Caritas International België Caritas zorgt voor levensreddende hulp
scroll to

Focus

Haïti :
Caritas zorgt voor levensreddende hulp

Caritas International BelgiëCaritas zorgt voor levensreddende hulp
Caritas International BelgiëCaritas zorgt voor levensreddende hulp
oktober 2016

Matthew is ongenadig voor de Haïtianen in het zuiderse schiereiland. Zodra de weersomstandigheden het mogelijk maken, begint Caritas Haïti met de verdeling van voedsel waterzuiveringstabletten, toiletartikelen en werktuigen.

Doe een gift
Een vraag? Neem contact met ons op

Een ravage

In de nacht van 3 op 4 oktober trekt de orkaan Matthew over het westen van het land met een windkracht tot 240 km/uur. Gevolg: overstromingen, landverschuivingen, afgeknakte en ontwortelde bomen, dode dieren, beschadigde of vernielde infrastructuren, huizen, scholen, honderden doden, gewonden, vermiste personen.

  • 1,4 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig
  • 175.509 mensen leven in tijdelijke schuilplaatsen
  • 546 doden (900 volgens informele bronnen)
  • 438 gewonden
  • 128 vermisten
  • 61.537 mensen zijn uit hun woonplaats weggetrokken
  • 1.421 mensen zijn vermoedelijk met cholera besmet
  • 34 cholera behandelingscentra zijn vernield
  • 80% van het elektriciteitsnetwerk is beschadigd in het departement Sud
  • 90% van de huizen zijn beschadigd of vernietigd in het departement Sud en Grande-Anse
<p>1 pak rijst, 2 potten bonen, 24 pakjes spaghetti, 12 gedroogde vissen, gecondenseerde melk, zout en olie.</p>

1 pak rijst, 2 potten bonen, 24 pakjes spaghetti, 12 gedroogde vissen, gecondenseerde melk, zout en olie.

Caritasnetwerk focust op voedsel, proper water, toiletartikelen en onderdak

Caritas Haïti schiet onmiddellijk in actie: medewerkers verdelen voedsel- en hygiënepakketten (met o.a. waterzuiveringstabletten) in dorpen en schuilplaatsen. Caritas heeft voldoende voorraden opgeslagen voor de eerste dagen. Zodra het weer het toelaat worden de noden geëvalueerd.

Het Caritasnetwerk werkt een noodplan uit voor 2.700 kwetsbare families (13.500 mensen). Focus ligt op voedsel, proper water, toiletartikelen en onderdak. Caritas International kan dankzij de solidariteit in ons land 50.000 euro bijdragen voor de aankoop van goederen en de uitvoering van dit programma.

 

 

<p>10 stukken toiletzeet en 10 dozen zeep voor de was, 2 tubes tandpasta, 2 kammen, 5 tandenborstels, 5 rollen toiletpapier, maandverbanden, deodorant</p>

10 stukken toiletzeet en 10 dozen zeep voor de was, 2 tubes tandpasta, 2 kammen, 5 tandenborstels, 5 rollen toiletpapier, maandverbanden, deodorant

De pakketten worden in Port au Prince samengesteld met de hulp van vrijwilligers en daarna naar de verschillende dorpen overgebracht. Zodra er weer voldoende eten en materiaal beschikbaar is op de lokale markten, zal Caritas de goederen ter plaatse aankopen. Op die manier steunen we de lokale economie en vermijden we dure transporten langs soms toch wel gevaarlijke wegen.

De heropbouw begint nu al

Haïti is een van de armste landen ter wereld. Na de aardbeving van 2010 hebben we niet alleen gewerkt aan de heropbouw van huizen. Samen met de bevolking in het zuiden van het eiland heeft Caritas International ook de familiale landbouw ondersteund, de strijd tegen de ontbossing aangebonden, werkgelegenheid gecreëerd en mensen verenigd om samen te werken voor betere resultaten.

Het zijn nu net deze mensen die het zwaarst getroffen zijn door de orkaan Matthew. Al de inspanningen om de levensomstandigheden te verbeteren in de departementen Sud, Nippes en Grande-Anse zijn quasi tot niets gereduceerd. Wij willen ervoor zorgen dat de mensen zo snel mogelijk hun leven weer op de rails krijgen.

 

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten

Gelijkaardige projecten

Alle projecten

Ontdek alle andere campagnes

Alle campagnes