Om hun terugkeer zo goed mogelijk voor te bereiden ontmoeten de collega’s re-integratie elke persoon individueel. Bij aankomst in het land van herkomst, is het een lokale partnerorganisatie die de begeleiding verderzet. Ze helpt bij het betalen van huur, bij het vinden van een opleiding, bij het inschrijven van de kinderen op een school, bij het opstarten van een kleine onderneming, enz.
ERRIN: een Europees netwerk
Caritas International is al geruime tijd een partner van Fedasil, de Belgische overheidsinstantie die instaat voor vrijwillige terugkeer. Sinds enkele jaren spelen we ook een belangrijke rol op Europees niveau. Steeds meer landen begrijpen het belang van de ondersteuning in het land van herkomst. Aangezien Caritas International al jarenlang ervaring heeft opgebouwd op dit vlak, is ze samen met haar partners in enkele herkomstlanden in zee gegaan in het Europese ERRIN-programma dat re-integratieondersteuning biedt aan terugkeerders uit verschillende Europese landen naar verschillende herkomstlanden.
Naast Marokko, Rusland, Oekraïne, Nepal en India zijn in 2018 ook Brazilië, Nigeria, Ghana en Ethiopië aan de lijst van herkomstlanden toegevoegd – hoofdzakelijk dus Engelstalige Afrikaanse landen. Concreet betekent het dat het Caritas re-integratieteam dossiers krijgt uit 18 Europese landen van mensen die terug willen naar een van de landen uit de bovenstaande lijst. De niet-Belgische terugkeerders kunnen we jammer genoeg niet persoonlijk ontmoeten maar we hebben wel telefonische contacten met hen.
Training met partners
Terugkeerders begeleiden uit verschillende Europese landen, met verschillende profielen, verschillende verwachtingen, verschillende achtergronden en opleidingsniveaus vraagt uiteraard de nodige competenties. Daarom organiseert Caritas in november 2018 haar eerste training met de Afrikaanse partners, in Nigeria. Bedoeling van de ontmoeting: Afrikaanse partners
bij elkaar brengen en een vlotte opstart van het ERRIN programma in die landen verzekeren.
Partnerorganisaties uit Nigeria, Ghana en Ethiopië zijn aanwezig. Een dergelijke ontmoeting in een van de herkomstlanden geeft ons team de gelegenheid om de werking van de Nigeriaanse, Ghanese en Ethiopische collega’s beter te leren kennen en sommige van hun “good practices” toe te passen bij onze eigen werking. Ook een mooi meegenomen kans om enkele terugkeerders te ontmoeten en een beter beeld te krijgen van de moeilijkheden en de mogelijkheden na een terugkeer in Nigeria.