Burkinezen met een kwetsbaarheid leren succesvol ondernemen

Caritas International België Burkinezen met een kwetsbaarheid leren succesvol ondernemen
26/03/2024

Gewelddadige troepen die de bevolking op de vlucht jagen, een wispelturig klimaat dat de oogsten vernielt en voor honger zorgt: Burkina Faso kampt met meer dan één crisis. Caritas geeft vormingen aan de meest kwetsbare Burkinezen, zodat ze succesvol kunnen ondernemen.

Burkina Faso - Crisis - kwetsbaarheid - caritas - klimaat

“Mijn moeder en neef zijn uit hun dorp gevlucht en wonen nu bij mij”, vertelt Solange (45) uit Loropeni in het zuiden van Burkina Faso. Solange is moeder van drie kinderen en weduwe. Bovendien heeft ze een beperking. De zes monden moet ze in haar eentje vullen.

Solange is een van de vele Burkinezen voor wie de hongersnood dreigt. Burkina Faso kent de ergste humanitaire crisis in zijn geschiedenis. Gewapende groepen, extremisten en criminele bendes zaaien al jaren terreur. Tien procent van de bevolking, zo’n 2 miljoen mensen, is op de vlucht voor het geweld.

Klimaatcrisis

Wie nog in zijn of haar dorp kan blijven en leeft van de landbouw, moet de strijd aangaan met de klimaatcrisis. Overvloedige regenval, afgewisseld met lange, kurkdroge periodes doet de oogsten mislukken in de Sahelregio. Er is steeds minder water en voedsel, en door het geweld zijn een heleboel gezondheidscentra gesloten. De bevolking in Burkina Faso lijdt honger.

Levensonderhoud

Caritas International en de plaatselijke Caritas-afdelingen ondersteunen de bevolking van de landelijke dorpen in het zuiden en zuidwesten van Burkina Faso. In de regio’s Loropeni en Zambo staan ze personen met een kwetsbaarheid bij. Ze geven onder meer opleidingen aan jongeren, vrouwen en personen met een beperking, zodat ze beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Burkina Faso - Crisis - kwetsbaarheid - caritas - klimaat

Pluimvee

Kparuviel, een 28-jarige man met een beperking uit Zambo, volgde zo’n opleiding. Hij leerde er hoe hij pluimvee moet houden. Kparuviel wil graag een bedrijfje opstarten, zodat hij zijn familie kan onderhouden. Behalve voor zijn vrouw en kind, zorgt hij ook voor zijn moeder en broers. Maar eerst moet Kparuviel aan geld komen om kippenvoer en een hok te kopen. Kparuviel is ambitieus. Zijn beperking – hij kan zijn rechterarm niet gebruiken – staat zijn dromen niet in de weg. “Ooit wil ik een grote pluimveeboerderij in het dorp te bouwen en er andere mensen opleiden”, vertelt hij.

Schoolgeld

Ook Florence (29) uit Zambo volgde een opleiding pluimveehouderij en tuinieren. Zij moet haar eigen kost verdienen, want ze is een alleenstaande moeder met vier kinderen. De zorg voor haar moeder en drie jongere broers neemt ze er ook bij. Florence is er trots op dat ze haar kinderen naar school kan sturen. Maar de school is duur. En met de opleiding alleen, is Florence niets. Om echt van start te kunnen gaan, heeft ze geld nodig om een kippenhok te bouwen, zich kippen en kweekmateriaal aan te schaffen. “Met wat financiële hulp kan ik het schoolgeld van mijn kinderen blijven betalen”, meent Florence. “Dan zullen ze niets tekortkomen.”

Help kwetsbare mensen een beter leven opbouwen

Alleenstaande moeders en mensen met een beperking in Burkina Faso hebben het nog moeilijker dan anderen om hun gezin te onderhouden. Caritas geeft hen opleiding om succesvol te ondernemen.

Doe een online gift of stort op rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling ‘5019 Burkina‘.

Dankzij jouw bijdrage voor materiaal kunnen ze hun nieuwe vaardigheden inzetten en meer inkomsten verkrijgen. Zo helpt je hen uit de armoede.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten