Hevige bombardementen, zware tanks en grondaanvallen kenmerkten dagenlang de regio aan de Turks-Syrische grens, van de Eufraat tot het punt waar Syrië, Turkije en Irak samenkomen. De luchtaanvallen zijn sinds 13 oktober gestopt, maar de situatie blijft zeer instabiel en maakt het moeilijk om de volledige humanitaire impact vast te stellen. “Caritas Syrië heeft een regionaal kantoor in Al Hasakeh en is heel actief in deze regio,” zegt onze noodhulpcoördinator Sebastien Dechamps.
Grote nood aan drinkbaar water in Noordoost-Syrië
“De meeste mensen die moeten vluchten, gaan naar vrienden, familie of kennissen in de buurt. Vanuit het noordoosten vluchten velen naar de stad Al Hasakeh,” legt Sebastien Dechamps uit. Er ontstonden ook opvangkampen voor intern ontheemden, vooral in scholen. Deze huisvesten elk gemiddeld tussen de 30 en 50 families, maar zijn helemaal niet voorbereid op de enorme toestroom.
Het aantal kampen in Al Hasakeh steeg van 18 tot 35 na de aankomst van heel wat intern ontheemden uit Tell Tamr, waar sinds 15 oktober hevig geweld woedt. Caritas bezocht de kampen en maakte een analyse van het aantal mensen dat er verblijft en de noden. “Ongeveer de helft van de mensen in de kampen zijn kinderen en er is een grote nood is aan drinkbaar water,” legt Sébastien Dechamps uit. Caritas deelde al 1.200 waterflessen uit aan 132 families en gaat in 5 nieuwe kampen zorgen voor in totaal 20 watertanks en waterflessen voor de 179 families die er verblijven.
De Turkse militaire operatie beschadigde de watervoorziening voor 400.000 mensen in Al Hasakeh. Sinds 9 oktober lijdt de stad onder een gebrek aan drinkbaar water. Ook de weg die Al Hasakeh verbindt met Aleppo, is op sommige plaatsen afgesloten. De markt werkt momenteel wel zoals normaal. Basisgoederen zoals voedsel en hygiënische producten zijn nog beschikbaar.
Turks militair offensief met enorme humanitaire impact
De Turkse aanval heeft als doel om de Koerden uit de regio te verdrijven en een zogenaamde safe zone op te zetten waar Turkije haar Syrische vluchtelingen kan terugsturen. De humanitaire- en veiligheidsimpact van dit militaire offensief is gigantisch.
“Mensen moeten vluchten, maar ook in de kampen vinden ze niet altijd de veiligheid waar ze naar op zoek zijn. Het Mabruka kamp werd al geëvacueerd omdat het er niet veilig was en de situatie in het kamp Aïn Issa is zeer zorgwekkend, gezien haar ligging op een kruispunt van strijdende partijen,” zegt Sébastien Dechamps. Ongeveer de helft van de mensen in het kamp zou al vertrokken zijn.
Het geweld gaat verder en zorgt voor schrijnende situaties in het grensgebied van Syrië en Turkije. Caritas en andere humanitaire organisaties doen wat ze kunnen om de getroffen bevolking bij te staan, maar de middelen zijn beperkt en niet in verhouding met de immense noden.