Caritas International België Tover het dorre land om in een groene tuin scroll to
Caritas International BelgiëTover het dorre land om in een groene tuin
augustus 2017

In 2015 – 2016 werd Ethiopië getroffen door de ergste droogte in 50 jaar. Vooral in het noorden was de toestand dramatisch en zijn de gevolgen ook vandaag nog voelbaar. Caritas moet op korte termijn 6.857 inwoners aan water helpen. Met jouw steun is dat haalbaar.

Doe vandaag een gift
Een vraag? Neem contact met ons op

Schenk zuiver water

Ethiopië is een van de droogste landen ter wereld. Vrouwen en kinderen moeten er uren lopen voor water. Jij helpt de families om water op te vangen, te zuiveren en vast te houden of op te pompen uit de bodem. Zo verander je het leven van de mensen voorgoed.

<p>Zuiver water van de pomp verandert het leven van een familie voor altijd.</p>

Zuiver water van de pomp verandert het leven van een familie voor altijd.

Elke dag zuiver water vlakbij

Met de steun van mensen als jij en samen met de lokale bevolking bouwt Caritas voor de families in het noorden onder meer waterpompen en waterreservoirs. Zo hebben ze het hele jaar door zuiver water vlakbij.

In de regio van Tigray en daar waar de noden het hoogst zijn, worden dankzij jou projecten opgezet om de droogte tegen te gaan. Lees meer over wat we ter plaatse doen:

<p>Dankzij het project van Caritas heeft Mihret elke dag zuiver water uit de kraan. Het water zet alles in beweging: het land, de mensen, het leven.</p>

Dankzij het project van Caritas heeft Mihret elke dag zuiver water uit de kraan. Het water zet alles in beweging: het land, de mensen, het leven.

Geen vuil water uit een plas meer

Mihret moest elke dag om 5 uur opstaan om water scheppen uit een ondiepe plas. Haar kinderen werden er ziek van. Maar het was het enige water dat ze had. Nu tapt ze zuiver water van de kraan. Dat heeft haar leven ingrijpend veranderd.

Ontdek het verhaal van Mihret.

47  |

Je schenkt een gezin zuiver water om te drinken en te koken

Vrouwen en kinderen hoeven niet langer uren te lopen voor water. Jij financiert het boren naar grondwater en het installeren van een handwaterpomp. Zo heeft het gezin dankzij jou elke dag zuiver water om te drinken en te koken. Het hele jaar door.

Ik help met mijn gift
Ik kies zelf het bedrag

SCHENK WATER VOOR DE MOESTUIN

In Ethiopië is 83% van de bevolking aangewezen op de landbouw om te overleven. Maar de grond is kurkdroog, en het weinige water dat er is, verdwijnt direct in de bodem of verdampt. Landbouw is alleen maar mogelijk als het water vastgehouden en de grond bevloeid wordt. Jij tovert het dorre land om in een groene tuin.

<p>Het water sijpelt niet langer weg. Grachten van zand en takken zijn vervangen door kanalen in beton, en dat doet wonderen.</p>

Het water sijpelt niet langer weg. Grachten van zand en takken zijn vervangen door kanalen in beton, en dat doet wonderen.

Planten en oogsten ondanks de droogte

Met de steun van mensen als jij en samen met de lokale bevolking zet Caritas voor de families een compleet waterproject op, met een goed irrigatiesysteem met kanalen van beton. Dat zorgt ervoor dat de families toch kunnen planten en oogsten, ondanks de droogte — zelfs drie keer per jaar.

De projecten van Caritas International ter plaatse werpen reeds hun vruchten af en hebben al duizenden families gered. Hier zijn enkele voorbeelden:

<p>Gebresilasie, 54 jaar en voormalig houthakker: “Nog niet zo lang geleden was hier niets. Nu oogsten we 3 keer per jaar. Omdat er water is.”</p>

Gebresilasie, 54 jaar en voormalig houthakker: “Nog niet zo lang geleden was hier niets. Nu oogsten we 3 keer per jaar. Omdat er water is.”

Gebresilasie oogst nu 3 keer per jaar

Vroeger werkte Gebresilasie 18 uur per dag, en dan nog hadden zijn kinderen vaak niets te eten. Nu leven hij en zijn familie van de landbouw. “Naast sorghum, teff en tarwe teel ik wortelen, sinaasappels, uien en bananen. Meer dan genoeg om van te leven”, vertelt hij. Vroeger kreeg hij stress van de regen, nu ligt hij daar niet meer wakker van.

Ontdek het verhaal van Gebresilasie.

24 |

Je schenkt een gezin water voor de moestuin

Water bevloeit de moestuin, en het gezin kan 3 keer per jaar planten, zaaien en oogsten. Groenten en fruit. Zo heeft het dankzij jou méér en gezonder voedsel. En een inkomen, door de verkoop op de markt. Met uw gift schenkt u deze familie permanente toegang tot het nieuwe duurzame irrigatiesysteem voor de moestuin.

Ik help met mijn gift
Ik kies zelf het bedrag

Schenk fruitbomen

De nood aan voedsel is enorm in Ethiopië. De mensen eten ofwel niets ofwel granen. Soms ook cactussen. Granen en cactussen hebben weinig water nodig, maar je kunt er niet van leven. Door het gebrek aan voldoende en gevarieerd voedsel zijn veel mensen, vooral kinderen en ouderen, erg ondervoed. Een paar fruitbomen doen al wonderen.

<p>Dankzij uw steun hebben we genoeg om van te leven. Wat we zelf niet gebruiken, verkopen we op de markt. Het levert een extra inkomen op, dat meer dan welkom is.</p>

Dankzij uw steun hebben we genoeg om van te leven. Wat we zelf niet gebruiken, verkopen we op de markt. Het levert een extra inkomen op, dat meer dan welkom is.

<p>Fruit zorgt voor de broodnodige aanvoer van mineralen, vitaminen en vezels.</p>

Fruit zorgt voor de broodnodige aanvoer van mineralen, vitaminen en vezels.

Eindelijk ook groenten en fruit

Met de steun van mensen als jij en samen met de lokale bevolking zet Caritas in Tigray waterprojecten op. Die zijn erop gericht om de voedselproductie sterk uit te breiden en te verbeteren. Dankzij die projecten hebben de families elke dag te eten, ook groenten en fruit.

Er is iets wonderlijks aan de gang in het noorden van Ethiopië. In Tigray, waar al jaren een allesvernietigende droogte heerst, kunnen kwetsbare vrouwen hun manden nu vullen met groeten en fruit. Ontdek hoe dit mogelijk wordt:

Fruitbomen: een zegen voor Tsadkan

Tsadkan heeft geen man meer en is te zwak om de grond te bewerken. Ze heeft een paar fruitbomen staan, en die hebben haar leven gered. Voor bejaarde vrouwen als Tsadkan zijn fruitbomen een zegen. Ze schenken fruit. Ze leveren een inkomen op. En fruit plukken is voor een oude dame veel gemakkelijker dan aardappelen rooien.

Ontdek het verhaal van Tsadkan

3 |

Je schenkt 3 fruitbomen aan een kwetsbare vrouw

Oudere, alleenstaande vrouwen zijn kwetsbaar. Jij schenkt zo’n vrouw drie fruitbomen. Die zorgen voor vitaminen, mineralen en vezels. Ook voor de kinderen. En de fruitverkoop brengt nog wat geld op. Fruit plukken is bovendien minder zwaar dan kromgebogen de grond bewerken.

Ik help met mijn gift
Ik kies zelf het bedrag

Help 6.857 mensen in Ethiopië aan water

Droogte veroorzaakt meer doden dan welke natuurramp ook. Dankzij deze campagne en dankzij u hoopt Caritas 6.857 mensen van water te voorzien.

Onze projecten tegen honger en armoede bevinden zich in Tigray en de regio “Zuidelijke naties, nationaliteiten en volken”, respectievelijk in grijs en oranje op de kaart.

Wist u dat:

  • 83% van de bevolking in landbouwgebied woont en probeert te overleven als kleinschalige boer of rondtrekkende herder?

Met uw steun zet Caritas projecten op tegen de droogte in de regio Tigray en daar waar de nood het hoogst is. U schenkt water, een absolute voorwaarde om eten te kunnen voorzien voor de familie. Dat weten de Ethiopiërs beter dan wie dan ook. Doe vandaag nog een gift.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten

Gelijkaardige projecten

Alle projecten

Ontdek alle andere campagnes

Alle campagnes