Coronavirus: ook in centraal Afrika nemen besmettingen toe

Caritas International België Coronavirus: ook in centraal Afrika nemen besmettingen toe

Caritas Congo - De coronapandemie blijft aangroeien en grijpt de wereld bij zijn keel. Hoe is het met de meest kwetsbare mensen gesteld?

Caritas Congo - De coronapandemie blijft aangroeien en grijpt de wereld bij zijn keel. Hoe is het met de meest kwetsbare mensen gesteld?

25/05/2020

Terwijl Covid-19 zich verder blijft verspreiden op het Europese en Amerikaanse continent, blijft ook Afrika niet gespaard. Het wereldwijde Caritasnetwerk slaat alarm over wat in alle stilte een grote ramp dreigt te worden. Hoe zullen kwetsbare mensen in landen als Congo, Rwanda en Burundi zich weten te redden?

Caritas International gaat samen met haar netwerk de strijd aan. We houden je op hoogte.

DR Congo: het aantal besmetting stijgt volop

Op 24 maart werd de noodtoestand uitgeroepen in DR Congo. De hoofdstad Kinshasa, de derde grootste stad van Afrika na Lagos en Cairo, is de Congolese stad die het zwaarst getroffen is door de pandemie. Haar isolement van de rest van het land werd aangekondigd. Maar, gezien de rampzalige gevolgen van deze maatregel (namelijk de prijs van voedsel op de markten stegen), herzag de regering dit snel. Er werden wel eerste maatregelen genomen om het aantal passagiers in het openbaar vervoer te beperken. “En dat in een stad waar het wemelt van het volk en de mensen moeilijk uit elkaar te houden zijn”, zegt Abdilemba Awacanok, adjunct secretaris van Caritas Congo.

Op maandagochtend 7 april startte wel de lockdown van het zakencentrum van Kinshasa. De wijk Gombe, waar de regering, ambassades en verschillende grote bedrijven zijn gevestigd, wordt gezien als het epicentrum van de coronavirusepidemie. De lockdown was van kracht tot 20 april en tijdens deze periode werden kantoren en gebouwen er massaal ontsmet. Gombe blijft nog steeds geïsoleerd van de rest van de stad. Er is een toegangspas vereist om de wijk binnen te komen en mondmaskers zijn verplicht.

Er zijn ook gevallen geregistreerd in het oosten van het land, in Goma, Beni en Bukavu, eveneens geïsoleerde steden. Ook het bootverkeer op het Kivu-meer tussen Goma en Bukavu – en het eiland Idjwi – is opgeschort.

Het land neemt maatregelen maar de medische sector heeft bijlange niet dezelfde mogelijkheden als de Europese. Er is beperkte toegang tot water en er is een tekort aan beademingstoestellen en aan tests. Experts zijn van mening dat het dodenaantal de 10% zal bereiken. Een cijfer dat hoger is dan dat van de landen die vandaag het meest getroffen zijn als bijvoorbeeld Italië[1].

Caritas Congo coördineert de hulpverlening voor kwetsbare groepen over het grondgebied. Ze zet ook sterk in op het sensibiliseren rond hygiënische maatregelen en volgt de evolutie van de verspreiding op de voet via haar humanitair alarmnetwerk.

Caritas International België Coronavirus: ook in centraal Afrika nemen besmettingen toe

Verspreiding van het virus op 29 mei[4]

Het aantal Coronabesmettingen in de DR Congo is officieel gestegen naar 2.833 gevallen, waarvan 69 overlijdens en 400 genezingen. De meeste van deze gevallen vinden plaats in Kinshasa.

Focus op preventiemaatregelen COVID-19 in de omringende landen

Sinds zondag 22 maart zijn in Rwanda sterk beperkende maatregelen van kracht. Net als in België zijn de grenzen gesloten. De Rwandezen mogen enkel nog buiten komen om boodschappen te doen of om zich te laten verzorgen. Een economische catastrofe voor het land die nog lange tijd voelbaar zal zijn, vooral voor de meest kwetsbare groepen. Huisarrest is echter heel moeilijk toepasbaar in die zones waar mensen informeel gehuisvest zijn.  Om de verspreiding van het virus tegen te gaan werkt Caritas Rwanda samen met de katholieke kerk aan het versterken van de sensibilisatieboodschappen en de preventieve maatregelen via haar communicatie kanalen.

Caritas International België Coronavirus: ook in centraal Afrika nemen besmettingen toe

Ook in Burundi  zijn, na de eerste besmettingen, voorbereidingen aan de gang. Maar de middelen zijn beperkt. Als voorbeeld een cijfer: momenteel zijn slechts een tiental beademingstoestellen beschikbaar voor 12 miljoen inwoners…[3] Caritas Burundi gaat nu al de strijd aan met het virus door informatie en preventieboodschappen te verspreiden via de parochies. Er is eveneens een crisiscomité opgezet dat de Caritasinterventie tegen de ziekte moet voorbereiden.

In Zuid-Soedan zijn de eerste officiële besmettingen vastgesteld. De eventuele gevolgen van een epidemie zijn beangstigend. Het land is niet in staat om een antwoord te bieden. Ter illustratie: er zijn slecht 300 opsporingstests beschikbaar voor een bevolking van meer dan 12,5 miljoen inwoners.

Verspreiding van het virus op 29 mei[2]

  • Rwanda: 349 bevestigde besmettingen met het coronavirus.
  • Burundi: 42 bevestigde besmettingen waarvan één overlijden.
  • Zuid-Soedan: 994 bevestigde besmettingen waarvan 10 overlijdens.

Caritas helpt slachtoffers van de pandemie

In België doet Caritas International er momenteel alles aan om de sociale begeleiding en de bescherming van de mensen binnen haar opvangstructuren te verzekeren. We blijven hulp bieden waar nodig, vooral dan aan de meest kwetsbaren.

Buiten de boven vermelde landen is het Caritasnetwerk eveneens actief in de strijd tegen het virus in Syrië, Zimbabwe en Venezuela. Ook dichter bij ons in Italië waar mobiele teams helpen bij het opsporen van zieken, noodopvang organiseren, voedsel uitdelen, enz. Als antwoord op deze wereldwijde noodsituatie hebben Caritas International en de zes andere leden van het 12-12 Consortium een gezamenlijke oproep tot solidariteit gelanceerd onder de naam COVID 12-12. Deze oproep zal ons hopelijk in staat stellen de meest kwetsbare mensen te bereiken in meer dan 40 landen in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika.

Elke minuut telt om levens te redden! Je hoeft het huis niet te verlaten, steun het Coronavirus Hulpfonds via ons platform online of op ons rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling “Coronavirus 005”. 



Caritas International België Coronavirus: ook in centraal Afrika nemen besmettingen toe

1

Dokter Antoine Samsoni, La Libre Afrique, “RDC : Il faut craindre au moins 75.000 morts à Kinshasa“, 25 maart 2020, geraadpleegd op 26/03/2020

2

Merk op dat deze officiële cijfers de toestand van de verspreiding van het coronavirus niet accuraat weergeven, aangezien er een zeer beperkte toegang tot de test is in deze landen. Toch is het een officieel overzicht met cijfers die wij belangrijk vinden om te vermelden om zo de ontwikkeling van de pandemie te evalueren.

Bron: WHO, Coronavirus diseases (COVID-19) Situation Dashboard, geraadpleegd op 29/05/2020.

3

RFI, “Burundi: quelle riposte en cas de coronavirus?”, 24 maart 2020, geraadpleegd op 28/03/2020.

4

Merk op dat deze officiële cijfers de toestand van de verspreiding van het coronavirus niet accuraat weergeven, aangezien er een zeer beperkte toegang tot de test is in DR Congo. Toch is het een officieel overzicht met cijfers die wij belangrijk vinden om te vermelden om zo de ontwikkeling van de pandemie te evalueren.

Bron: Ministerie van Gezondheid DRC, Stop Coronavirus RDC, geraadpleegd op 29/05/2020.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten