Project – Jongeren op de vlucht

Caritas International België Project – Jongeren op de vlucht
Caritas International België Project – Jongeren op de vlucht
Caritas International België Project – Jongeren op de vlucht

Je wilt met je klas graag iets doen rond het conflict in Syrië maar weet niet goed wat? Je wilt je leerlingen beter doen begrijpen wat de link is met de vluchtelingenthematiek? Je wilt verder gaan dan een gewone les en echt in contact komen met Syrische vluchtelingen? Dan is het project “Jongeren op de vlucht” iets voor jou en je klas! Aan de hand van een briefwisseling tussen je leerlingen en jonge Syrische vluchtelingen in Libanon bouwen we een brug tussen jongeren uit deze twee totaal verschillende werelden.

Opgelet: Het project ‘Jongeren op de vlucht’ wordt momenteel in een nieuw jasje gestoken en wordt daarom in het schooljaar 2022-2023 niet georganiseerd. Raadpleeg onze website of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van verdere ontwikkelingen.

Videovoorstelling

BELGIË - LIBANON - SYRIË: Samen bruggen bouwen

Het conflict in Syrië heeft de grootste vluchtelingenstroom teweeggebracht sinds de Tweede Wereldoorlog. De komst van vluchtelingen is in België, het Midden-Oosten en wereldwijd een sociale realiteit waar we niet omheen kunnen. Toch blijft het voor Belgische jongeren te vaak een ver-van-mijn-bed-show. Vaak willen ze zich wel solidair opstellen met Syrische vluchtelingen maar weten ze niet goed hoe. Om die redenen is het project “Jongeren op de vlucht” ontstaan en is het ondertussen al aan zijn vijfde jaargang toe.

WAT WILLEN WE BEREIKEN MET Jongeren?

  • Belgische jongeren bewust maken van de thematiek van Syrische vluchtelingen in Libanon en daarbuiten.
  • Een brug bouwen tussen jongeren uit twee verschillende leefwerelden.
  • Belgische jongeren een kans geven om concreet een actie op te zetten over een gevoelig en actueel thema.

 

Hoe werkt het? Sensibilisering en briefwisseling

  • Aan de hand van de didactische gids of andere activiteiten kaart je de thematiek van Syrische vluchtelingen aan in je klas.
  • Je leerlingen schrijven een brief naar een Syrische leeftijdsgenoot in Libanon.
  • Je ontvangt de antwoorden van de Syrische jongeren.

Aan de slag met jouw leerlingen met een didactische gids

De briefwisseling met de Syrische jongeren is het ideale moment om in je les dieper in te gaan op de vluchtelingenthematiek en het conflict in Syrië. Als ondersteuning ontwikkelde Caritas International een didactische gids voor leerlingen uit het lager en secundair onderwijs. Hieruit kun je inspiratie halen voor je lessen zodat je leerlingen optimaal begrijpen bij wie hun brieven terecht komen. Download hier deze didactische gids!

Verwant nieuws