Ebola in Congo: Wat doet het Caritasnetwerk?

Caritas International België Ebola in Congo: Wat doet het Caritasnetwerk?
31/05/2018

Het Ebola-virus werd begin mei in de Democratische Republiek Congo vastgesteld. 54 mensen werden al besmet, van wie 25 met dodelijk afloop1. Het Caritasnetwerk is ter plaatse om een antwoord te bieden op deze crisis.

Het virus sloeg toe in de Evenaarsprovincie, meer bepaald in het afgelegen Bikoro. De communicatiemiddelen zijn er beperkt en de transportinfrastructuur quasi onbestaand. Via ons humanitaire monitoringsysteem kon de eerste informatie over de uitbraak bevestigd en overgemaakt worden.

Besmettingsgevaar inperken

“De bevolking blijft in contact met de zieken en gaat om met de lijken alsof het niets is,” betreurt Mgr Fridolin Ambongo, die een bezoek bracht aan de ‘rode zone’ van Bikoro, Itipo en Iboko. Hij is hulpbisschop van Kinshasa en Apostolisch Beheerder van het Aartsbisdom Mbandaka-Bikoro. “De mensen willen de doden begraven in hun geboortedorp. Als ze ernaartoe gaan met een moto, worden zowel de chauffeur als de persoon die de dode meeneemt, besmet. Om nog maar te zwijgen van alle volgende passagiers.”

De bevolking moet dus op de hoogte gebracht worden van de ziekte, hoe die zich verspreidt en welke preventiemaatregelen ze kunnen nemen. Dit is een van de taken die het Caritasnetwerk op zich neemt.  Caritas leidde 465 opiniemakers op, waaronder priesters en andere invloedrijke religieuzen van de getroffen zone. Ook via de radio worden berichten verspreid, scholen werden gesensibiliseerd en meer dan 500 tolekists (fietstaxi’s) werden opgeleid, omdat fietsen en motors het meest gebruikte transportmiddel zijn. De hele gemeenschap moet erover waken dat het virus zoveel mogelijk binnen de perken gehouden wordt.

Het leven in de getroffen zone

Het epicentrum van het virus bevindt zich momenteel in de parochie van Itipo, waar de meeste zieken vandaan komen. Hier geraakten ook twee geestelijken besmet. Ze werden intussen behandeld en genezen, maar gezien hun status binnen de gemeenschap heeft dit een grote impact gehad op de bevolking.  De dagelijkse activiteiten worden aan de kant geschoven. Boeren gaan niet meer naar hun velden.

“We zien een verstoring van de landbouwactiviteiten en de markten zijn nog maar weinig functioneel”, weet Juliette Maquart, onze programmaverantwoordelijke in DRC. “Er ontstaat een risico op voedseltekorten”. Het feit dat de weg die de provinciale hoofdstad verbindt met Bikoro, Itipo en Iboko, bijna volledig afgesneden is, maakt de situatie er enkel maar moeilijker op.

Het Caritasnetwerk blijft de situatie opvolgen en concentreert zich verder op preventie, WASH (water, hygiëne en sanitair) en mobilisering van de gemeenschap.



1

Officiële cijfers van het Ministerie voor Gezondheid, 25 mei 2018

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten