Ethiopië en Zuid-Soedan: “Wij sterven nog liever aan corona dan van de honger”

Caritas International België Ethiopië en Zuid-Soedan: “Wij sterven nog liever aan corona dan van de honger”

Frank van Lierde/Cordaid - In Anja, een dorp in Jimma (Ethiopië), zijn hier de koffieboeren op weg naar de markt. Wie ziek is gaat eerder naar de markt dan naar het gezondheidscentrum, om de schamele inkomsten van de dag niet mis te lopen. (2020)

Frank van Lierde/Cordaid - In Anja, een dorp in Jimma (Ethiopië), zijn hier de koffieboeren op weg naar de markt. Wie ziek is gaat eerder naar de markt dan naar het gezondheidscentrum, om de schamele inkomsten van de dag niet mis te lopen. (2020)

26/06/2020

Je merkt het aan je kassaticket bij de supermarkt. De prijzen zijn aanzienlijk de hoogte ingegaan. Ook in vele landen op het Afrikaanse continent is het schaarse voedsel veel duurder geworden. De strenge quarantainemaatregelen eisen hun tol. Ze hypothekeren het dagelijks leven van talloze families, zeker dat van de meest kwetsbare. Honger dreigt. Maar de hoop blijft en Caritas staat hen bij.

“In Tigray, Ethiopië, leidt de quarantaine tot dramatische prijsstijgingen van voedsel. Een kip is er 10 keer duurder geworden dan voor de crisis”, alarmeert onze collega ter plaatse Dorry Hagos Ghebray “In het zuiden van het land kon al geoogst worden, maar in het noorden, in Tigray, is het wachten tot september. Om voedsel van het zuiden van Ethiopië tot in Tigray te krijgen moeten vrachtwagenchauffeurs provinciegrenzen oversteken en daarom een poos in quarantaine gaan. Weinigen zijn daartoe nog bereid, waardoor zware tekorten ontstaan.”

>>LEES OOK: Coronavirus: wanneer de huidige gezondheidssituatie de voedselnoodtoestand voedt.

Voedselprijzen rijzen de pan uit

Hetzelfde verhaal horen we in Zuid-Soedan. Daar zorgt de toegenomen schaarste voor hogere voedselprijzen, waardoor basisvoedsel voor veel gezinnen onbetaalbaar is. Een kilo maïsmeel kost nu 350 Zuid-Soedanese ponden (€2,45). Een paar weken geleden was dat maar 200 ponden (€ 1,40). Op de belangrijkste markten is bijvoorbeeld witte sorghum tot driemaal duurder dan de voorbije jaren.

Door deze prijsstijgingen is thuisblijven, en dus geen geld verdienen, geen optie. Bashir James, noodhulpcoördinator voor Cordaid (de Nederlandse Caritas) in de hoofdstad Juba, legt uit: “de armoede en honger zijn zo groot dat mensen het zich niet kunnen permitteren een dag niet te werken. De meeste mensen zeggen dat ze liever sterven aan corona dan van de honger.”

>>IK DOE EEN GIFT

In Oeganda stel je op de markt een stijging van 30% vast. In de vluchtelingenkampen Imvepi en Bidibidi  waar vluchtelingen uit Zuid-Soedan opgevangen en geholpen worden met de steun van Caritas International, zijn de mensen zwaar getroffen door de lockdown. Wie vandaag niets kan verkopen of niet kan werken, heeft geen eten. Daarbij komt nog dat de vluchtelingen in Oeganda 30% minder buitenlandse voedselhulp ontvangen van internationale hulporganisaties. Het basisvoedsel is peperduur geworden en hierdoor krijgen kinderen geen maaltijd meer op school.

Dringend zaaigoed en werktuigen nodig

Door de quarantaine wordt ook de landbouw bemoeilijkt: zaden konden niet geleverd worden. En mensen kunnen de verminderde voedselhulp niet opvangen door links en rechts wat centjes bij te verdienen omwille van de afstandsregels. Soms doen ze het toch, ze verkopen hun goederen aan passanten om eten te kunnen kopen met alle risico’s van dien voor hun gezondheid. Ze kunnen niet anders, ze hebben geen alternatief. Daarom doet Caritas International in Ethiopië en wereldwijd aan extra sensibilisering over het virus en blijven we duurzame landbouwprojecten ondersteunen.

Wij willen aan 2.400 kwetsbare gezinnen in Zuid-Soedan en Oeganda zaden en werktuigen geven, zodat ze het tekort aan voeding kunnen opvangen. Er is geen tijd te verliezen. Als er nu geplant wordt, is er binnen 2 maanden de eerste oogst.

Strijd samen met ons tegen honger in tijden van Corona! Steun deze oproep via ons online platform of op het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling “3884 honger”. 

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten