Vluchtelingen bouwen nieuw bestaan op

Caritas International België Vluchtelingen bouwen nieuw bestaan op

© Caritas International

© Caritas International

19/06/2024

Marie is haar land moeten ontvluchten om haar kinderen te beschermen. Lydie moest alles achterlaten om te ontkomen aan een gedwongen huwelijk. Twee levensverhalen, twee vluchtverhalen, twee verhalen van mensen die toonden welke kracht ze konden opbrengen. Er zijn veel van deze verhalen. Van het verleden blijft alleen nog het verhaal over. Dankzij uw giften helpt Caritas International zulke mensen om een nieuw bestaan op te bouwen.

Waardige opvang

Caritas International biedt steun aan mensen die geen andere keuze hadden dan hun land te ontvluchten. Wanneer ze in België toekomen, zijn ze vaak geestelijk vermorzeld als gevolg van de hele vlucht en de opgelopen trauma’s. Uw steun stelt Caritas in staat om onderdak te geven en psychosociale begeleiding te voorzien in het kader van de procedure om internationale bescherming te krijgen.

Marie en Lydie konden ontkomen, maar vele anderen hopen dezelfde kans te kunnen krijgen. De wereld wordt mooier en rechtvaardiger wanneer we voor elkaar zorg dragen. Caritas ondersteunt personen die hun toevlucht zoeken in België. Uw bijdrage stelt ons in staat om kwetsbare personen te helpen om (weer) zelfstandig te worden. Dankzij hun vastberadenheid en onze begeleiding zullen deze mensen hun plek vinden in onze samenleving en bijdragen tot de welvaart.

Liefde geeft kracht

De 44-jarige Marie leefde bijna altijd in Ivoorkust. Ze studeerde er boekhouding en had er een baan die haar goed beviel. Ze voelde zich goed in haar huwelijk en had nooit gedacht dat ze ooit naar Europa zou moeten vluchten. Met de geboorte van haar kinderen veranderde dat allemaal. Ontdek het video van Marie.

“Als mama merkte ik meteen dat er iets niet in de haak was”, vertelt Marie. “De kinderen babbelden niet, hun gedrag was anders, ze huilden onophoudelijk. Mijn kinderen waren echt erg verschillend van andere kinderen.” Marie en haar man richtten zich tot specialisten in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan, tevergeefs. De artsen konden geen diagnose stellen. Het huwelijk hield stand, maar Maries relatie met haar schoonfamilie ging snel bergaf. “Mijn schoonouders begrepen het allemaal niet. Ze zagen mij als een rare vrouw die was bevallen van duivelse kinderen.”

In België constateerden artsen dat de kinderen autisme hadden. In Ivoorkust is die aandoening niet echt gekend. De schoonfamilie vond Marie een heks. Ze wilde van haar kinderen offers maken. “Mijn kinderen zagen ze niet als menselijke wezens maar als vervloekte kinderen die ongeluk brachten”, vertelt een bedroefde Marie.

Huising vrouwen Louvranges Wavre vluchtelingen kinderen

© Caritas International

Mijn kinderen zagen ze niet als menselijke wezens. Ik moest naar een land waar deze handicap erkend was.

Marie, Ivoriaanse vluchtelinge

Er was te veel gevaar dat mensen de kinderen iets zouden aandoen. En dus besloot het echtpaar dat Marie naar Europa zou vluchten, zonder het te vertellen. Zodat de jongens in veiligheid zouden zijn. “Ik was erg bang”, zegt Marie. “Het was erg moeilijk om die beslissing te nemen. Ik moest dringend vertrekken, maar dan wel naar een land waar deze handicap erkend was.”

Marie kon doorzetten dankzij haar geloof en haar liefde voor haar kinderen. In 2022 arriveerde ze bij de Logis de Louvranges. Zo konden haar kinderen snel hulp krijgen van specialisten. De moeder ziet nu dat de crisissen afnemen en dat de interactie beter wordt, in een omgeving die sereen is. “Het personeel van Caritas toonde me hoe de dingen in België worden gedaan. De medewerk(st)ers gingen mee naar afspraken, vonden voor mij een psycholoog en hielpen me om voor de kinderen te zorgen toen ik wat op adem moest komen”, aldus een dankbare Marie. Het lukte Marie om alle stappen van de procedure voor internationale bescherming te doorlopen en het statuut van vluchteling te krijgen.

Van autisme kan je niet genezen. Maar Marie heeft wel hoop dat het beter zal gaan met de kinderen en dat ze een mooie toekomst kunnen hebben. Ze wil ook graag een opleiding hervatten en daarna gaan werken, met de hoop dat haar man zal kunnen overkomen. “Ik heb nu geen schrik meer”, zegt Marie. “Mijn kinderen leerden me hoe je geduldig, moedig en georganiseerd kan zijn. Dankzij hen werd ik een sterke, zelfstandige vrouw.”

Caritas International België Vluchtelingen bouwen nieuw bestaan op

Vluchtelingen laten in feite alles achter, behalve dan hun verhaal. Help om hen menselijk op te vangen. Doe een gift online of stort op rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met mededeling ‘5030 OPVANG’. Dankzij uw steun zorgt Caritas voor huisvesting en een springplank naar een waardig bestaan. 

Na de hel: een nieuw leven

Als 18-jarige vluchtte Lydie weg uit haar geboortestreek in het westen van de DR Congo. Ze weigerde een gedwongen huwelijk en trok naar de hoofdstad Kinshasa. Toen ze meewerkte aan een campagne tegen de onveiligheid in Congo, werd ze opnieuw bedreigd. Lydie riskeerde de gevangenis en de doodstraf. Maar ze kon een tweede keer vluchten. Zo kwam ze wel terecht bij mensensmokkelaars.

Huising vrouwen Louvranges Wavre vluchtelingen kinderen

© Bob Van Mol / Caritas International

Caritas wil niet alleen nu helpen, maar ook met het oog op de toekomst.

Lydie, Congolese vluchtelinge

Lydie was 24 toen ze in België toekwam. Ze was getraumatiseerd en hing af van een man met kwalijke bedoelingen. Lydie kon aan de man ontsnappen en kwam in contact met Fedasil dankzij een toevallige ontmoeting met twee vrouwen op een Brusselse tram. Terwijl haar verzoek om internationale bescherming werd onderzocht, stelde Lydie vast dat ze zwanger was. Als gevolg van haar kwetsbare situatie werd ze overgebracht naar de Logis de Louvranges van Caritas International.

In Louvranges vond ze veiligheid en werd ze goed omringd. Ze kon tot rust komen, genezen en leren hoe je moeder moet zijn. “Caritas wil niet alleen nu helpen, maar ook met het oog op de toekomst. Zoals ouders doen wanneer ze willen dat hun kind rechtop blijft staan zodat het zichzelf kan redden.” Een jaar later werd Lydie erkend als vluchtelinge. Ze maakt zich nu klaar om de opvangstructuur te verlaten door vormingen te volgen. Ze wil graag werken en een appartement vinden. “Dankzij de kleuterbegeleidsters in Louvranges kon ik vorming volgen terwijl zij op mijn dochtertje letten. Caritas veranderde mijn leven.”

Het was de ambitie van Lydie om anderen te helpen. Ze werd verzorgster in een woonzorgcentrum. Lydie had tijd nodig om weer vertrouwen te kunnen geven aan anderen. Twee jaar terug leerde ze haar partner kennen. Het koppel verwacht nu een baby. In haar gemeente is Lydie goed geïntegreerd. Inwoners daar steunden haar bij zware beproevingen. Lydie heeft nog altijd contacten met de vrouwen in Louvranges. Vrouwen die, net zoals zij, leed meemaakten en die elkaar steunden. Ze blijft ook in contact met de medewerk(st)ers bij de Logis die haar hielpen om zichzelf terug te vinden.

Vluchtelingen laten in feite alles achter, behalve dan hun verhaal. Help om hen menselijk op te vangen. U kunt helpen om hen menselijk op te vangen. Doe een gift online of stort op rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met mededeling ‘5030 OPVANG’. Dankzij uw steun zorgt Caritas voor huisvesting en een springplank naar een waardig bestaan. 

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten