Help jij een vluchtelingenfamilie op weg in België? Richt een solidaire onthaalgroep op!

Help jij een vluchtelingenfamilie op weg in België? Richt een solidaire onthaalgroep op!

Isabel Corthier – Een inclusieve samenleving begint bij een warm onthaal van kwetsbare vluchtelingen. Help jij mee?

Wil jij de solidariteit van jouw gemeenschap in concrete actie omzetten? Voel je het kriebelen om iets te doen voor mensen op de vlucht? Dan is community sponsorship* iets voor jou! Zet samen met je lokale netwerk je schouders onder de opvang van een kwetsbare vluchtelingenfamilie. Een hartverwarmend en solidair avontuur voor jou en je gemeenschap!

Verenig solidariteit in een lokale onthaalgroep

Engageer je samen met je gemeenschap en vorm een onthaalgroep. Samen met minstens drie solidaire burgers investeer je op vrijwillige basis in de toekomst van een vluchtelingenfamilie. En dat voor minstens één jaar.

Het vinden van een dak boven hun hoofd is de eerste noodzakelijke stap voor erkende vluchtelingen in hun integratieproces. Deze zoektocht is een weg vol obstakels en het is ook meteen de eerste horde die de onthaalgroep moet nemen. Een thuis vinden voor de familie zal je eerste missie worden. Voor minstens één jaar zal de familie er zelfstandig wonen en er hun leven weer opbouwen. In afwachting tot het recht op leefloon, help je hen bij de eerste maanden huur, de huurwaarborg, maar ook bij basisuitrusting zoals meubels, keukengerei, kleding, …

Caritas International België Help jij een vluchtelingenfamilie op weg in België? Richt een solidaire onthaalgroep op!

Investeer in een nieuwe toekomst voor een vluchtelingenfamilie

Daarnaast voelt de familie zich dankzij jou thuis in je gemeenschap. Als gids toon je hen de weg in hun nieuwe woonplaats en naar externe diensten, zoals het OCMW, VDAB en de mutualiteit. Je gaat regelmatig langs voor een gezellige babbel en een luisterend oor. De ondersteuning die jij biedt in alle aspecten van het dagelijkse leven is van onschatbare waarde voor het gezin, zoals samen zoeken naar een vrijetijdsbesteding, wegwijs maken in het openbaar vervoer, hen laten kennismaken met de taal, …

De vluchtelingenfamilie die jij opvangt werd omwille van hun bijzondere kwetsbaarheid geselecteerd door het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). Ze kregen een positief advies voor hun vertrek waardoor hun verzoek om internationale bescherming bij aankomst snel wordt goedgekeurd door de Belgische overheid. Hun verblijfsrecht is met andere woorden verzekerd. Als onthaalgroep help je hen bij deze administratie en kan je de opvang vanaf de aankomst met een gerust hart aanvatten.

Met Caritas aan je zijde

Jij en je groep doen dit niet alleen! Voor de start, wordt alles in het werk gesteld om de beste match tussen jou en het op te vangen gezin te vinden. Een goede voorbereiding wordt gegarandeerd.  Eenmaal de familie aangekomen is, heb je toegang tot activiteiten en uitwisselingsmomenten om jullie te versterken in jullie rol als onthaalgroep. Ook kan je rekenen op de steun van onze ervaringsdeskundigen, de interculturele bemiddelaars. Daarnaast staan we te allen tijde klaar bij vragen, moeilijkheden of vastgelopen situaties.

>> LEES OOK: Een solidaire onthaalgroep voor vluchtelingen: “Ik heb er zelf ook veel deugd van.”

En ook de vluchtelingenfamilie kan rekenen op ondersteuning van het Caritasteam. Zij kunnen aansluiten bij collectieve en interactieve ateliers over bepaalde psychosociale en burgerschapsthema’s zoals huisvesting, gezinshereniging, financieel beheer, …

Wil je meer weten?

Het Caritas-team vertelt je graag meer over het engagement. Via dit formulier kan je ons bereiken. Telefonisch kan dat ook (tussen 9u en 17u op werkdagen) op 0471.77.88.35. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.


Een vluchtelingenfamilie opvangen

Jouw contactgegevens

Ik ben geïnteresseerd in community sponsorship

Ik word graag opnieuw gecontacteerd

Opmerkingen of vragen?

Privacy *

 


 

VOETNOOT:

*Community sponsorship is een initiatief van Fedasil, in samenwerking met Caritas International, dat kadert binnen het bredere hervestigingsprogramma.