Aardbeving in Turkije en Syrië: “Alles doen om mensen te helpen overleven”

Caritas International België Aardbeving in Turkije en Syrië: “Alles doen om mensen te helpen overleven”

Een vrouw wandelt door een straat met verwoeste gebouwen in Turkije. De gevolgen van de aardbeving zijn rampzalig.

Een vrouw wandelt door een straat met verwoeste gebouwen in Turkije. De gevolgen van de aardbeving zijn rampzalig.

16/02/2023

De vreselijke aardbeving in het zuidoosten van Turkije en het noordwesten van Syrië – met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter – heeft al meer dan 22.000 mensenlevens geëist. Veel van de overlevenden zijn nu dakloos. Zij hebben dringend nood aan onderdak, schoon drinkwater, voedsel, warme kleren en medische verzorging. “In deze fase willen we vooral mensenlevens redden en ervoor zorgen dat de bevolking kan overleven”, legt Sébastien Dechamps uit. Hij is humanitair coördinator bij Caritas International.

Caritas International België Aardbeving in Turkije en Syrië: “Alles doen om mensen te helpen overleven”

Veel steden en dorpen liggen in puin. Maar de lokale en internationale hulpverlening is wel stevig op gang gekomen.

Het enorme natuurgeweld trof een regio die al veel te lijden had op humanitair vlak. Veel huizen en gebouwen zijn ingestort, sommige ziekenhuizen werden verwoest, wegen raakten beschadigd. De ijzige winterse temperaturen maken het voor de overlevenden extra moeilijk.

“Bij ons werd het noordwesten van het land zwaar getroffen”, meldt Caritas Syrië. “Het gaat om een gebied waar 4,1 miljoen personen al langer afhankelijk zijn van humanitaire steun. Zowat 5.000 dakloze overlevenden, vooral vrouwen en kinderen, worden nu opgevangen in scholen en andere gebouwen. Het aantal doden blijft maar oplopen. De kans om nog overlevenden onder het puin terug te vinden, wordt met het uur kleiner. Sommige ziekenhuizen kunnen de toestroom van gewonden niet de baas, de aantallen zijn gewoon te groot.”

In Aleppo, Hama en Lattakia opende Caritas Syrië ‘shelters’ en verdeelt het allerlei artikelen en benodigdheden om de meeste kwetsbare personen te ondersteunen. Velen zijn hun huis of appartement kwijt. Sommigen durven hun huis niet binnen te gaan uit vrees voor naschokken. De kantoren van Caritas Aleppo zijn verwoest, en heel wat van de werknemers zijn zelf dakloos.

Caritas International België Aardbeving in Turkije en Syrië: “Alles doen om mensen te helpen overleven”

Ook in Syrië rukten de teams van Caritas snel uit om de schade op te meten en bijstand te bieden.

Infolijn en hulpverlening 

In het zuidoosten van Turkije werden heel wat provincies, waaronder Gaziantep, Diyarbakir, Adana en Malatya, zwaar getroffen door de aardbeving. Caritas Internationalis en de plaatselijke kerken, onze partners, lieten meteen een infolijn installeren om diverse vormen van bijstand te kunnen geven aan de overlevenden. Er is nauwe samenwerking met de plaatselijke autoriteiten om informatie te verzamelen en de humanitaire steun vorm te geven. Teams van Caritas verzamelden dakloze overlevenden op veilige plekken. Ze verdelen warme maaltijden en kleren.

De aardbeving in Turkije en Syrië beroert uiteraard het hele internationale Caritasnetwerk. Ook Caritas International reageerde zeer snel op de tragische gebeurtenissen.

 

Caritas International België Aardbeving in Turkije en Syrië: “Alles doen om mensen te helpen overleven”

De verwoeste kathedraal van Iskenderun in Turkije. De plaatselijke kantoren van Caritas werden ook vernield.

Lokale verankering: grote troef 

Sébastien Dechamps, humanitair coördinator bij Caritas International, onderstreept de lokale verankering van het Caritas-netwerk in Syrië en Turkije. Een belangrijke troef in de context van de enorme natuurramp. “Caritas is al een jaar of tien erg actief in het gebied”, zegt Sébastien. “Dat heeft alles te maken met de oorlog in Syrië en de aanwezigheid van grote aantallen vluchtelingen.”

“Precies omdat we al veel langer ter plaatse actief zijn, kunnen we ook meteen inspelen op de gevolgen van de aardbeving, behalve dan in sommige zones in het noordwesten van Syrië die gewoon te gevaarlijk en dus niet toegankelijk zijn.” De humanitair coördinator merkt op dat de Caritas-teams zelf ook de impact van de aardbeving ondervinden. “Sommige van hun kantoren werden beschadigd of vernield. En de werknemers moeten zelf ook nagaan hoe het is gesteld met hun familieleden. Soms raakten ze hun eigen woning kwijt.”

In het noorden van Syrië is de oorlog zeker nog niet voorbij. Dat maakt het extra moeilijk voor humanitaire bijstand en hulpverlening. “Sommige zones daar worden gecontroleerd door de Syrische regering, andere worden gerund door Koerdische of andere milities. In zulke gevallen moet je dus met de lokale machthebbers onderhandelen om toegang te krijgen. Een moeilijke klus.”

Onder de armoedegrens 

In heel Syrië leeft zowat 90% van de bevolking momenteel onder de armoedegrens. “De twaalf oorlogsjaren in het land hadden een vernietigend effect op de overheidsdiensten, de infrastructuur, het middenveld”, aldus Sébastien.

Wie de mensen in Syrië en Turkije wil helpen, doet er verstandig aan om geld te storten. “Iedere minuut telt! Organisaties zoals Caritas International zamelen giften in en gebruiken die centen om de hulpverlening in de regio te helpen financieren. De markten in Turkije en Syrië draaien nog altijd, veel materiaal kan dus gewoon ter plaatse worden aangekocht.”

Sluit je aan bij het Caritas-hulpteam

Stort vandaag nog op rekening BE88 0000 0000 4141 met de mededeling ‘4860 Turkije Syrië’ of via ons online betalingsplatform.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten