Israël/Palestina: Caritas-familie in rouw

Caritas International België Israël/Palestina: Caritas-familie in rouw

Beeld genomen toen het conflict weer oplaaide, in oktober 2023. - © Caritas Jerusalem

Beeld genomen toen het conflict weer oplaaide, in oktober 2023. - © Caritas Jerusalem

20/10/2023

Het terrein van de Sint-Porphyrios-kerk in Gaza werd op donderdag 19 oktober getroffen door een luchtaanval. Honderden burgers hadden daar hun toevlucht gezocht, onder wie een Caritas-collega die om het leven kwam bij het bombardement. Deze nieuwe tragedie onderstreept dat het absoluut noodzakelijk is om het internationaal humanitair recht te respecteren en dat er dringend een staakt-het-vuren moet komen om de bescherming van burgers en humanitaire hulpverleners te garanderen.

Gisteravond werd de Sint-Porphyrios-kerk in Gaza, die onderdak bood aan meer dan 400 burgers, getroffen. Onder de mensen die er onderdak hadden gezocht, waren er 5 lokale Caritas-medewerkers en hun families. Caritas-medewerkers gaven er voedsel, matrassen, verzorgingspakketten en medische hulp aan de ontheemden, terwijl ze zelf ook vluchtelingen waren geworden. De getroffen kerk wordt beschouwd als de op twee na oudste ter wereld en was een van de centra van het christelijke leven in Gaza.

Op het moment van de aanval schuilden naar schatting minstens 80 mensen in het kerkgebouw. Onder hen bevond zich Viola, een 26-jarige medische technicus van Caritas, die samen met haar kind en man om het leven kwam. Haar zus en twee kinderen waren ook bij de slachtoffers. Het voorlopige dodental staat op 17 en er zijn nog tientallen gewonden.

Sinds het begin van de vijandelijkheden op 7 oktober zijn er, naast de meer dan 1.400 slachtoffers van Hamas-aanvallen in Israël, meer dan 3.785 doden gevallen in de Gazastrook, onder wie ten minste 1.524 kinderen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een lijst opgesteld van 26 gezondheidsinstellingen die beschadigd werden door de bombardementen. Humanitaire organisaties melden ook schade aan verschillende schuilplaatsen voor ontheemden in Gaza, waaronder de door de VN aangewezen schuilplaatsen en religieuze plaatsen zoals de kerk van St.-Porphyrios.

Willekeurige aanvallen op burgers en op medische, humanitaire en religieuze infrastructuren zijn oorlogsmisdaden volgens het internationaal recht.

Samen met Caritas Internationalis en Caritas MONA veroordelen we zonder enig voorbehoud de willekeurige en doelbewuste aanvallen op burgers en burgerstructuren. En samen met hen roepen we de partijen in het conflict op om het internationaal recht strikt na te leven.

De internationale gemeenschap en België moeten alles in het werk stellen om een staakt-het-vuren te onderhandelen, de bescherming van alle burgers te garanderen en een veilige en onmiddellijke toegang tot humanitaire hulp te verzekeren.

Samen met onze lokale partners roepen we op om dringend humanitaire corridors te openen en zo de levering van broodnodige medische en voedselvoorraden mogelijk te maken na twee weken van intens geweld en 16 jaar blokkade.

Doe een gift om te helpen inspelen op deze noodsituatie : online of op rekening BE88 0000 0000 4141 met de mededeling ‘4972 PALESTINA’.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten