Politiek instabiel
In april 2014 trok Hermien Wittouck, re-integratieconsulent van Caritas International, naar Nepal om projecten van verschillende terugkeerders te bezoeken. Na het officiële einde van de burgeroorlog in 2006 en de afschaffing van de monarchie in 2008 keerden heel wat mensen vrijwillig terug naar Nepal, al wordt het land ook vandaag nog gekenmerkt door een grote politieke instabiliteit. De laatste poging om een grondwet te vormen werd na 4 jaar zonder succes beëindigd in 2012 en ook de verkiezingen eind 2013 brachten geen verlossing. Door deze politieke situatie zijn bedrijven niet snel geneigd om in Nepal te investeren en blijft het tot op vandaag een van de armere landen in Azië, in groot contrast met de buurlanden India en China. Toch is er een trage vooruitgang merkbaar door de aanleg van nieuwe verbindingswegen, het groeiend bewustzijn van het belang van onderwijs en investeringen in kleine economische projecten, onder andere door giften van familie in het buitenland.
Nieuwe projecten
Voor de grote meerderheid van de terugkeerders is de investering in een kleine business een van de beste opties. Op die manier kunnen ze op zelfstandige basis een inkomen verdienen. In vergelijking met het vorig bezoek in 2009, stellen we vast dat er tegenwoordig steeds meer verschillende soorten projecten worden opgestart, zoals een waterzuiveringsbedrijf, een reisbureau, een restaurant, een melkerij, een houtzagerij of een gastenverblijf, naast de reeds courante projecten zoals kippenkwekerijen of kruidenierszaakjes. De ervaring toont aan dat het duurzamer is om na te denken over een innoverend project met hogere slaagkansen gebaseerd op ervaring en kennis in plaats van te kiezen voor een standaard kruidenierswinkel omdat dit de simpelste optie lijkt. Het blijkt steeds moeilijker om zelf een zaakje op te starten door de prijsstijgingen die niet in lijn zijn met de beperkte inkomens. Daarom opteren veel terugkeerders om samen met een kennis of familie te investeren in een project.
Positieve verhalen
Verschillende terugkeerders gaven aan dat hun migratie-ervaring hun ogen opende en hen nieuwe inzichten opleverde die ze konden gebruiken tijdens hun re-integratie. Badri leerde bijvoorbeeld de Belgische levensstijl beter kennen en kan deze ervaring dagelijks gebruiken in zijn reisbureau. Bikranta was gelukkig met de nieuwe ideeën en inspiratie die hij uit België kon meenemen naar zijn naai- en kledingsatelier in Nepal. Hij leerde bovendien inzien dat kleren ontwerpen en verkopen geen minderwaardig beroep is, in tegenstelling tot de perceptie in Nepal. Man Bahadur startte een waterzuiveringsbedrijf samen met een collega. Hij teelt nu ook noodles op de omringende grond, die hij verkoopt in Nepal en nu zelfs ook exporteert naar België dankzij zijn contacten. Ze stellen het dus goed, al is het nog steeds niet simpel om alle dagelijkse kosten te betalen. In Nepal liggen de kosten voor onderwijs en gezondheidszorg namelijk heel hoog. Er zijn wel publieke scholen en ziekenhuizen beschikbaar, maar die zijn van mindere kwaliteit, en bieden weinig garantie op een job of op een goede medische behandeling. Daarom zijn Nepalezen zo goed als verplicht om voor de duurdere privé-instellingen te kiezen. Hun re-integratie is dus meestal complex en wordt beïnvloed door verschillende factoren.
Caritas Nepal
We merkten daarom het grote belang van een goede sociale ondersteuning, meteen na terugkeer, maar zeker ook nog in de maanden en jaren nadien. Caritas Nepal geeft de terugkeerders eerst enkele weken de tijd om goed na te denken over wat ze willen doen en gaat vervolgens samen met hen de duurzaamheid van de plannen analyseren. In de maanden daaropvolgend gaan ze bij de mensen langs om hen te blijven ondersteunen en motiveren. Het was dan ook heel boeiend om dankzij hun betrokkenheid en nauwe band met de terugkeerders mee te kunnen luisteren naar de kleurrijke en genuanceerde verhalen over hun ervaringen in België en Nepal.