Balans van het waarschuwingssysteem van Caritas in Congo

Caritas International België Balans van het waarschuwingssysteem van Caritas in Congo

Caritas Internationalis

Caritas Internationalis

17/05/2018

In Congo, een land 80 keer zo groot als België, heerst vandaag op meer dan één front crisis. De humanitaire noden zijn er enorm. Caritas steunt er op haar lokaal netwerk en haar expertise om een humanitair waarschuwingssysteem op te zetten. Terugblik in cijfers op zes maanden van dit project.

Dankzij een netwerk van meer dan 20.000 informanten ontvangt Caritas waarschuwingen in geval er zich een humanitaire crisis voordoet. Met de steun van 450 parochies in de regio’s Kasaï en Groot Equateur, en in nauwe samenwerking met 18 Caritasorganisaties, dekt het één derde van het land, ofwel een oppervlakte 24 keer zo groot als België.

490 waarschuwingen gekregen tussen september 2017 en februari 2018

Vanaf september 2017 tot februari 2018 heeft Caritas 490 waarschuwingen gekregen. Zowel in Kasaï als in Groot Equateur waren er vooral incidenten met betrekking tot bescherming (respectievelijk 27% en 26% van de waarschuwingen). Dit zijn bijvoorbeeld waarschuwingen over aanvallen, verkrachtingen, plunderingen, branden,… Binnen de huidige context van humanitaire crisissen in de Democratische Republiek Congo zijn de grote vertegenwoordiging van dit soort waarschuwingen geen verrassing.

Het geweld in Kasaï heeft eind 2017 dramatische proporties aangenomen. Het is dan ook niet verwonderlijk vast te stellen dat heel wat waarschuwingen betrekking hebben op bevolkingsverplaatsingen (24% van de waarschuwingen) en veiligheidsinformatie (18%). Sinds het uitbreken van de crisis in Kasaï (2016) hebben zich 541.000 Congolezen intern verplaatst (cijfer van 31 maart 2018). De humanitaire noden in de regio zijn enorm: meer dan 770.000 kinderen lijden onder zware ondervoeding[1] .

In Groot Equateur zijn het voornamelijk de natuurelementen die op de bevolking tekeer zijn gegaan. Informanten hebben klimatologische incidenten gerapporteerd (21%) alsook problemen met de volksgezondheid (17%).

Hoe werkt het ?

De data – die betrekking hebben op geweld, natuurrampen en bevolkingsverplaatsingen – worden verzameld door het Caritasnetwerk. 6 verplichte gegevens maken deel uit van de waarschuwing: 1) de aard van de shock; 2) de datum; 3) de locatie; 4) de oorzaken; 5) de mogelijke menselijke verliezen; 6) de mogelijke materiële schade. Het bericht wordt overgemaakt aan Caritas Congo en Caritas International, die deze informatie binnen de 48u behandelen en overmaken aan UNICEF, OCHA (het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties), en andere humanitaire partners.

De grote meerwaarde van dit humanitaire monitoringsysteem is zijn snelle reactietijd. Dit werd nogmaals aangetoond bij de opkomst van een nieuwe ebolacrisis in Bikoro op 8 mei 2018. De informanten aanwezig in de regio bevestigden de eerste informatie en maakten ze over vóór de aankomst van humanitaire teams uit Kinshasa.

“Dit systeem maakt het mogelijk om snel en betrouwbaar te informeren over een situatie in een beveiligingscontext die vaak zeer onzeker is”, zegt Willem Vervaeke, onze projectmanager DRC. “Als gevolg daarvan zijn humanitaire reacties gerichter, sneller en meer gecoördineerd en kunnen we zo aan de meest dringende behoeften te voldoen.”



Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten