Veelgestelde vragen (FAQ)

Caritas International België Veelgestelde vragen (FAQ)

Giften en fiscale aftrekbaarheid

Vanaf welk bedrag is mijn gift fiscaal aftrekbaar?

Als de som van jouw jaarlijkse giften minstens € 40 bedraagt, krijg je automatisch een fiscaal attest. Het wordt je toegestuurd in de maand februari van het volgende jaar, nog op tijd voor je belastingaangifte. Als je bijvoorbeeld in de loop van 2021 een gift aan Caritas International hebt gedaan, krijg je je fiscaal attest in februari 2022. Je krijgt dan 45% van het bedrag van je gift terug in de vorm van een belastingvermindering, zolang het totaal van je giften niet meer is dan 10% van je netto belastbaar inkomen. Wij krijgen steeds jouw volledige gift, terwijl je slechts een deel ervan betaalt.

Ik wil Caritas International steunen via een klassieke overschrijving. Wat is jullie rekeningnummer?

Je kunt een gift doen door het bedrag van jouw keuze over te schrijven op het rekeningnummer van Caritas International. Hieronder vind je de nodige informatie:

Caritas International vzw – Liefdadigheidstraat 43, 1210 Brussel

IBAN : BE88 0000 0000 4141 – BIC : BPOTBEB1

Je kunt ook een vooraf ingevuld overschrijvingsformulier downloaden en afgeven aan je bank.

Een regelmatige gift doen, is dat mogelijk?

Caritas International steunen kan ook via een automatische betaalopdracht. Met een Europese domiciliëring kies je de regelmaat en het bedrag van je giften. Hoe doe je dat? Download gewoon het formulier, vul het in en stuur het naar ons terug via post of e-mail. Wij regelen de rest met je bank. Je kunt ook een gift op lange termijn doen via ons 100% beveiligde betaalplatform. Ter herinnering, alle giften die je in een jaar doet, worden samengeteld voor je fiscaal attest. Als je minstens 40 euro op jaarbasis schenkt, krijg je automatisch een fiscaal attest.

Is een online gift veilig?

Voor online giften gebruiken we de diensten van het bedrijf iRaiser, de Europese leider in online fondsenwerving. iRaiser heeft een jarenlange ervaring en is helemaal beveiligd – zoals je kunt zien aan de “https” voor het adres van de pagina, en werkt samen met Ogone, de specialist in online betalingen. De online giften zijn dus helemaal veilig.

Hoe zorgen jullie ervoor dat mijn gift goed terechtkomt?

Caritas is de Belgische schakel van een netwerk dat actief is in meer dan 160 landen en regio’s. Onze lokale partners staan heel dicht bij de bevolking en dankzij hen is Caritas er zeker van dat de hulp rechtstreeks naar de meest kwetsbaren gaat.

We engageren ons ook voor transparantie. Onze rekeningen worden elk jaar door een bedrijfsrevisor nagekeken en goedgekeurd en zijn beschikbaar op de site van de Nationale Bank. In ons jaarrapport vind je ook onze jaarrekeningen en meer informatie over hoe je giften werden gebruikt ter plaatse – ze maken het verschil! We zijn lid van de vereniging voor ethiek in de fondsenwerving (afgekort tot VEF) die elk jaar controleert of we onze engagementen voor fondsenwerving naleven). We hebben strikte interne controles en procedures. En om fiscale attesten te kunnen afleveren, moeten we beantwoorden aan een aantal criteria en eisen van het Ministerie van Financiën. Onze rekeningen zijn ook beschikbaar op NGO-Open Boek en DonorInfo.

Kan ik een specifiek project financieel steunen?

Je kunt zelf kiezen waar je gift naartoe gaat. Voor een online gift vul je gewoon het vakje van je keuze in. Bij een gift via de overschrijving die je op onze brieven vindt, is het belangrijk om de gestructureerde mededeling te vermelden die op het overschrijvingsformulier staat. Als je een overschrijving doet zonder dat je daarvoor een brief kreeg, kun je in de mededeling vermelden welk land of project je wil steunen. Zonder vermelding gaat je gift naar ons noodfonds.

Wanneer mag ik mijn fiscaal attest verwachten?

Caritas International kan fiscale attesten leveren voor giften vanaf 40 euro op jaarbasis, in één keer of via meerdere giften. Dit attest wordt automatisch opgestuurd in februari van het jaar volgend op je gift(en). Als je in de eindejaarsperiode schenkt, moet je gift wel ten laatste op 31 december op onze rekening staan om zeker te zijn van een fiscaal attest.

Doet Caritas deur-aan-deurfondsenwerving?

Caritas International gaat nooit van deur tot deur, verkoopt geen enkel fondsenwervingsproduct en heeft geen mensen op straat of voor supermarkten die je een domiciliëring laten tekenen.

Wordt de fondsenwerving van Caritas gecontroleerd?

We engageren ons ook voor transparantie. Onze rekeningen worden elk jaar door een bedrijfsrevisor nagekeken en goedgekeurd en zijn beschikbaar op de site van de Nationale Bank. In ons jaarrapport vind je ook onze jaarrekeningen en meer informatie over hoe je giften werden gebruikt ter plaatse – ze maken het verschil! We zijn lid van de vereniging voor ethiek in de fondsenwerving (afgekort tot VEF) die elk jaar controleert of we onze engagementen voor fondsenwerving naleven). We hebben strikte interne controles en procedures. En om fiscale attesten te kunnen afleveren, moeten we beantwoorden aan een aantal criteria en eisen van het Ministerie van Financiën. Onze rekeningen zijn ook beschikbaar op NGO-Open Boek en DonorInfo.

Kan ik een gift doen via Facebook?

Elke gift is natuurlijk welkom voor de projecten van Caritas International. Graag willen wij je erop wijzen dat alleen giften die rechtstreeks op onze rekening binnenkomen – via overschrijving of via ons online betalingsplatform – wettelijk in aanmerking komen voor een fiscaal attest, als ze minstens 40 euro per jaar bedragen. Dit geldt dus absoluut niet voor giften die via een tussenpartij zoals Facebook worden gedaan, wat het bedrag ook is.

Gaat Caritas de deuren langs om schenkers te werven?

Caritas International stuurt soms teams op pad om deur-aan-deur of in winkelcentra schenkers te werven. Je kan deze mensen herkennen door de k-way die ze dragen met daarop het logo « Caritas International.be » dat er in het wit op te lezen is. In de winkelcentra zal je hen ook herkennen aan een doek met daarop een foto en ons logo. Wij zien dit als een mooie  manier om met mensen in contact te treden en hen te vertellen over ons werk met slachtoffers van rampen, oorlogen en armoede, in hun land of hier in België.

Door deze acties kunnen we aan mensen ook vragen om ons werk te steunen via een bankdomiciliëring. Dit stelt ons in staat om nog meer kwetsbare personen te ondersteunen.

Caritas International heeft niet de ervaring, het personeel of de logistiek die nodig zijn om acties van deze aard uit te voeren. Daarom doen we een beroep op een bedrijf – ONG Conseil, waarmee we nauw samenwerken. Wil je graag weten wie de persoon precies is die met jou in gesprek gaat? Noteer dan gerust zijn of haar naam en neem contact op met Davy De Witte, die bij ons verantwoordelijk is voor het relatiebeheer met schenkers.

Heb je een telefoontje gekregen van Caritas International?

Soms geeft Caritas International aan een bedrijf de opdracht om schenkers te contacteren en hen te bedanken of aan te spreken in het kader van een fondsenwervingscampagne. Een praktische manier om in contact te blijven met de mensen die ons steunen, naar hen te luisteren en informatie te geven over onze werking. Tegelijkertijd kunnen we zo vragen om deze steun te hernieuwen, uiteraard zonder enige verplichting.

Voor deze telefooncampagnes bellen we vanuit het nummer 02 883 70 55.

Wij doen ons best om deze telefoontjes op een fijne manier te laten verlopen. Hebt u een vraag over deze telefonische oproepen? Neem dan gerust contact op met Davy De Witte, die bij ons verantwoordelijk is voor het relatiebeheer met schenkers.

Legaten

Hoe kan ik in mijn testament een gift opnemen voor Caritas International?

Voor meer informatie hierover kan je terecht bij Gonzalo Dopchie, vertrouwenspersoon en raadgever legaten voor Caritas International. Je kunt hem telefonisch bereiken op het nummer 0475 76 10 00 of per e-mail op g.dopchie@caritasint.be. Bekijk ook het artikel ‘Je nalatenschap: Caritas in je testament’ om meer te weten over nalatenschappen.

Welke officiële informatie heb ik nodig om Caritas International in mijn testament op te nemen ?

Hierbij de informatie die nodig is om Caritas International in je testament op te nemen:

  • Naam: CARITAS INTERNATIONAL vzw
  • Ondernemingsnummer: 0410.644.946
  • Bankrekening: BE 41 2100 4714 7510
  • Adres: Liefdadigheidstraat 43,1210 Brussel

Meer informatie over je nalatenschap.

CARITAS OP EEN ANDERE MANIER HELPEN

Kan ik vrijwilligerswerk doen voor Caritas International?

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het werk van Caritas. Momenteel kunnen we al rekenen op een honderdtal gemotiveerde vrijwilligers. Ze werken mee aan onze projecten op het terrein of op de hoofdzetel in Brussel en steunen asielzoekers, vluchtelingen of het personeel van Caritas. Anderen helpen is wat hen drijft. Wil jij ook vrijwilliger worden bij Caritas? Vul dan het online formulier in en ons team houdt je op de hoogte van de verschillende projecten bij jou in de buurt. Meer informatie over de mogelijkheden tot vrijwilligerswerk vind je hier.

Stuurt Caritas International vrijwilligers naar het buitenland?

We sturen geen enkele vrijwilliger naar het buitenland. Het is ons beleid om te werken met lokale Caritasafdelingen of andere erkende organisaties op het terrein. Hoewel er geen twijfel bestaat dat het delen van ideeën en vaardigheden tussen landen waardevol is, geloven wij dat de leden van lokale gemeenschappen moeten worden opgeleid en ondersteund bij het vinden van hun eigen oplossingen.

Kan Caritas International mij helpen met het transport van (hulp)goederen naar bepaalde landen?

Neen, Caritas International beschikt niet over de logistiek om goederen zoals kledij, voeding of andere vanuit België te verschepen naar derdewereldlanden. Uit ecologische, financiële en praktische overwegingen worden ze lokaal verzameld. We kunnen wel aanraden contact op te nemen met onze partner Wereldmissiehulp.

Waar in België kan ik materiële giften (dekens, kledij, meubels…) doen?

Bepaalde partners kunnen er zeker voor zorgen dat je giften terechtkomen bij de mensen die er het meest nood aan hebben.

Voor materiële giften in België raden we aan contact op te nemen met de vzw Convivial. Deze organisatie verzamelt alles wat mensen nodig hebben als ze een opvangcentrum verlaten om zich op een waardige manier in België te vestigen. Om goederen naar het buitenland te sturen, kun je Wereldmissiehulp contacteren.

Ik wil een woning aanbieden voor vluchtelingen in België. Hoe ga ik te werk?

Een degelijke woning is de eerste, essentiële stap naar integratie. Daarom heeft Caritas een netwerk van solidaire eigenaars opgezet die bereid zijn om hun woning te verhuren aan erkende vluchtelingen. Een woning aanbieden kan door een e-mail te sturen naar proprio.solidaire@caritasint.be of te bellen naar +32 2 609 06 54. Meer informatie over het concept van solidaire huiseigenaar.

Ik wil me graag kandidaat stellen voor een job of stage.

We zijn steeds op zoek naar nieuwe talenten bij Caritas International. De lopende vacatures vind je op onze jobpagina. Wil je spontaan solliciteren voor een job of stage? Stuur dan een e-mail met je cv en motivatiebrief naar cv@caritas.be voor een sollicitatie, en naar stage@caritasint.be voor een stage.

Hulp nodig

Ik heb hulp nodig in België.

Ons team van ervaren maatschappelijk werkers heet je welkom in zijn lokalen in Brussel. Zij kunnen je individuele psychosociale en administratieve ondersteuning bieden op het gebied van sociale rechten (OCMW, kinderbijslag, enz.), de rechten van vreemdelingen (gezinshereniging, vrijwillige terugkeer, enz.) en jou contacten met de overheid. Als jij je als buitenlandse student of alleenstaande minderjarige in een precaire situatie bevindt, kan je daar ook hulp vinden.

Voor je naar onze sociale dienst komt, raden wij je aan om onze openingsuren te bekijken, aangezien sommige momenten alleen op afspraak beschikbaar zijn voor mensen die al door ons worden opgevolgd. Je kan zonder afspraak komen op de hieronder aangegeven tijdstippen.

Maandag: 8.30u tot 11.30u
Dinsdag: 8.30u tot 11.30u en 13.30u tot 15.30u.
Woensdag: 8.30u tot 11.30u. en 13.30u tot 15.30u
Vrijdag: 8.30u tot 11.30u

Vermits de dienst gezinshereniging alleen op afspraak beschikbaar is, nodigen wij je uit om vooraf contact met ons op te nemen per telefoon op 02 229 36 11, per e-mail via servicesocial@caritasint.be of rfgh@caritasint.be.

Als lid van het ” Hallo? Welzijnswerk”-netwerk is ons team ook bereikbaar via het gratis nummer van het Brusselse gewest. Zowel voor dringende verzoeken als voor mensen die een luisterend oor nodig hebben. Je kan ons gratis bereiken op 0800 35 243 van maandag tot vrijdag tussen 9.00u en 17.00u.

Ik ben niet in België maar heb hulp nodig. Wat nu?

Caritas International kan jammer genoeg geen individuele hulpvragen uit het buitenland beantwoorden. In het buitenland werken we nauw samen met de lokale Caritasorganisaties. Je kan je wenden tot de dichtstbijzijnde Caritas. Alle contactgegevens vind je terug op de website van Caritas Internationalis: www.caritas.org.

Ik zet een project op in het buitenland en zou hierbij graag steun krijgen van Caritas. Hoe ga ik te werk?

Voor al ons werk in het buitenland werken we nauw samen met de lokale Caritasorganisaties. Je kunt je richten tot de Caritas die het dichtst ligt bij de plaats van jouw project. Je vindt alle gegevens, land per land, op de site van Caritas Internationalis: www.caritas.org.

Zij alleen bepalen de lokale projecten en vragen dan steun aan Caritas International België.

Communicatie en e-mails

Hoe kan ik het aantal brieven en magazines van Caritas International in mijn brievenbus verminderen?

Als je onze post dubbel ontvangt of in de toekomst onze mailings niet meer wil ontvangen, stuur dan een mail naar infonl@caritasint.be. Als alternatief kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van ons werk via e-mail: minder papier voor jou en minder kosten voor ons. Je kunt natuurlijk ook op de hoogte blijven van onze projecten via deze website en onze sociale media.

Hoe beschermt Caritas mijn persoonlijke gegevens?

Transparantie, veiligheid en gemak zijn de sleutelwoorden die ons beheer van persoonlijke gegevens samenvatten. Caritas, als organisatie van internationale solidariteit, engageert zich om migranten en vluchtelingen te beschermen. Maar dat niet alleen… we waken ook over het respect voor de rechten van onze schenkers, sympathisanten en personeel: de drijvende krachten van Caritas. Daarom hebben we een 12-delig privacybeleid opgesteld, in functie van de context waarin de gegevens verzameld werden. Het is heel simpel om je rechten uit te oefenen en het privacybeleid te bekijken. Dat kan hier: www.caritasinternational.be/nl/privacy.

Of je ons nu volgt via e-mail, sociale media, onze website of door een gift te doen, je rechten zijn beschermd door onze vertrouwelijkheidsclausules. We doen er alles voor opdat je je veilig zou voelen tijdens je bezoek en in je contacten met ons team.

Ik wil een klacht indienen.

Voldeed Caritas niet aan je verwachtingen? Werd je slachtoffer of was je getuige van ongepast gedrag van een medewerker of vrijwilliger van Caritas International België?

Laat het ons weten door een klacht in te dienen via dit e-mailadres: ombudsman@caritas.be of telefonisch op het nummer +32 476 47 23 23.

Je klacht zal vertrouwelijk en discreet behandeld worden.

Caritas op school

Hebben jullie lesmateriaal voor scholen?

Ja, ons aanbod aan wereldburgerschapseducatie bevat lesmateriaal zoals het rollenspel ‘Inclu Acto’ en de workshop ‘Between 2 Worlds’ over vluchtelingen in België en waarin een vluchteling aan het woord komt. We begeleiden scholen ook in schoolprojecten en bieden de mogelijkheid om brieven uit te wisselen met jonge Syrische vluchtelingen. Als je een specifieke vraag hebt of meer informatie wil, contacteer dan onze verantwoordelijke wereldburgerschapseducatie. Bekijk ook ons volledige aanbod aan wereldburgerschapseducatie in de sectie ‘Educatie’ van deze site.

Bezoeken jullie scholen?

Ja, een medewerker van Caritas en een getuige met een vluchtverhaal kunnen een infosessie, activiteit of workshop geven aan leerlingen en/of leerkrachten. Als je graag meer wil weten, contacteer dan onze verantwoordelijke wereldburgerschapseducatie.

Over welke thema’s bieden jullie educatief materiaal aan?

Op basis van onze terreinervaring in België, werken wij vooral rond migratie, asielzoekers en vluchtelingen. We kunnen ook andere thema’s aankaarten zoals internationale samenwerking in het Zuiden (voedselzekerheid en landbouwcoöperatieven). Check zeker de sectie ‘Educatie’ op onze website om meer te weten over ons specifiek aanbod!

In welke mate zijn de workshops in scholen neutraal?

Geen enkele workshop heeft als doel een bepaalde visie op te dringen. We willen vooral sensibiliseren en aan wereldburgerschapseducatie doen. Concreet betekent dit dat we leerkrachten en jongeren handvaten aanreiken op basis waarvan ze hun eigen mening kunnen vormen. We geven cijfers en andere theoretische feiten, en we brengen de verhalen van de personen die we in België of in het buitenland begeleiden.

Wat kan ik doen met mijn school om Caritas te helpen?

Het helpt ons al als je samenwerkt met ons om je leerlingen te sensibiliseren over vluchtelingen en migratie via een van onze projecten van wereldburgerschapseducatie.

Als je verder wil gaan en actie wil ondernemen met je leerlingen, kun je ook een inzamelactie met je klas of school opzetten. Een concert organiseren, wafels bakken, een sporttoernooi op poten zetten… Alles kan! Meer informatie over de praktische modaliteiten vind je hier.

Ik zou met mijn school op lange termijn willen werken rond de problematiek van migratie en vluchtelingen. Kan Caritas me helpen?

Zeker, we lanceren geregeld een projectoproep om scholen te begeleiden in de uitwerking van een schoolproject. Concreet bieden we 360 gradenbegeleiding, aangepast aan de noden en goesting van jouw school. Schrijf je zeker in op onze nieuwsbrief om deze oproep niet te missen. Je kunt ons natuurlijk ook steeds contacteren met een specifieke vraag. Dan denken we samen na over wat we voor jou kunnen doen.

Ik zou mijn leerlingen in contact willen brengen met vluchtelingen, kan dat?

Jazeker. Jouw leerlingen kunnen in gesprek gaan met een vluchteling tijdens onze workshop ‘Between 2 Worlds’, waarin vluchtelingen voor de klas komt getuigen. We kunnen ook samen een ontmoeting opzetten met asielzoekers van onze opvangcentra. Om dit te organiseren, kun je onze verantwoordelijke wereldburgerschapseducatie contacteren. Ten slotte kunnen je leerlingen ook per post in contact komen met jonge Syrische vluchtelingen in Libanon. Meer informatie over dit project vind je hier.

Kan ik een opvangstructuur voor asielzoekers of vluchtelingen bezoeken met mijn school?

Caritas organiseert geen bezoeken aan opvangcentra maar nodigt leerlingen en hun leerkrachten uit om vluchtelingen te ontmoeten in het kader van een sensibiliseringsproject over de thematiek (workshop in de klas met een vluchteling, ontmoeting met asielzoekers die in onze opvangcentra verblijven etc.). Om dit te organiseren, kun je onze verantwoordelijke wereldburgerschapseducatie contacteren.

Transparantie

Zijn de rekeningen van Caritas International beschikbaar?

Caritas stelt gedetailleerde rekeningen ter beschikking van de Nationale Bank. Ze kunnen online geconsulteerd worden via het bedrijfsnummer 0410.644.946. De vereenvoudigde rekeningen vind je ook in ons jaarverslag.

Worden de financiën van Caritas gecontroleerd door derden?

De rekeningen van Caritas International worden elk jaar gecontroleerd door een bedrijfsrevisor en worden verstuurd naar de Nationale Bank. Het ministerie van Financiën voert ook regelmatig controles uit omdat zij de goedkeuring geeft die ons in staat stelt fiscale attesten te versturen.

Onze financiële en operationele gegevens zijn ook beschikbaar op de verschillende portalen zoals die van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (kortweg VEF), ngo-openboek en Donorinfo, waar we ook lid van zijn. Deze instanties controleren regelmatig of we onze engagementen nakomen, ook wat betreft audit en nakijken van onze rekeningen.

Hoe zijn de inkomsten en uitgaven van Caritas verdeeld?

Elk jaar publiceren we een jaarverslag waarin je de financiële details kunt terugvinden. Het omvat ook de verdeling van inkomsten en uitgaven van Caritas. De digitale versie is beschikbaar in het gedeelte ‘Publicaties‘ van de website. Wanneer het jaarverslag verschijnt, geven we ook een kort overzicht met de verdeling van de inkomsten en uitgaven. Voor 2020 vind je deze informatie terug in het artikel ‘Van kwetsbaarheid naar weerbaarheid: ons Jaarverslag 2020′. Het gaat hier om een vereenvoudigde versie. Als je alle details wilt raadplegen, kan dat op de website van de Nationale Bank met ons bedrijfsnummer 0410.644.946.

Naast de vrije giften, zijn er nog andere organisaties of instellingen die Caritas financieren?

Naast de giften van particulieren krijgen we ook subsidies. Onder andere van de federale regering, maar ook van de verschillende gewesten en de Europese Unie. De lijst van de subsidies vind je in ons jaarverslag.

Accepteren wij giften van privéondernemingen? Op basis van welke ethische regels?

Om een deel van haar projecten tot een goed einde te kunnen brengen, kan Caritas International rekenen op financiële ondersteuning van onze geldschieters, meer bepaald het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) voor België en de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp (DGD) voor internationale samenwerking. Verder krijgen we steun van talloze schenkers. Er zijn ook personen die Caritas International in hun testament opnemen.

Af en toe ontvangen we ook giften van privéondernemingen. In dit verband hanteren we een aantal vuistregels om trouw te blijven aan onze waarden.

  • We weigeren elke gift uit de oliesector, van tabaksbedrijven of wapenproducenten.
  • Als het gaat om giften uit andere sectoren, onderwerpen we iedere onderneming aan een ethische doorlichting om er zeker van te zijn dat de praktijken en waarden in die onderneming overeenstemmen met onze missie en visie, met name op het vlak van de mensenrechten. Als de doorlichting positief uitvalt, wordt de samenwerking geregeld via een overeenkomst die de rechten en plichten van elke partner uitlegt; in het bijzonder op het vlak van communicatie, duur van het partnership en toepassingsgebied.
  • Partnerships met ondernemingen kunnen diverse vormen aannemen; soms kan ons logo worden vermeld op bepaalde producten.

Naarmate we aan meer personen de kans geven om hun steentje bij te dragen, kunnen we onze inkomsten diversifiëren en ook meer middelen bijeenbrengen om de kwetsbaarsten te kunnen helpen. Maar extra middelen kunnen ook worden ingezet om uitwisseling van kennis en expertise aan te moedigen en zo meer maatschappelijke impact te realiseren voor beide partijen.

Welke zijn de besluitvormende organen van Caritas en wie maakt er deel van uit?

Er zijn vier bestuursorganen bij Caritas: een raad van bestuur, algemene vergadering, beheerscomité en directiecomité. De mandaten van deze verschillende organen zijn beschreven in de statuten van de vzw, gepubliceerd in het Staatsblad en beschikbaar via deze link.

Op 31 december 2020 waren de leden van de raad van bestuur van Caritas: Bernard Woronoff (voorzitter), Philippe de Dorlodot (vicevoorzitter), Dominic Verhoeven (vicevoorzitter), Jan Dumon, Christine d’Ursel-ter Hark, Marie-Paule Moreau, Martin Mvibudulu, Marc Nuytemans, Hubert Sanders. François Cornet (algemeen directeur).

De raad van bestuur kan rekenen op de steun van het directiecomité met daarin François Cornet, Anne Dussart, Gilles Cnockaert, Françoise Dandoy, Floriane Philippe, Bernadette van Raemdonck, Eliane Vastenavondt.

Filosofie en deontologie

Welke maatregelen worden genomen voor het vermijden van fraude, misbruik, intimidatie en andere wanpraktijken door medewerkers en vrijwilligers van Caritas?

Caritas heeft een nultolerantie bij het schenden van haar Ethisch Charter en Deontologische Code, die gelden voor al onze medewerkers en vrijwilligers, op het vlak van fraude, misbruik, intimidatie en andere wanpraktijken.

Al jarenlang hebben we procedures die dergelijke wanpraktijken voorkomen en signaleren, vanaf de aanwerving van onze medewerkers en voor de gehele duur van hun missie, om de bescherming te garanderen van kwetsbare personen die een beroep op ons doen.

