Burundi: de werkwijze aanpassen naar aanleiding van het coronavirus

Caritas International België Burundi: de werkwijze aanpassen naar aanleiding van het coronavirus

Caritas – Afstand houden van elkaar, als een van de belangrijkste maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, is moeilijk tijdens deze vergaderingen. Een nieuwe techniek bood hiervoor een oplossing, zie hier de voor en na.

Caritas – Afstand houden van elkaar, als een van de belangrijkste maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, is moeilijk tijdens deze vergaderingen. Een nieuwe techniek bood hiervoor een oplossing, zie hier de voor en na.

18/05/2020

Ook in Burundi zorgt de corona-epidemie voor gewijzigd gedrag en beïnvloedt ze onze manier van werken en communiceren. Dat is onder meer het geval voor de vergaderingen ‘ASSEC’, spaar- en leengroepen die worden ondersteund door Caritas. De leden ervan hadden de gewoonte dicht bij elkaar te vergaderen. Ze hebben hun gewoontes moeten aanpassen.

De mensen die in de heuvels van Mpungwe wonen, worden met heel wat milieuproblemen geconfronteerd. Caritas International en haar partners helpen hen om hun preventiecapaciteit te verstevigen en de gevolgen van natuurrampen te beperken. Sensibilisatie, herbebossing, technische vorming… gaan hand in hand met diversificatie van inkomsten om de kwetsbaarheid van de huishoudens te verminderen. Het is in deze context dat de ASSEC-groepen ontstaan zijn.

>> LEES MEER OVER DIT PROJECT: Samen de risico’s bij rampen beperken.

Afstand houden met de halve concentrische cirkel

Grégory Claus, projectbeheerder, legt uit: “De leden van de ASSEC’-groepen ontmoeten elkaar regelmatig om over sparen en lenen te praten. Met onze partners SOPRAD Caritas Ruyigi hebben we hen gesensibiliseerd rond preventiemaatregelen die ervoor moeten zorgen dat Covid-19 niet verder verspreid wordt.”

Om een afstand van 1,5 meter te houden gebruiken de deelnemers nu de techniek van de ‘enkele of dubbele’ concentrische cirkel. Deze techniek laat toe om vergaderingen te organiseren en de nodige afstand te bewaren:

Caritas International België Burundi: de werkwijze aanpassen naar aanleiding van het coronavirusEen schets van hoe de concentrische cirkel te vormen.

In de heuvels is het moeilijk om een zaal te vinden die het mogelijk maakt de fysieke afstand te bewaren. Daarom worden de ASSEC-bijeenkomsten tegenwoordig dikwijls in open lucht gehouden. “Bij slecht weer vragen we de deelnemers ermee op te houden of we stellen voor de ontmoeting later te houden”, aldus Grégory.

De hygiënische maatregelen

Caritas International België Burundi: de werkwijze aanpassen naar aanleiding van het coronavirusRegelmatig de handen wassen is zeer belangrijk om het virus in te perken. Met deze tippy tap kunnen ze dat op een veilige manier doen.

Alle vergaderingen beginnen voortaan met het wassen van de handen en een herhaling van de basisregels die in acht genomen moeten worden in de strijd tegen het coronavirus. De gemeenschappen kregen een vorming over het maken en installeren van een ‘tippy tap’. Het gaat hier om een systeem dat toelaat handen te wassen zonder voorwerpen of oppervlakten te moeten aanraken. Caritas verdeelt eveneens emmers en zeep. Zelfs omhelzingen, de begroetingsvorm bij uitstek in het land, zijn momenteel uit den boze.

Caritas helpt slachtoffers van de pandemie

Buiten Burundi is het Caritasnetwerk eveneens actief in de strijd tegen het virus in meer dan 100 landen. In DR Congo, Haïti, Syrië, Venezuela bijvoorbeeld, of dichter bij huis in Italië, waar mobiele teams helpen bij het opsporen van zieken, noodopvang organiseren, voedsel uitdelen, enz. …

In België doet Caritas International er momenteel alles aan om de sociale begeleiding en de bescherming van de mensen binnen haar opvangstructuren te verzekeren. We blijven hulp bieden waar nodig, vooral dan aan de meest kwetsbaren.

Als antwoord op deze wereldwijde noodsituatie hebben Caritas International en de zes andere leden van het 12-12 Consortium een gezamenlijke oproep tot solidariteit gelanceerd onder de naam COVID 12-12. Deze oproep zal ons hopelijk in staat stellen de meest kwetsbare mensen te bereiken in meer dan 40 landen in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika.

Elke minuut telt om levens te redden! Je hoeft het huis niet te verlaten, steun het Coronavirus Hulpfonds via ons platform online of op ons rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling “Coronavirus 005”.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten