De winter is een extra beproeving voor de overlevenden van de aardbevingen

Caritas International België De winter is een extra beproeving voor de overlevenden van de aardbevingen

Caritas Syrië is vooral actief in de steden Aleppo, Hama, Lattakia en Tartoes. - © Caritas Internationalis

Caritas Syrië is vooral actief in de steden Aleppo, Hama, Lattakia en Tartoes. - © Caritas Internationalis

20/11/2023

Delen van Syrië en Turkije werden op 6 februari 2023 getroffen door zware aardbevingen. Ook in de weken nadien beefde de aarde nog op vele plaatsen in de regio. Sébastien Dechamps, coördinator noodhulp bij Caritas International, blikt terug op de voorbije maanden en vertelt over de inspanningen van het Caritas-netwerk voor de overlevenden. “De winter staat voor de deur, en dat maakt het voor de getroffen bevolking alleen maar moeilijker”, onderstreept hij.

Sébastien, kan je ons meer vertellen over de situatie in de getroffen gebieden? 

Sébastien Dechamps: “Syrië en Turkije zijn allebei landen met een complexe situatie op politiek en administratief vlak. Je moet er echt voor alles en nog wat de nodige toestemmingen vragen en krijgen. Dat maakt het moeilijk voor organisaties die humanitaire hulpverlening organiseren. Het zijn twee landen met een sterke staat. In Syrië komt erbij dat er nog altijd oorlog is op sommige plaatsen.”

“Caritas Syrië is sinds een aantal jaar een goed uitgebouwde organisatie met honderden medewerkers en vrijwilligers. Ze hebben daar al veel ervaring opgedaan. Caritas Turkije is aanzienlijk kleiner, maar ook daar slagen de teams erin om aanwezig en actief te zijn. De collega’s in Turkije hebben bijzondere aandacht voor vluchtelingen en migranten uit Syrië en andere landen en voor de gemeenschappen die overlevenden opvangen. Na de aardbevingen waren de vluchtelingen en migranten extra kwetsbaar. Voor hen was het nog moeilijker om de weg naar de hulpverlening te vinden. Het is een deel van het DNA van Caritas om veel oog te hebben voor zo’n kwetsbare groep.”

Caritas International België De winter is een extra beproeving voor de overlevenden van de aardbevingen

In Turkije werden veel inspanningen gedaan om warme maaltijden te verstrekken, voedselpakketten te verdelen en dakloze inwoners op te vangen in kerken, parochiezalen en andere gebouwen van de Kerk. - © Caritas Internationalis

Wat gebeurde er concreet op het terrein in de voorbije maanden?

Sébastien: “In Syrië ligt de klemtoon heel sterk op het verdelen van cash, centen waarmee getroffen burgers en families zelf een aantal zaken kunnen financieren. In Turkije werden veel inspanningen gedaan om warme maaltijden te verstrekken, voedselpakketten te verdelen en dakloze inwoners op te vangen in kerken, parochiezalen en andere gebouwen van de Kerk. De overlevenden vonden daar een luisterend oor. Ze kregen ook essentiële artikelen zoals zeep, luiers voor baby’s en maandverband. In Turkije zien we dat de overheid nu zoveel mogelijk overlevenden probeert onder te brengen in containerdorpen. Caritas Turkije levert ook containers aan diverse dorpen en speelt in op de basisbehoeften van de mensen die in die containers leven.”

Ben je onder de indruk van wat het Caritas-netwerk in Syrië en Turkije kon verzetten?

Sébastien: “Ik vond het opmerkelijk dat Caritas Turkije, wat geen grote organisatie is, toch prachtig werk kon verrichten voor zeer kwetsbare mensen. Caritas Turkije is sterk aan het evolueren, zo sterk zelfs dat de organisatie in de nabije toekomst ook zal kunnen meewerken aan de heropbouw en de hervestiging van duizenden families. Caritas Syrië leverde ook geweldige inspanningen, in een moeilijke context. Kwalitatief bekeken verdienen de collega’s en vrijwilligers in beide landen veel lof. Vergeet wel niet dat er in beide landen ook een werkende staat is. En ook de Rode Halve Maan speelt daar haar rol uiteraard. In de streek van Idlib, waar er nog altijd oorlog is en anarchie heerst, ondersteunen wij de lokale ngo SARD.”

In welke gebieden helpt het Caritas-netwerk de overlevenden van de aardbevingen?

Sébastien: “In Syrië praten we vooral over de steden Aleppo, Hama, Lattakia en Tartoes waar de Syrische staat de controle uitoefent. En in Idlib doen we dus een beroep op SARD. Wanneer we over Turkije spreken, gaat het vooral om het grote bisdom Anatolië, met steden als Antakya, Iskenderun en Mersin. Maar Caritas Turkije is er ook voor ontheemden die zijn vertrokken naar steden als Istanbul, Ankara en Izmir.”

Kan je zeggen dat de humanitaire bijstand daar evolueerde in de afgelopen maanden?

Sébastien: “Eigenlijk moeten de hulpverleners zich voortdurend aanpassen. Aan de context en aan beslissingen die de autoriteiten nemen. In Syrië bijvoorbeeld werd eerst ook cash verdeeld om de huur te kunnen betalen, maar de collega’s zijn daarmee gestopt. Nu geven ze cash voor andere doeleinden. De winter komt eraan, en het ligt voor de hand dat de noden dan ook veranderen: er is dan behoefte aan warme kleren, kousen, sjaals, verwarmingstoestellen en generatoren om stroom te produceren.”
“Voor Caritas Turkije was het de eerste keer dat er inspanningen op grotere schaal moesten worden geleverd. Ondertussen is Caritas Turkije een erkende ngo geworden, die ook steun krijgt uit heel wat landen, waaronder België. Door goed te coördineren met de Turkse autoriteiten, agentschappen van de Verenigde Naties en ngo’s lukt het om de overlevenden beter te helpen, waarbij de ene speler de andere kan aanvullen. Soms wordt die coördinatie erg concreet, bijvoorbeeld door akkoorden tussen Caritas Turkije en het internationale Rode Kruis.”

Hoe zie je de komende maanden in de regio?

Sébastien: “De winter wordt alleszins een uitdagende periode, met alle noden die hieraan gekoppeld zijn. In landen als Syrië en Turkije is de winter een stuk harder dan in België, dat moet je niet onderschatten.”

Caritas International België De winter is een extra beproeving voor de overlevenden van de aardbevingen

Na de aardbeving in Marokko richtte Caritas Marokko zich in het bijzonder op de provincie Ouarzazate. © Caritas Internationalis

Marokko werd op 8 september 2023 getroffen door een hevige aardbeving. Wat kan je daarover zeggen?

Sébastien: “Marokko is gelukkig ook een land waar de overheid sterk is uitgebouwd. Caritas Marokko is slechts een kleine organisatie, maar ze slaagde er toch in haar eigen plekje te vinden in de hulpverlening na de aardbeving. De Marokkaanse collega’s richtten zich in het bijzonder op de provincie Ouarzazate. Ze zijn van mening dat zij daar, met hun middelen, een positief verschil kunnen maken.”

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten