Caritas International België Aardbevingen in Turkije en Syrië: Caritas-netwerk hielp al meer dan 50.000 overlevenden

Teams van Caritas zijn al lang aan de slag om overlevenden in Syrië en Turkije te helpen. - © Daniele Piccini / Caritas Italiana

01/09/2023

Het zuidoosten van Turkije en het noordwesten van Syrië werden in februari 2023 getroffen door een aantal zware aardbevingen die veel mensenlevens eisten en grote materiële schade veroorzaakten. “Met het Caritas-netwerk verleenden we in de voorbije maanden aan meer dan 50.000 overlevenden bijstand”, zegt Sébastien Dechamps, coördinator noodhulp bij Caritas International. “Caritas International maakt nu 300.000 euro extra vrij als bijdrage tot een oproep die uitging van Caritas Turkije. Deze extra middelen zullen worden ingezet voor de slachtoffers van de aardbevingen.”

“Aanvankelijk legden we in Turkije en Syrië de klemtoon op drinkwaterbevoorrading, eten, onderdak, eerste zorgen en bescherming. Later werd onze aanpak meer structureel, altijd in overleg met andere lokale of internationale humanitaire spelers”, aldus Dechamps. Eerder dit jaar kon Caritas International al 570.000 euro uittrekken voor de hulpverlening in Turkije en Syrië.

Op heel wat getroffen plaatsen konden Caritas Turkije en Caritas Syrië hun teams aan het werk zetten om de bevolking te helpen. “De streek rond Idlib in Syrië is een beetje speciaal omdat er daar nog altijd een conflict gaande is. Die situatie maakt het voor ons noodzakelijk om daar samen te werken met een andere lokale ngo.”

Containers voor huisvesting  

“In Turkije blijft huisvesting een prioriteit voor duizenden families. Caritas levert containers waarin je kan leven. Die moeten worden geplaatst, aangesloten op water en stroom, van uitrusting voorzien. Wanneer mensen een andere oplossing hebben gevonden, is financiële steun mogelijk om de huur en basisnoden te financieren. Er is ook nood aan basisuitrusting zoals koelkasten, ventilatoren, kookplaten, wasmachines, dingen die onmisbaar zijn voor een waardig bestaan.”

Op een aantal plaatsen verdelen teams van Caritas nog altijd voedselpakketten. Elders worden aankoopbons gegeven. “Op het vlak van hygiëne verdelen we basisartikelen zoals luiers en handdoeken en zorgen we voor collectieve mogelijkheden om kleren te wassen. De families hebben dikwijls alles verloren; er worden ook non-foodartikelen verdeeld zoals kleren, kookpannen, schoolbenodigdheden.”

Wanneer families de geteisterde zones verlaten om naar steden als Izmir of Istanbul te gaan, vinden ze ook daar teams van Caritas die hulp bieden.

Situatie in Syrië  

“In Syrië heeft 12 jaar burgeroorlog erg veel infrastructuur en openbare diensten verwoest”, weet Dechamps. “De aardbevingen troffen er personen en families die in veel gevallen al onder de armoededrempel leefden. Na analyse van de noden en overleg met andere spelers gingen we ons daar focussen op directe financiële steun, herstellingen van appartementen en scholen en hulp voor medische verzorging. Onze lokale partner in de streek van Idlib verdeelt er voedsel, hygiënische artikelen en basisproducten en geeft directe financiële steun.”

“Voor Caritas International en het Caritas-netwerk staan de kwetsbaarste mensen altijd centraal”, aldus Dechamps. “We hebben extra oog voor kinderen die alleen leven of hun ouders verloren zijn, zieken, mensen met een beperking, meisjes en vrouwen die moeten zorgen voor hun naasten. Er zijn ook inspanningen richting politiek nodig. Soms worden bepaalde groepen of minderheden gediscrimineerd of gestigmatiseerd. Er gelden sancties tegen de Syrische staat die ook een impact hebben op de armsten bij de bevolking.”

 


PERSCONTACTEN

Nog vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met persmedewerker Denis Bouwen via d.bouwen@caritasint.be of 0470 90 12 53.


 

Downloaden