Goriana Tarnitsova werkt bij de ‘Stockholm Stadsmission’ in Zweden. “De situatie is drastisch veranderd in ons land”, vertelt ze. “Heel wat mensen die internationale bescherming vragen, worden nu afgewezen. Ze hebben geen perspectief meer en komen naar ons om over de toekomst te praten. Als organisatie willen wij met deze migranten over alle opties praten, niet alleen over een mogelijke terugkeer, ook bijvoorbeeld over het leven zonder papieren in Zweden. Wij willen er zijn wanneer kwetsbare mensen nadenken over lastige beslissingen. Als middenveldorganisatie willen wij het thema terugkeer vanuit onze eigen invalshoek benaderen, zonder de agenda van anderen te moeten volgen. Met Stockholm Stadsmission hopen we in een tijdsspanne van drie jaar en met middelen van AMIF – het Europese Fonds voor Asiel en Migratie – 500 afgewezen asielzoekers te begeleiden.”
Wim Lips is werkzaam bij het opvangcentrum van Fedasil in het West-Vlaamse Poelkapelle. “Aan nieuwe bewoners van ons opvangcentrum vertellen we altijd meteen dat ze kunnen vragen om een vrijwillige terugkeer als ze dit wensen”, zegt hij. “In mijn job tracht ik de mensen altijd zo goed mogelijk uit te leggen wat de toekomst kan brengen. Wie voor een vrijwillige terugkeer kiest, mag in het centrum blijven tot alles klaar is. Wie geen internationale bescherming krijgt in België, vraagt soms een tweede keer asiel aan; maar in dat geval moet men het centrum wel verlaten, tenzij er sprake zou zijn van een bijzonder kwetsbare situatie. Maar momenteel is de opvangcrisis van die aard dat er zelfs voor eerste aanvragers niet genoeg plaatsen zijn.”
Soms besluiten afgewezen asielzoekers om toch in België te blijven en verdwijnen ze onder de radar. “Vele deuren gaan dan voor hen dicht”, aldus Lips. “Ik leg dat ook aan hen uit. Maar ze krijgen van ons wel de boodschap dat ze altijd bij een terugkeerloket kunnen aankloppen als ze alsnog zouden overwegen om terug te gaan.”
De Europese Unie probeert in alle lidstaten zoveel mogelijk dezelfde visie op terugkeer te laten ontwikkelen. ‘Brussel’ wil het aantal terugkeerders zien stijgen en wil naar verluidt ook dat het hele proces ‘kwalitatiever’ wordt aangepakt. “De overheid kan niet alles alleen doen”, beseft Alexander Smits van het Directoraat-generaal Migratie en Binnenlandse Zaken bij de EU. “Ze hebben partners nodig en die vinden ze ook in het middenveld.”