Getuigenissen uit Rwanda: “Soms zitten we gewoon zonder voedsel”

Caritas International België Getuigenissen uit Rwanda: “Soms zitten we gewoon zonder voedsel”

Maggie Andresen/CRS - Blandine Mukamana woont in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Tijdens deze wereldwijde pandemie probeert zij te overleven.

Maggie Andresen/CRS - Blandine Mukamana woont in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Tijdens deze wereldwijde pandemie probeert zij te overleven.

30/07/2020

Het coronavirus heeft over de hele wereld miljoenen levens ontwricht, ook in Rwanda. De maatregelen om de pandemie in te perken zijn niet zonder gevolgen: beperkte toegang tot werk en dus inkomstenverlies. Zonder geld kunnen kwetsbare gezinnen zich onmogelijk van voedsel voorzien. Blandine, Jaqueline en Consolee wonen in Kigali en getuigen.

Blandine: zonder werk en zonder voedsel

Blandine Mukamana is een 38-jarige moeder van drie kinderen en verkoopt groenten op een markt in de hoofdstad. Ze keek met bezorgdheid toe hoe haar kostbare voorraad groenten snel slonk. Als kostwinner van het gezin betekende de lockdown in Kigali dat ze niet naar buiten kon om geld te verdienen. “De kinderen zijn de hele tijd thuis geweest, het was moeilijk om voldoende eten voor hen te voorzien. Hun vader is werkloos vanwege de lockdown, meestal is hij een dagloner. Zijn werk is al onstabiel, maar de lockdown heeft het nog erger gemaakt. Soms zitten we gewoon zonder voedsel.”

>>LEES OOK: Ethiopië en Zuid-Soedan: “wij sterven nog liever aan corona dan van de honger”

Jacqueline: een lege winkel

Caritas International België Getuigenissen uit Rwanda: “Soms zitten we gewoon zonder voedsel”©Maggie Andresen/CRS – Dit is de 34-jarige Jacqueline Ngiruwonsanga in haar eigen groetewinkel, gelegen in Kuruhimib Village in het Nyarugenge District van Kigali. 

Jacqueline Ngiruwonsanga ondervond dit probleem ook. Voor de komst van het coronavirus verdiende ze 1 tot 2€ per dag, wat genoeg was om haar gezin van vier kinderen te onderhouden. Tijdens de lockdown werd het moeilijk: “Ik had zeer weinig voorraad en zeer weinig winst, die ik enkel gebruikte om een paar benodigdheden voor mijn kinderen thuis te kopen. Het aantal klanten dat naar mij toe kwam, nam af en het kapitaal om nieuwe groeten in te kopen verminderde omdat we een deel ervan voor het gezin moesten gebruiken.”

Consolee: meer monden te voeden

Caritas International België Getuigenissen uit Rwanda: “Soms zitten we gewoon zonder voedsel”©Maggie Andresen/CRS – Consolee Ingabire wanneer ze haar kippen aan het voederen is in haar eigen pluimveebedrijf in Kigali

Voor de 43-jarige pluimveehoudster Consolee Ingabire werd het ook een moeilijke periode. In normale tijden verdiende ze dagelijks ongeveer 1€, met een extra maandelijks inkomen van ongeveer 3€ uit de verkoop van producten. “Tijdens de lockdown legden de kippen geen eieren omdat ik me geen kippenvoer meer kon veroorloven. Ik verloor hierdoor inkomen.”

Ook konden de zes kinderen van Consolee plots niet meer naar school. “Ze kregen er lunch, en enkelen verbleven in een internaat waar ze al hun maaltijden kregen. Nu wonen ze thuis en moet ik voor alle maaltijden zorgen, van het ontbijt tot het avondeten. Mijn uitgaven voor voedsel zijn fors gestegen.”

>> DOE EEN GIFT VOOR DE STRIJD TEGEN HONGER TIJDENS CORONA

Hoop zaaien in tijden van corona

Getuigenissen zoals die van Blandine, Jacqueline en Consolee zijn helaas geen alleenstaande verhalen in Rwanda en in veel andere Afrikaanse landen waar voedselzekerheid dreigt. Maar ze geven de hoop niet op: “Ik heb er goede hoop in. Als ik eenmaal weer voorraad heb zal ik met mijn winkel meer winst maken en voor mijn gezin kunnen zorgen”, vertelt Blandine.

Met de steun van haar wereldwijde netwerk bestrijdt Caritas International de honger in de wereld. In Zuid-Soedan en Oeganda voorzien we kwetsbare gezinnen van zaden en materialen. In andere landen, zoals Rwanda, helpen we de boeren om in hun levensonderhoud te voorzien.

Strijd samen met ons tegen de honger, in tijden van corona! Steun onze acties via ons online platform of op het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten