Docu: realisaties in Haïti, 4 jaar na de aardbeving

Caritas International België Docu: realisaties in Haïti, 4 jaar na de aardbeving
06/01/2014

N.a.v. de vierjarige herdenking van de aardbeving trok documentairemaker André Bossuroy een week naar het zuiden van Haïti om beelden te maken van de heropbouwactiviteiten van Caritas International en om interviews af te nemen van verschillende betrokkenen.

Reis mee naar Haïti en maak kennis met onze realisaties en uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid, huizenbouw, sanitatie en onderwijs.

Aflevering 1. Huizenbouw en sanitatie

Caritas International heeft de heropbouw gefinancierd van 100 permanente huizen met latrine en watertank in de afgelegen gemeente Duval in de heuvels aan de rand van Port au Prince. Tegen midden 2014 installeren we in Cornillon/Grand Bois 237 latrines om de verspreiding van cholera tegen te gaan en 100 watertanks om watervoorziening te verzekeren tijdens het droogseizoen

Aflevering 2. Voedselzekerheid op het platteland

Haïti compte 10 millions d’habitants dont ¼ de la population vit à Port-au-Prince, la capitale, ce qui traduit un important exode rural. Caritas International a lancé un projet de sécurité alimentaire dans les banlieues pour lutter contre l’exode rural. Caritas prend en charge la formation des paysans, soutient l’agriculture et l’élevage, fournit des moyens de production et travaille à la lutte contre l’érosion.

Aflevering 3. Voedselzekerheid: bakkerij voor maniokpannekoeken

Cliana heeft met haar man een maniokveld. Ze verkoopt maniok op de markt maar de opbrengst is laag. Soms verkoopt ze cassaves – maniokpannekoeken – die meer opbrengen maar maar het maken ervan vergt veel tijd. Met haar vrouwengroep kwamen ze op het idee een cassavebakkerij op te richten met een gemeenschappelijke snijmachine, drukpers en een grote oven. Dankzij Caritas International werd hun droom werkelijkheid.

Aflevering 4. Onderwijs: opleidingen in de bouwsector

Caritas International heeft in samenwerking met Caritas Duitsland in Léogane een technische school gebouwd voor opleidingen in de bouwsector waar vandaag 150 leerlingen les volgen. Johny en Cyrius konden de school in Port-au-Prince niet betalen. Dankzij de school in Léogane kunnen ze nu wel een technisch diploma halen. Met hun diploma hopen ze op een goede baan.

Aflevering 5. Onderwijs: het weeshuis van de zusters Salesianen

Het weeshuis van de zusters Salesianen in de wijk Salines van Port-au-Prince was onbewoonbaar na de aardbeving. Met de steun van Caritas Oostenrijk en Caritas International hebben de zusters een nieuwe instelling gebouwd in Croix des Bouquets. Sinds het begin van het schooljaar 2013 kunnen 150 wezen tussen 6 en 15 jaar er terecht voor onderdak en onderwijs.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten