Israël/Palestina: burgerbevolking en humanitaire teams beschermen in een context van ongezien geweld

Caritas International België Israël/Palestina: burgerbevolking en humanitaire teams beschermen in een context van ongezien geweld

Net als in 2021 is er een golf van willekeurig geweld die duizenden families doet rouwen en de hele regio dreigt mee te sleuren. - © Caritas Jeruzalem

Net als in 2021 is er een golf van willekeurig geweld die duizenden families doet rouwen en de hele regio dreigt mee te sleuren. - © Caritas Jeruzalem

11/10/2023

Het bloedige conflict dat het voorbije weekend in Israël en Palestina losbarstte, komt er na een cyclus van geweld die de voorbije jaren al talloze slachtoffers maakte. Onze collega’s van Caritas Jeruzalem in Gaza proberen medische bijstand te bieden. Maar zelf verkeren ze ook in gevaar. Naleving van het internationaal recht en de-escalatie moet vandaag en de komende weken prioriteit nummer één blijven. De internationale gemeenschap moet haar steun aan de burgerbevolking opvoeren en inspanningen doen om tot duurzame vredesoplossingen te komen.

Menselijk leed, structurele schade van grote omvang 

Als gevolg van haar omvang en intensiteit is de explosie van geweld waarvan we getuige zijn bijzonder verontrustend. Dit leidt tot een kritieke situatie voor burgers, zowel in Israël als in de bezette Palestijnse gebieden. De autoriteiten telden al bijna 4.000 doden en minstens 5.000 gewonden. Nabij Gaza evacueerde het Israëlische leger al minstens vijf steden. In Gaza zelf zijn volgens de Verenigde Naties reeds 300.000 mensen hun woningen ontvlucht uit angst voor aangekondigde bombardementen.

De situatie in Gaza verslechtert zienderogen. Het gebied is al 16 jaar geblokkeerd en gaat gebukt onder de gevolgen van vijf verwoestende oorlogen. De bombardementen van de afgelopen dagen veroorzaakten al veel menselijk leed en hebben rampzalige structurele gevolgen. Op maandag 9 oktober deelde het Israëlische leger mee de Gazastrook compleet van de buitenwereld af te snijden. Hierdoor zitten twee miljoen mensen zonder elektriciteit, eten of drinkwater.

Teams van Caritas beschermen, medische respons voorbereiden 

De bescherming van burgers en humanitair personeel, verankerd in de mensenrechten en het internationaal humanitair recht, moet als kompas dienen.

Op korte termijn concentreert Caritas Jeruzalem zich op de veiligheid van haar teams in Gaza. Sommige werknemers van Caritas zijn nu ook ontheemd. Hun families zijn gevlucht naar kerken en scholen van de Verenigde Naties. Sommige van hun huizen zijn volledig verwoest. Caritas Jeruzalem zette de voorbije dagen een systeem op om vitale en psychosociale bijstand te bieden aan haar teams en hun families. Het besef leeft dat de komende nachten in Gaza erg zwaar zullen zijn.

Bij wijze van voorzorg staken de kliniek en de medische teams van Caritas in Gaza tijdelijk hun activiteiten. Maar net zoals in het verleden zal Caritas ook nu weer, zodra mogelijk, medische en psychosociale bijstand organiseren om de plaatselijke gezondheidszorg te ondersteunen.

Staakt-het-vuren en duurzame oplossingen 

Het verdriet over de huidige wreedheden en verwoestingen illustreert op een pijnlijke manier het onvermogen van de internationale gemeenschap om tot duurzame oplossingen te komen in deze crisis die al zo lang aansleept. Niettemin onderstreept deze nieuwe dramatische episode dat meer diplomatie nodig blijft, net als dringende steun aan initiatieven die bijdragen tot vrede.

Daarom vraagt Caritas International de internationale gemeenschap, waaronder België, al het mogelijke te doen om het huidige geweld te ontmijnen, tot een staakt-het-vuren te komen en de grondrechten van de bevolking in de regio te waarborgen.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten