Chetima, heeft de klimaatopwarming ook gevolgen voor de voedselzekerheid?
Chetima: Inderdaad. De klimaatcrisis doet akkergrond verloren gaan. Met de traditionele landbouw hebben families in de regel drie tot zeven maanden per jaar genoeg voedsel. En de bewerkbare gronden raken versnipperd wanneer er moet worden geërfd. Gevolg: het wordt minder aantrekkelijk om aan landbouw te doen. Jongeren zijn meer geneigd om te migreren om het voedseltekort op te lossen. Soms trekken ze naar de steden in Niger, waar ze kleine baantjes vinden. Anderen gaan naar landen als Nigeria, Togo of Senegal of zoeken werk in Libië of Algerije.
Om in te spelen op deze situatie werkt Caritas International samen met een lokale partner, CADEV. Eerst zorgen we voor dringende humanitaire hulp: we verdelen gratis levensmiddelen en hygiënische artikelen, geven cash waaraan geen voorwaarden gekoppeld zijn en bouwen latrines.
Maar we doen nog meer. We organiseren ook opleidingen om de landbouwproductie op te krikken, vormen buffervoorraden om de periodes zonder oogsten te overbruggen en proberen akkers en weidegronden te herstellen. Soms moedigen we groepen jongeren of vrouwen aan om samen op één perceel te werken. Verder helpen we jongeren om kleine activiteiten op te zetten die geld opbrengen; denk aan de verwerking van landbouwproducten of de verkoop van kruiden, beignets of stoffen.