Noodoproep voor zieke en bejaarde vluchtelingen in het vluchtelingenkamp Mahama

Caritas International België Noodoproep voor zieke en bejaarde vluchtelingen in het vluchtelingenkamp Mahama

Alan Whelan/Trocaire

Alan Whelan/Trocaire

18/06/2018

Bejaarden, zieken, mensen met een beperking, kleine kinderen… Ze hebben het extra moeilijk om te overleven in het vluchtelingenkamp Mahama, Rwanda. Samen geven we hen de kracht om in een toekomst te geloven.

Toen de Burundese president Pierre Nkurunziza in 2015 aankondigde voor een derde keer te willen deelnemen aan de presidentsverkiezingen, brak zwaar protest uit. Volgens de oppositie was dit in strijd met de grondwet. Betogingen mondden uit in zwaar geweld en honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht naar buurlanden op zoek naar veiligheid.

57.600 Burundezen in Mahamakamp

In het uiterste oosten van Rwanda is de oever van de Kagera rivier ondertussen veranderd in het grootste Rwandese vluchtelingenkamp – Mahama. Gregory Claus, specialist Burundi en Rwanda legt uit: “Momenteel is het de toevlucht van meer dan 57.600 Burundezen. Nog elke week komen er nieuwe vluchtelingen bij. Het referendum van mei dat president Nkurunziza de mogelijkheid geeft om nog eens voor tweemaal zeven jaar aan de macht te blijven, zorgt voor een nieuwe opflakkering van geweld. De meeste Burundezen lijken voorlopig dan ook niet van plan terug te gaan naar hun land. Laten we ook niet vergeten dat omwille van de politieke instabiliteit weinig geïnvesteerd wordt in Burundi, een van de armste landen ter wereld.  Caritas International zet zich daarom niet alleen in voor de Burundese vluchtelingen, maar blijft ook actief in Burundi met initiatieven voor armoedebestrijding en de verdere ontwikkeling van de familiale landbouw.”

Specifieke noden

Van bij de opening van het Mahamakamp deelde het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties voedselpakketten uit. Hoofdzakelijk maïsgranen en gedroogde bonen. Die zijn jammer genoeg niet aangepast aan de specifieke noden van de meest kwetsbare vluchtelingen: bejaarden, mensen met een beperking, chronische zieken en peuters. Zij hebben moeite met dit soort voedsel omdat de harde maïsgranen een sterk gebit en een goed werkende maag vragen om verteerbaar te zijn. “Caritas Rwanda helpt in de eerste plaats de meest kwetsbare mensen”, aldus Gregory. “Deze mensen hebben het geld niet om de maïs te laten malen of om aangepast voedsel te kopen. Gezonde, sterke vluchtelingen kunnen hiervoor werken. Samen met de steun van onze lokale partner en onze sympathisanten hebben we tot dusver elke maand per persoon 3 kg Sosoma uitgedeeld – meel gemaakt van soja, gerst en maïs. Wie chronisch ziek is krijgt daarbovenop nog verse groenten. De nieuwkomers krijgen bij hun aankomt pap voorgeschoteld in afwachting van de voorziene voedselhulp.”

Dringend meer geld nodig

Met onze partner Caritas Rwanda en uw steun hebben we met onze aangepaste voeding de afgelopen drie jaar heel wat mensen van de dood gered. De vluchtelingen gaan voorlopig niet naar huis en de noden blijven groot maar het geld raakt op. Recent moest de verdeling van verse voeding voor chronische zieken al stopgezet worden, en als er niet dringend meer hulp komt wellicht ook onze andere activiteiten in het kamp: verdeling van Sosomameel, de traumabegeleiding, en de training voor vrouwen rond moestuintjes en gezonde voeding. Therese Nduwamungu, projectcoördinator van Caritas Rwanda slaat alarm: “De negatieve impact op diabetici, mensen me bloedarmoede, HIV-patiënten is nu al duidelijk zichtbaar. Zieken en mensen die verzwakt zijn, redden het niet zonder voldoende en voedzaam eten. Ze kwijnen langzaam weg. We mogen deze mensen niet in de steek laten. Ze rekenen op ons.”

Mensen op de vlucht in Afrika

Op geen enkel continent in de wereld zijn er zoveel mensen op de vlucht als in Afrika (in hun eigen of in een omliggend land).

In Oost-Afrika liggen aanhoudende droogte en verschillende conflicten aan de basis. Caritas International helpt onder meer de Zuid-Soedanese vluchtelingen in het Impevi en Bidi Bidi kamp.

In West-Afrika zorgt de terreurbeweging Boko Haram voor terreur. Het geweld heeft zich uitgebreid van Nigeria tot Niger, Tsjaad en Kameroen. Wij helpen de vluchtelingen in Diffa, Niger.

Het Grote Merengebied in Midden-Afrika is een regio vol politieke instabiliteit. Er is Burundi, maar ook DR Congo met meerdere conflicthaarden. Denken we maar aan de provincies Kasaï waar Caritas een humanitair alarmsysteem heeft opgezet en noodhulp verdeelt onder de verplaatste personen.

U wilt helpen?

Met uw gift helpt u kwetsbare vluchtelingen in Mahama, geeft u vluchtelingen en verplaatste personen in Afrika binnen onze projecten het hoogstnodige om te overleven en in een toekomst te geloven. Bedankt om met hen en met Caritas op weg te gaan!

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten