Caritas International België Aan de zijde van vluchtelingen met bijzondere noden in de provincie Antwerpen
scroll to

Focus

Tak Antwerpen, Mechelen & Mortsel :
Aan de zijde van vluchtelingen met bijzondere noden in de provincie Antwerpen

Caritas International BelgiëAan de zijde van vluchtelingen met bijzondere noden in de provincie Antwerpen
Caritas International BelgiëAan de zijde van vluchtelingen met bijzondere noden in de provincie Antwerpen
Caritas International BelgiëAan de zijde van vluchtelingen met bijzondere noden in de provincie Antwerpen
juli 2022

Antwerpen verwelkomt al eeuwenlang mensen van over de hele wereld. Ze komen voor de haven, de diamantsector, de mode, de kerken en musea vol werken van beroemde kunstenaars als Rubens en van Dyck… Maar de Scheldestad is niet alleen gastvrij voor toeristen en zakenlui. Ze geeft ook om mensen die alles moesten achterlaten en op zoek zijn naar een leven in veiligheid. In de provincie Antwerpen ondersteunt Caritas mensen op de vlucht die erg kwetsbaar zijn: bijvoorbeeld omdat ze minderjarig zijn, of omdat ze medische zorgen nodig hebben.

WORD VRIJWILLIGER
Een vraag? Neem contact met ons op

Vier enthousiaste Caritas-teams met sociale assistenten, integratiecoaches en verpleegkundigen staan in Antwerpen, Mechelen en Mortsel de meest kwetsbare (al dan niet erkende) vluchtelingen bij. Ze begeleiden hen en zorgen ervoor dat ze ondersteuning krijgen die aangepast is aan hun noden. “We bieden hen een aangepaste plek om te wonen en begeleiden hen zodat ze straks op eigen benen kunnen staan”, legt coördinator Rein Mets uit.

4 TEAMS
3 LOCATIES

Antwerpen: Begeleiding en overgang naar autonomie

Het Caritas-team in Antwerpen begeleidt (al dan niet erkende) vluchtelingen die ernstige gezondheidsproblemen hebben.

<p>“Werken, zoals iedereen”, zegt Aleksandr als je hem vraagt wat zijn toekomstplannen zijn. “Administratie doen, op de computer werken.” © Isabel Corthier</p>

“Werken, zoals iedereen”, zegt Aleksandr als je hem vraagt wat zijn toekomstplannen zijn. “Administratie doen, op de computer werken.” © Isabel Corthier

  • BEGELEIDING VOOR VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING MET MEDISCHE PROBLEMEN

Verzoekers om internationale bescherming (niet-erkende vluchtelingen) hebben recht op opvang tijdens de hele asielprocedure. Toch is dit recht soms moeilijk toe te passen bij ernstig zieke personen in de asielprocedure. Het team van Caritas in Antwerpen biedt hen een tijdelijke woonst en een aangepaste zorgomgeving.

Zoals in het geval van Aleksandr. Hij is blind. “Ik ben moeten vluchten uit Rusland omdat ik werd bedreigd door de regering”, vertelt hij. “Ik ben niet altijd blind geweest. Ik ben stilaan slechter beginnen zien na de kernramp in Tsjernobyl. Ik was 17 jaar, en we woonden met ons gezin op een paar kilometer van de centrale vandaan.” Het team van Caritas in Antwerpen zorgde voor een flat en regelde dat Aleksandr naar een opleidingscentrum voor blinden en slechtzienden kan. Daar krijgt hij onder meer computerles. “Want ik wil werken, net zoals iedereen”, zegt Aleksandr.

>>LEES OOK: Health Care Antwerpen: begeleiding voor verzoekers om internationale bescherming met medische problemen

<p>“My good friends!” noemt Maryam* haar sociale assistenten van Caritas in Antwerpen. Ze vluchtte uit Palestina maar heeft een uitgebreide medische problematiek. © Isabel Corthier</p>

“My good friends!” noemt Maryam* haar sociale assistenten van Caritas in Antwerpen. Ze vluchtte uit Palestina maar heeft een uitgebreide medische problematiek. © Isabel Corthier

  • OVERGANG NAAR AUTONOMIE VAN KWETSBARE VLUCHTELINGEN

Kwetsbare erkende vluchtelingen opnieuw zelfstandig laten leven: daar komt het op aan voor het Caritas-team in Antwerpen. Als kwetsbare erkende vluchtelingen de opvangstructuur verlaten, biedt het team hen een tijdelijk woning aan, in afwachting van een geschikte definitieve woonst. Het ondersteunt hen dagelijks, en op alle vlakken: zowel administratief, juridisch, educatief, sociaal-professioneel, als medisch.

Maryam* (72) vluchtte uit Palestina. Ze heeft hartproblemen, een te hoge bloeddruk, diabetes en ook haar benen willen niet meer zo goed mee.
Maar als de sociale assistentes van het Caritas International-team in Antwerpen aanbellen, kikkert ze helemaal op. “My good, good friends!” Caritas-teams in Antwerpen en Mortsel staan vluchtelingen met medische problemen bij. Zodat ze – met aangepaste begeleiding- zelfstandig en in waardigheid kunnen wonen en leven.

>>LEES OOK: Kwetsbare vluchtelingen in Antwerpen: overgang naar autonomie

Mechelen: Overgang van kwetsbare minderjarigen naar autonomie

Ze zijn erg jong, ver van huis en kwamen zonder hun ouders in België aan: niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (NBMV). De meesten van hen hebben een lange en moeilijke migratietocht achter de rug.

Caritas in Mechelen vangt NBMV tussen 16 en 18 jaar op. Ze zijn door Fedasil (de organisatie die in België verantwoordelijk is voor de opvang van vluchtelingen) doorverwezen en hebben een statuut gekregen of hun procedure is nog aan de gang. De NBMV komen uit landen als Syrië, Afghanistan, Somalië of Eritrea en hebben steun nodig bij de heropbouw van hun leven in België. In Mechelen wonen deze jongeren zelfstandig in individuele flatjes. Ze krijgen psychosociale steun, hulp bij hun administratie en bij het opstellen van een ‘toekomstplan’ : gaan werken of verder studeren ? De jongeren worden klaargestoomd voor een zelfstandig leven als ze straks 18 jaar en dus meerderjarig zijn.

>>LEES OOK: Kwetsbare jongeren in Mechelen: overgang naar autonomie

<p>Mamadou was een van de bewoners in de opvangstructuur in Mortsel – © Isabel Corthier</p>

Mamadou was een van de bewoners in de opvangstructuur in Mortsel – © Isabel Corthier

Mortsel: Medische begeleiding voor wie een verblijfsstatuut heeft

Mensen die internationale bescherming hebben gekregen, maar met een ernstige medische kwetsbaarheid kampen, hebben specifieke zorgen nodig. En tegelijk moeten ze op zoek naar een woning die aangepast is aan hun kwetsbaarheid: met een lift, met voldoende binnenruimte, …

Het team van Caritas in Mortsel biedt deze mensen aangepaste opvang en zorgen, tot ze een geschikte definitieve woning hebben gevonden en zelfstandig verder kunnen.

>>LEES OOK: High Care Mortsel: medische begeleiding voor wie een verblijfsstatuut heeft

>>LEES OOK: Een hart voor de meest kwetsbaren: “Wij helpen hen gehoord worden”

 

Word vrijwilliger

Het Caritas-team in Antwerpen kan altijd vrijwilligers gebruiken. Wil je helpen zoeken naar een woning of mee helpen verhuizen? Steek je graag een handje toe bij het boodschappen doen? Of bij een dagbesteding? Lijkt het je wat om computerles te geven of mensen digitaal wegwijs te maken? Of hen met de auto ergens heen te brengen? Of…

Als je wat uurtjes vrije tijd hebt en die graag nuttig wil besteden, dan is het Caritas-team heel blij met jou als vrijwilliger! Hier vind je informatie.

Onze ploeg is bereikbaar op werkdagen via:

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten

Gelijkaardige projecten

Alle projecten

Ontdek alle andere campagnes

Alle campagnes