Help jij een vluchtelingenfamilie op weg in België? Richt een onthaalgroep op!

Help jij een vluchtelingenfamilie op weg in België? Richt een onthaalgroep op!

Isabel Corthier – Een inclusieve samenleving begint bij een warm onthaal van kwetsbare vluchtelingen. Help jij mee?

Wil jij iets betekenen voor mensen op de vlucht? Heb je zin om samen met je buren, vrienden, vereniging, … een vluchtelingengezin te verwelkomen en te begeleiden? Dan is Community Sponsorship* iets voor jou! Een hartverwarmend avontuur voor jou en je gemeenschap!

Verenig solidariteit in een lokale onthaalgroep

Engageer je samen met je gemeenschap en vorm een onthaalgroep. Samen met minstens vijf geëngageerde burgers investeer je op vrijwillige basis in de toekomst van een vluchtelingenfamilie. En dat voor minstens één jaar.

Het vinden van een dak boven hun hoofd is de eerste noodzakelijke stap voor erkende vluchtelingen in hun integratieproces. Deze zoektocht is een weg vol obstakels en het is ook meteen de eerste horde die de onthaalgroep moet nemen. Een thuis vinden voor de familie zal je eerste missie worden. Voor minstens één jaar zal de familie er zelfstandig wonen en er haar leven weer opbouwen. In afwachting van het leefloon, help je haar bij de eerste maanden huur, de huurwaarborg, maar ook bij basisuitrusting zoals meubels, keukenspullen, kleding, …

Caritas International België Help jij een vluchtelingenfamilie op weg in België? Richt een onthaalgroep op!

Investeer in een nieuwe toekomst voor een vluchtelingenfamilie

Daarnaast voelt de familie zich dankzij jou thuis in je gemeenschap. Als gids toon je haar de weg in hun nieuwe woonplaats en naar externe diensten, zoals het OCMW, VDAB en de mutualiteit. Je gaat regelmatig langs voor een gezellige babbel en een luisterend oor. De ondersteuning die jij biedt in alle aspecten van het dagelijkse leven is van onschatbare waarde voor het gezin, zoals samen zoeken naar een vrijetijdsbesteding, wegwijs maken in het openbaar vervoer, het laten kennismaken met de taal, …

De vluchtelingenfamilie die jij opvangt werd om haar bijzondere kwetsbaarheid geselecteerd door het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). Ze kreeg een positief advies voor haar vertrek waardoor haar verzoek om internationale bescherming bij aankomst snel wordt goedgekeurd door de Belgische overheid. Haar verblijfsrecht is met andere woorden verzekerd. Als onthaalgroep help je het gezin bij deze administratie en kan je de opvang vanaf de aankomst met een gerust hart aanvatten.

Met Caritas aan je zijde

Jij en je groep doen dit niet alleen! Vóór de start wordt alles in het werk gesteld om de beste match tussen jullie en het op te vangen gezin te vinden. Jullie worden goed voorbereid. Er zijn activiteiten en uitwisselingsmomenten om jullie te versterken in jullie rol als onthaalgroep. Ook kunnen jullie rekenen op de steun van onze ervaringsdeskundigen, de interculturele bemiddelaars. Daarnaast staan we altijd klaar bij vragen, moeilijkheden of vastgelopen situaties.

>> LEES OOK: Een solidaire onthaalgroep voor vluchtelingen: “Ik heb er zelf ook veel deugd van.”

En ook de vluchtelingenfamilie kan rekenen op ondersteuning van het Caritasteam. Zij kan aansluiten bij collectieve en interactieve ateliers over bepaalde psychosociale en burgerschapsthema’s zoals huisvesting, gezinshereniging, financieel beheer, …

Wil je meer weten?

Het Caritas-team vertelt je graag meer over het engagement. Via dit formulier kan je ons bereiken. Telefonisch kan dat  (tussen 9u en 17u op werkdagen) op 0471.77.88.35. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.


Een vluchtelingenfamilie opvangen

Jouw contactgegevens

Ik ben geïnteresseerd in community sponsorship

Ik word graag opnieuw gecontacteerd

Opmerkingen of vragen?

Privacy *

 


 

VOETNOOT:

*Community Sponsorship is een initiatief van Fedasil, in samenwerking met Caritas International, en kadert binnen het bredere hervestigingsprogramma.