Neem Caritas International op in uw testament

Neem Caritas International op in uw testament

Sommige mensen willen ook als ze er niet meer zijn hun solidariteit met de minstbedeelden verder zetten en kansen geven aan toekomstige generaties. Zij schenken een legaat aan Caritas International. Ook u kunt op die manier het leven van kansarmen ingrijpend veranderen.

Neem Caritas International op in uw testament

Dankzij uw nalatenschap kan Caritas International ervoor zorgen dat de minstbedeelden hun leven opnieuw in handen nemen. Zelfs als u er niet meer bent blijft u levens redden: u geeft de nodige medische zorgen aan pasgeboren baby’s, zorgt voor de basisbehoeften van slachtoffers van rampen, u stuurt kinderen naar school, geeft aan vrouwen de mogelijkheid om hun veld te bewerken, boort een waterput in een afgelegen dorp

Het erfrecht hangt af van het gewest

Als humanitaire organisatie betaalt Caritas International voor het legaat dat het ontvangt geen erfbelasting meer in Vlaanderen (7% in het Brussels Gewest en in Wallonië).

Verduidelijking: het gewest dat bevoegd is voor het erfrecht van de overleden persoon, is het gewest waar de overleden persoon het langst in de laatste vijf jaar zijn domicilie had. Dat kan dus een ander gewest zijn dan waar de overleden persoon op het moment van overlijden zijn domicilie had.

Het erfrecht in Vlaanderen is op 1 juli 2021 gewijzigd, waardoor het systeem van het duolegaat ontoepasbaar is geworden. Gezien de manier waarop de erfbelasting berekend wordt, zal Caritas International genoodzaakt zijn om de erfenis te weigeren. Als u een testament hebt opgemaakt via het duolegaat-systeem, nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen om gratis te bekijken hoe u dit kunt aanpassen.

Goed om weten: Vlaanderen heeft ook het “vriendentarief” ingevoerd. U kunt dus vanaf nu in totaal € 15.000 nalaten aan om het even wie, met of zonder familieband. Deze persoon / personen betaalt / betalen dus maar 3% erfbelasting op maximum € 15.000.

Duolegaat bestaat nog steeds in Brussel en Wallonië

Naast een gewoon legaat aan Caritas International kunnen Vlamingen die in Wallonië en Brussel wonen via een duolegaat kiezen om Caritas International en anderen in hun testament op te nemen. Dankzij die beslissing kan Caritas International kwetsbare personen bijstaan. Als u verhuisd bent van Vlaanderen naar Wallonië of naar Brussel, nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen om samen met u gratis te bekijken hoe u uw testament kunt aanpassen.

Voorbeeld gewoon legaat: Hendrik heeft geen kinderen. Hij laat alles (€350.000) na aan zijn neef Geert. In Brussel zal Geert €210.000 erfbelasting moeten betalen en houdt hij nog €140.000 over. In Wallonië zal Geert €204.375 erfbelasting moeten betalen en houdt hij nog €145.625 over.

Voorbeeld duolegaat: Hendrik verdeelt €350.000 tussen zijn neef Geert en Caritas International. €175.000 gaan naar Geert en €175.000 zijn voor Caritas International

 • In Brussel
  Caritas International betaalt de erfbelasting van Geert: €87.500. Caritas International betaalt ook zijn eigen erfbelasting (7% voor Brussel, vanaf 19 september 2019) op €175.000: €12.250.
  Geert krijgt €175.000 (of 35.000 meer dan bij een gewoon legaat). Caritas International krijgt €75.250 (€175.000 – €99.750 erfbelasting).
 • In Wallonië
  Caritas International betaalt de erfbelasting van Geert: €81.875. Caritas International betaalt ook zijn eigen erfbelasting (7% voor Wallonië) op €175.000: €12.250.
  Geert krijgt €175.000 (of 29.375 meer dan bij een gewoon legaat). Caritas International krijgt €80.875 (€175.000 – €94.125 erfbelasting).

Gonzalo Dopchie staat voor u klaar om u verder te helpen of kosteloos een nieuw testament te laten maken als u zelf geen nieuwe kosten zou willen betalen aan een notaris. Aarzel zeker niet om hem te contacteren voor gratis advies en om eventueel een oplossing te zoeken mocht u zich zorgen maken over de gevolgen van de nieuw geplande Vlaamse wetgeving op uw gemaakte testament. U vindt zijn gegevens onderaan.

Enkele goede redenen om Caritas International een legaat na te laten

 • U wil ervoor zorgen dat mensen genoeg te eten hebben;
 • U wil slachtoffers van rampen en conflicten de nodige hulp bieden;
 • U wil acties steunen in een land dat u nauw aan het hart ligt;
 • U wil meewerken aan duurzame ontwikkeling;
 • U wil lokale gemeenschappen kansen geven om zelf hun ontwikkeling in handen te nemen;
 • U wil een menswaardig leven voor iedereen;
 • U wil een toekomst geven aan kansarmen.
 • U wil de mogelijkheid hebben om het land of het project te kiezen waaraan uw nalatenschap volledig zal worden toegewezen.

Meer weten?

Nog meer vragen? Neem een kijkje bij de meest gestelde vragen en antwoorden.

Aarzel dus niet de heer Gonzalo Dopchie (Voormalige directeur en nu vrijwilliger, vertrouwpersoon en raadgever legaten voor Caritas International) te contacteren voor een geheel vrijblijvende afspraak.

U kan hem telefonisch contacteren  op 0475 76 10 00 of  via e-mail: g.dopchie@caritasint.be.

 


Caritas International is lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF). Deze code waarborgt de morele kwaliteit van de fondsenwerving. Concreet komt dit neer op het goed en eerlijk gebruik van de ingezamelde middelen, de kwaliteit van de boodschappen, het respect voor de menselijke waardigheid en het respect voor de wensen van de schenkers.