In het buitenland werken we voornamelijk met onze lokale partners. Wanneer wij een expat uitzenden, geven wij systematisch de voorkeur aan een detachering van medewerkers met hun gezinsleden.

We herinneren er ook aan dat elke persoon die twijfelt aan de integriteit van Caritas België sinds 2018 een klacht kan indienen via ombudsman@caritas.be en/of de bevoegde burgerlijke autoriteiten onmiddellijk kan informeren. Elke klacht wordt serieus en aandachtig behandeld.

Helpt Caritas International enkel christenen?

De hulp van Caritas International focust op de meest kwetsbaren. Zowel in België als in het buitenland selecteren we de personen die we begeleiden op basis van kwetsbaarheidscriteria, zonder discriminatie.

In gevoelige contexten zoals in het Midden-Oosten, vooral in Syrië en Irak, kan een speciale aandacht gaan naar de christelijke gemeenschappen. Omdat ze soms het slachtoffer zijn van aanvallen om religieuze motieven. Maar ook hier focussen we op de meest kwetsbaren.

In alle onafhankelijkheid werken met een speciale aandacht voor de meest kwetsbaren, zonder onderscheid in herkomst, nationaliteit, geslacht of seksuele, religieuze of filosofische oriëntatie, én respect voor de menselijke waardigheid vormen twee fundamentele pilaren van het Internationaal Humanitair Recht en het humanitaire werk.

Moet je katholiek zijn om te mogen werken voor Caritas International?

Nee, Caritas International stelt op verschillende niveaus binnen de organisatie mensen te werk die niet katholiek zijn. Alle medewerkers delen wel de visie, waarden en het ethische kader van Caritas International.

Waarom maakt Caritas International deel uit van het consortium 12-12 en wat levert het haar op?

Samen met zes andere humanitaire organisaties maakt Caritas International deel uit van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties of het consortium 12-12. Door de communicatie naar het publiek te bundelen en efficiënte contacten te leggen met pers en media trachten we de vrijgevigheid en solidariteit van de bevolking aan te moedigen tegen een zo laag mogelijke kost. Het totaal van de ingezamelde gelden wordt onder de ledenorganisaties verdeeld op basis van een vooraf afgesproken verdeelsleutel. Iets minder dan 10% van de giften gaat naar Caritas International.

Wat doen jullie voor de Belgen?

Elke ngo heeft een specifieke missie – die toelaat om complementair te zijn in aanpak. De specifieke missie van Caritas International is steun aan de meest kwetsbaren, of het nu in het buitenland (via noodhulp en internationale samenwerking) of in België (steun aan vluchtelingen en migranten) is.

Binnen de Caritas-familie in België zet Caritas Vlaanderen zich in voor de slachtoffers van armoede en voor structurele oplossingen voor deze specifieke problemen, vooral op gebied van huisvesting. In het kader van een project in Charleroi bijvoorbeeld, zetten onze organisaties in op duurzame oplossingen voor dakloosheid.

Welke link is er tussen Caritas en de Kerk?

Caritas International ijvert voor een wereld van vrede, solidariteit en rechtvaardigheid, waarin de waardigheid van elke persoon fundamenteel is en waar de rijkdom beter verdeeld is. We putten onze inspiratie uit een christelijke visie van de mens en de maatschappij, gebaseerd op het Evangelie. We werken zonder vooroordelen, oordelen niet en zijn fier op onze diversiteit.

Caritas International behoort tot de katholieke Kerk met kantoren in elk bisdom van België. Ze werken direct samen met de parochiegemeenschappen. We staan onder het beschermheerschap van de aartsbisschop van Mechelen-Brussel en de bisschoppen van België. Onze sympathisanten behoren vooral tot de katholieke gemeenschap maar ze waarderen ons ook voor de steun die we bieden aan personen van verschillende geloofsovertuigingen.

Als lid van het kerkelijke netwerk van Caritas Internationalis, hebben we een lokale vertegenwoordiging in 162 landen en regio’s wereldwijd. Caritas is de sociale tak van de Kerk die vaak personen kan bereiken die er het meest nood aan hebben in zones waar de structuren van sociale bescherming en de overheid niet zo sterk of zelfs onbestaand zijn. We maken deel uit van een van de grootste humanitaire hulpnetwerken ter wereld en steunen zo de mensen die arm, kwetsbaar en gemarginaliseerd zijn, los van hun ras of geloof, om te bouwen aan wereld die gebaseerd is op rechtvaardigheid en naastenliefde.