Caritas International België Wat betekent thuis voor jou?
scroll to

Focus

#whatishome :
Wat betekent thuis voor jou?

Caritas International BelgiëWat betekent thuis voor jou?
Caritas International BelgiëWat betekent thuis voor jou?
Caritas International BelgiëWat betekent thuis voor jou?
juni 2018

Wanneer voel jij je thuis? Wanneer je omringd bent door mensen die jij graag ziet? Is het waar je je volledig kan ontspannen? Waar je helemaal jezelf kan zijn? Wat betekent dat voor jou, een thuis?

Een vraag? Neem contact met ons op

Caritas International BelgiëWat betekent thuis voor jou?

Iedereen heeft een thuis nodig

De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn onze gids voor een wereld waarin iedereen een thuis vindt. Een wereld waarin ergens blijven, reizen of verhuizen een keuze is voor iedereen.

Duurzame ontwikkeling, dat is niet alleen economische, maar ook sociale en ecologische vooruitgang. Voor Caritas International is het realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen een prioriteit. Migratie zit onlosmakelijk verweven in deze doelstellingen.

Migratie en ontwikkeling: het is ingewikkeld!

  • Migratie is een integraal onderdeel van duurzame ontwikkeling wereldwijd

De Verenigde Naties erkennen dat migranten actief meebouwen aan de samenleving, zowel in hun gasland als in hun thuisland.[1]  Dat kan op verschillende manieren. Niet alleen door jobs in te vullen en te creëren, maar ook door zich sociaal en politiek te engageren, kunst en cultuur te verrijken, creativiteit en innovatie te stimuleren, expertise en knowhow te ontwikkelen en uit te dragen, enzoverder.

  • Welke invloed heeft duurzame ontwikkeling op het fenomeen migratie?

De relatie tussen duurzame ontwikkeling en migratie is complex en niet te vatten in een aantal oneliners. In tegenstelling tot ons aanvoelen zijn het globaal genomen niet de armste mensen die migreren naar veraf gelegen gebieden. Om te migreren heb je financiële middelen, kennis en contacten nodig. Het is een mythe dat meer ontwikkeling op korte termijn migratie zal stoppen. Nochtans is het gebruiken van middelen van ontwikkelingssamenwerking voor migratiebeperking vandaag een courante praktijk.

<p>Hermann beschouwt de wereldbol als zijn thuis.</p>

Hermann beschouwt de wereldbol als zijn thuis.

Waarom migratie?

Denk aan de redenen waarom landgenoten naar het buitenland emigreren. Familie, liefde, werk, opleiding, nieuwe perspectieven, op zoek naar avontuur… En soms al deze redenen samen.
Voor velen onder ons is het heel normaal  dat migratie een keuze is. Maar dat is het niet voor iedereen in dezelfde mate.

Ongelijkheid stimuleert natuurlijk migratie. Maar het is niet de enige factor die migratie verklaart. Of een persoon de beslissing maakt om te migreren hangt af van veel factoren die met elkaar verweven zijn. Economische, politieke en klimatologische factoren spelen een rol, maar ook sociale en culturele normen en gewoontes, onverwachte gebeurtenissen, de beschikbare financiële middelen, de familiale situatie, het sociaal netwerk en het karakter van de persoon.

<p>Tekening van een kind uit Syrië (2016)</p>

Tekening van een kind uit Syrië (2016)

Migratie moet altijd een vrije keuze zijn!

Als migratie een strategie wordt om in leven te blijven, kan je nog moeilijk van een vrije keuze spreken. Vandaag zijn bijna 70 miljoen mensen gedwongen hun thuis te verlaten als gevolg van gewelddadig conflict, onderdrukking, mensenrechtenschendingen en klimatologische veranderingen[2] .

Terwijl sommigen zich genoodzaakt zien hun thuis te verlaten, zijn er anderen die niet de middelen hebben om te vertrekken. Dat vergeten we soms. Zij blijven doorgaans buiten beeld. Zij moeten blijven ondanks alle gevaren voor hun leven en dat van hun geliefden.

En voor jou?

Wat betekent thuis voor jou? Deel dit met ons op Facebook of  Twitter, voeg je foto en de hashtag #whatishome toe en nodig je vrienden uit hetzelfde te doen!

Op Facebook #whatishome
Op Twitter #whatishome

 [1]” Migratie is een motor van economische groei, innovatie en duurzame ontwikkeling. Elk jaar stelt migratie miljoenen personen in staat nieuwe kansen te zoeken. Zo worden de banden tussen landen en samenlevingen gecreëerd en versterkt”, aldus de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties in zijn rapport “Making Migration Work for All”

[2] UNHCR , “Figures at a glance” , 19 juni 2018.


#whatishome is een driejarige sociale mediacampagne gefinancierd door de Europese Unie voor sensibilisering en ontwikkelingseducatie (DEAR) in het kader van het project MIND. 11 landen en 12 Caritasorganisaties doen mee aan deze campagne. Meer info hier. De inhoud van deze campagne valt onder de verantwoordelijkheid van Caritas International en weerspiegelt niet noodzakelijk de officiële standpunten van de Europese Unie.

Caritas International België Wat betekent thuis voor jou?

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten

Gelijkaardige projecten

Alle projecten

Ontdek alle andere campagnes

Alle campagnes