Mariama - Ondervoeding bestrijden met geiten
Om Mariama te ontmoeten, moeten we uren door het zand rijden. Ze woont in Toudoun Kémila, een erg afgelegen Touaregdorp.
“Er is nog nooit een project tot hier geraakt”, zegt Mariama. “Dit programma van Caritas is het eerste dat we hier zien. Het project heeft ons 60 geiten en 4 bokken gebracht. 30 vrouwen hebben elk 2 geiten gekregen. Ze moeten ze gedurende 2 jaar eten geven en verzorgen. De jongen mogen ze houden. Na twee jaar gaan de 2 oorspronkelijke geiten naar een andere vrouw.” Op die manier ontstaat een ketting van solidariteit.
“We zijn tevreden. Vroeger hadden we geen dieren. Nu kunnen we hun melk gebruiken. Ook voor de pasgeboren baby’s wanneer hun moeder er niet onmiddellijk in slaagt borstvoeding te geven … het kan een aanvulling zijn bij de moedermelk.”
Adiza - Levensreddende handelingen doorgeven
Adiza Adou is wat men in Kafi een ‘femme relais’ noemt. Haar opdracht? Ondervoeding voorkomen via vormingssessies en huisbezoeken bij vrouwen die borstvoeding geven, die kleine kinderen hebben of zwanger zijn. Met een boekje vol illustraties legt ze uit hoe je de voortekenen van ondervoeding kan herkennen. Zij leert hoe je met eenvoudige maatregelen een betere hygiëne krijgt en promoot borstvoeding tot de leeftijd van zes maanden.
“Je moet het nut en het belang van de exclusieve borstvoeding aantonen: baby’s die tot zes maanden alleen borstvoeding krijgen, doen het veel beter en zijn ook sterker”, legt Adiza uit. “We vertellen de mama’s dat ze van bij de geboorte de borst moeten geven, zo snel mogelijk na de bevalling.” Adiza heeft zelf 5 kinderen tussen 2 en 14 jaar oud. Haar jongste wijkt niet van haar schoot, zoekt de borst en valt in slaap onder een zengende hitte, ondanks de schaduwrijke boom waaronder de vrouwen zich geïnstalleerd hebben.
Ouma - Ondervoeding aanpakken met onderwijs en professionele vorming
“Vóór dit project waren we als neergeslagen stengels. We waren onwetend over heel wat zaken. De mannen ook trouwens”, grapt Ouma Kouré, voorzitster van het gemeenschapscentrum van Adjekoria. Ouma, 53 en 3 kinderen, geeft er les en coördineert de alfabetiseringscursussen, de lessen naaien, breien, verwerking van pindanoten tot olie, goede hygiëne en gezinsplanning. Opzet: “De vrouwen sterker maken en hen dingen aanleren waarmee ze geld kunnen verdienen”, legt Ouma uit.
Op het bord in het grote leslokaal staat de les van de dag voordien nog. Een jonge vrouw, met een liniaal in de hand, scandeert verbuigingen in het Haoussa: “ni no na nei”. Tak, tak, tak: de liniaal volgt haar ritme. De banken zitten overvol. De klas telt meer dan 50 jonge vrouwen.
“Vroeger zagen we geen uitkomst”, gaat Ouma verder. “In heel wat domeinen is dat veranderd. Onder andere op het vlak van geld verdienen. Dankzij de vormingen hier kunnen we beter de eindjes aan elkaar knopen. Vandaag moeten we niet meer bij de buren om eten gaan bedelen.” (…) “Het vormingscentrum is mijn grote trots. Ik zou graag hebben dat alle vrouwen op de een of andere manier zo trots kunnen zijn!”.
Wat verbindt deze vrouwen?
Het programma EMMO (Empowerment in a world on the move). Het omhelst projecten in België, DR Congo, Rwanda, Burundi, Ethiopië, Haïti en Niger. Het is binnen dit programma dat de verschillende activiteiten waarover sprake in dit artikel georganiseerd worden.
De kern van dit programma is ‘empowerment’. Dit betekent het ontwikkelen van materiële en organisatorische capaciteiten van personen en gemeenschappen opdat ze hun leven in eigen handen kunnen nemen. De enige manier om de mensen in het Zuiden in staat te stellen hun eigen levensomstandigheden duurzaam te veranderen.
EMMO is mogelijk dankzij de financiële steun van de Directie Generaal van Ontwikkelingssamenwerking. Op dit moment lijdt Niger onder een dramatisch voedseltekort. U kunt helpen. Uw steun verandert het leven van vrouwen zoals Mariama, Adiza en Ouma. Doe vandaag nog een gift!