Syrië

Dodelijk aardbeving in Turkije en Syrië

Syrië :

In het kort

Na een opstand van de bevolking in de zuidelijke stad Daraa, in maart 2011, belandde Syrië in een burgeroorlog die nog altijd aanhoudt. Het oorlogsgeweld in het land eiste honderdduizenden mensenlevens en deed miljoenen mensen vluchten naar andere steden, andere regio’s en het buitenland.

De vijandelijkheden in Syrië deden de economie van het land aanzienlijk krimpen. Sinds 2018 wordt Syrië beschouwd als een land met lage inkomens. Het overgrote deel van de bevolking leeft onder de armoededrempel door de sterke waardevermindering van het Syrische pond, aanzienlijke prijsstijgingen en het onvermogen van de regering om basisproducten te subsidiëren. De economische sancties, opgelegd door de internationale gemeenschap, maken de situatie nog slechter want ze treffen de gewone inwoners en niet het rijke deel van de bevolking.

Miljoenen Syriërs verkeren in een situatie van voedselonzekerheid. De toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en leefbare inkomstenbronnen is problematisch. Er heerst veel werkloosheid. De bevolking wordt geconfronteerd met elektriciteitstekorten en een gebrek aan brandstof om te verwarmen of zich te verplaatsen.

Op 6 februari 2023 werd Syrië – net als Turkije – getroffen door zware aardbevingen. Dat natuurgeweld had een enorme impact op de bevolking in de streek van Aleppo, Hama, Lattakia, Tartoes en Idlib. De aardbevingen hadden ernstige gevolgen voor de gezondheidszorg, die al zwaar onder druk stond.

Caritas International ondersteunt Caritas Syrië op een aantal plaatsen bij het opvangen van de gevolgen van de aardbevingen. Caritas Syrië is actief in heel het land. Als gevolg van de aardbevingen ondernam het actie in de buurt van Aleppo, Hama en Lattakia. De organisatie mikte ook op kwetsbare families die waren weggetrokken naar Homs en Tartoes.

Op internationaal vlak engageert het Caritasnetwerk zich om het lot van de Syriërs onder de aandacht te brengen en te pleiten voor een diplomatieke en geweldloze oplossing van het conflict: de enige weg die nieuwe hoop en duurzame vrede kan brengen.

Nieuws "Syrië"

Alle nieuwsberichten

Projecten "Syrië"

Alle projecten

Achter elk cijfer een verhaal

Caritas International België Het verhaal van Nizar

Het verhaal van Nizar

Een smokkelaar, een strakke deadline en overleven op straat kenmerken het parcours dat de familie van Nizar moest afleggen om de procedure voor gezinshereniging te…

Lees meer
Alle verhalen
Caritas International België

Ik stel een testament op

Wil je voortleven in projecten voor kwetsbare mensen? Neem dan Caritas International op in jouw testament! Het is gemakkelijk, snel en we zijn er om je te helpen en jouw vragen te beantwoorden.

Ik stel een testament op
Caritas International België

Doe een gift

Wat zouden we doen zonder jou en je vrijgevigheid? Samen strijden we tegen honger, armoede en geweld. Zo tover jij een glimlach op vele gezichten.

Doe een gift