Caritas Syrië na de aardbeving: “Er is nood aan zowat alles”

Caritas International België Caritas Syrië na de aardbeving: “Er is nood aan zowat alles”
Caritas International België Caritas Syrië na de aardbeving: “Er is nood aan zowat alles”

Voedsel, matrassen, drinkwater... De noodhulpoperaties van Caritas Syrië draaien op volle toeren. - © Caritas Syrië

Voedsel, matrassen, drinkwater... De noodhulpoperaties van Caritas Syrië draaien op volle toeren. - © Caritas Syrië

18/02/2023

“De overlevenden van de aardbeving hebben nood aan alles. Ze worden nu opgevangen op collectieve opvangplekken en in kerken, moskeeën, scholen en sportstadions. Er is nood aan eten, matrassen, dekens en kits met hygiënische artikelen”, vertelt Yerado Krikorian van Caritas Syrië.

Volgens Yerado is de Syrische kuststad Jableh het zwaarst getroffen door de recente aardbeving. “Maar ook in Aleppo, Hama, Idlib en Lattakia is de menselijke en materiële schade bijzonder zwaar”, zegt ze.

Caritas International België Caritas Syrië na de aardbeving: “Er is nood aan zowat alles”

De lokale verankering van het Caritas-netwerk is erg waardevol. Kort na de aardbeving werden al lokale teams op de been gebracht. - © Caritas Syrië

Syrië: eerste organisatie ter plaatse  

“Caritas Syrië was de eerste organisatie die de getroffen bevolking ging helpen”, aldus Yerado. “We begonnen al snel bloed in te zamelen om gewonden te kunnen helpen. Na het analyseren van de noden gingen we allerlei artikelen en materialen verdelen onder de overlevenden in een aantal ‘shelters’, met name in Aleppo, Hama en Lattakia. Denk bijvoorbeeld aan matrassen, dekens, flessen drinkwater, melkpoeder, voedselmanden, producten om jezelf mee te wassen.”

Yerado geeft enkele voorbeelden: “In de stad Aleppo verdeelden we 664 voedselmanden en 120 matrassen. En in Lattakia ging het om 785 drinkwaterpakketten, 250 matrassen, 113 dekens en 99 kits met hygiënische artikelen. We krijgen trouwens hulp van 15 collega’s van Caritas Libanon, die ons helpen om alle goederen te verdelen.”

Turkije: versterking via Caritas-netwerk  

In Turkije werkt het Caritas-netwerk nauw samen met de plaatselijke autoriteiten om informatie te vergaren en de humanitaire steun te organiseren. Er werd meteen een infolijn opgericht om diverse vormen van steun te geven aan de overlevenden. De medewerkers krijgen assistentie van collega’s uit de VS, Italië, Duitsland en Roemenië om de hele hulpverlening te organiseren en in goede banen te leiden.

De teams van Caritas brachten overlevenden naar veilige plaatsen. Ze verdelen warme maaltijden en kleren. De lokale teams verdelen voedsel en artikelen die overlevenden helpen om de winterse omstandigheden beter aan te kunnen.

Caritas International België Caritas Syrië na de aardbeving: “Er is nood aan zowat alles”
Een vrachtwagen arriveert met voedsel en non-foodartikelen die bestemd zijn voor mensen in het Turkse Iskenderun. - © Caritas

Lokale verankering  

Sébastien Dechamps, humanitair coördinator bij Caritas International, onderstreept hoe waardevol de lokale verankering van het Caritas-netwerk in Syrië en Turkije wel is bij zo’n enorme natuurramp. “Caritas is al sinds een jaar of tien erg actief in het gebied”, zegt Sébastien. “Dat heeft alles te maken met de oorlog in Syrië en de aanwezigheid van grote aantallen vluchtelingen.”

“Precies omdat we al veel langer ter plaatse actief zijn, konden we ook meteen inspelen op de gevolgen van de aardbeving, behalve dan in sommige zones in het noordwesten van Syrië die gewoon te gevaarlijk en dus niet toegankelijk zijn.”

Elke donatie telt  

Sluit je aan bij de Caritas-hulpteams. Stort vandaag nog op rekening BE88 0000 0000 4141 met de mededeling ‘4860 Turkije Syrië’ of via ons online betalingsplatform. Red mensenlevens.Caritas International België Caritas Syrië na de aardbeving: “Er is nood aan zowat alles”

Als antwoord op deze noodsituatie hebben Caritas International en de zes andere leden van het 12-12 Consortium een gezamenlijke oproep tot solidariteit gelanceerd onder de naam Syrië Turkije 12-12. Deze oproep stelt ons hopelijk in staat de meest kwetsbare mensen te bereiken.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten