aantal vlakken te ontwikkelen.

Keerzijde van de medaille is dat de Rwandese autoriteiten weinig tegenspraak of oppositie dulden. Tegenstemmen worden vaak in de kiem gesmoord. Er is weinig of geen ruimte voor dissidentie.

Rwanda is één van de kleinste en dichtstbevolkte landen op het Oost-Afrikaanse continent. Een aanzienlijk deel van de bevolking leeft vooral van de landbouw. Maar de landbouwproductie kan de bevolkingsgroei niet bijhouden waardoor invoer van voedsel noodzakelijk is. De bevolkingsdichtheid zet grote druk op de beschikbare grond waardoor de inkomsten uit landbouw niet volstaan voor de families. Diversificatie van inkomstenbronnen is dus een prioriteit.

Op het vlak van landbouw wil Rwanda meedoen aan de 'Nieuwe Groene Revolutie van Afrika': met een op de markt gerichte landbouw, veredelde zaden en kunstmeststoffen. Rwanda tracht ook zijn dienstensector te ontwikkelen en industrialisering (fabrieken) te stimuleren.

Op politiek vlak zijn er politieke spanningen tussen Rwanda en buurlanden als de DR Congo, Oeganda, Burundi en Tanzania. De DR Congo en rapporten van VN-experts geven aan dat de rebellen van M23 in Noord-Kivu worden gesteund door Rwanda, maar Kigali blijft dit ontkennen.

De klimaatopwarming maakt het weer in Rwanda minder voorspelbaar. Soms zijn er hevige regens, dan weer lastige droogtes. Deze situatie is een probleem voor de voedselzekerheid.

Caritas International heeft momenteel geen projecten lopen in Rwanda. Maar we behouden wel onze goede contacten met de lokale Caritassen en hopen de samenwerking op het terrein op zeker moment te kunnen hervatten.

Caritas
International
in Rwanda

+ -

Nieuws "Rwanda"

Alle nieuwsberichten

Projecten "Rwanda"

Alle projecten
Caritas International België

Ik stel een testament op

Wil je voortleven in projecten voor kwetsbare mensen? Neem dan Caritas International op in jouw testament! Het is gemakkelijk, snel en we zijn er om je te helpen en jouw vragen te beantwoorden.

Ik stel een testament op
Caritas International België

Doe een gift

Wat zouden we doen zonder jou en je vrijgevigheid? Samen strijden we tegen honger, armoede en geweld. Zo tover jij een glimlach op vele gezichten.

Doe een gift