Na doortocht orkaan Matthew zorgt Caritas voor meest kwetsbare slachtoffers

Caritas International België Na doortocht orkaan Matthew zorgt Caritas voor meest kwetsbare slachtoffers
Caritas International België Na doortocht orkaan Matthew zorgt Caritas voor meest kwetsbare slachtoffers
Caritas International België Na doortocht orkaan Matthew zorgt Caritas voor meest kwetsbare slachtoffers
10/10/2016

In Haïti zorgt Caritas voor eten, onderdak en zuiver water voor de meest kwetsbare slachtoffers.

Stilaan wordt de omvang van de schade in Haïti na de doortocht van orkaan Matthew duidelijker. Er zijn ondertussen bijna 900 doden geteld. De ravage is enorm voor de arme bevolking op het zuidelijke schiereiland. Volgens de autoriteiten hebben naar schatting 350.000 mensen humanitaire hulp nodig.

Eten en zuiver water

Alle lokale Caritasteams in het zuiden van het land hadden zich voorbereid op de aangekondigde catastrofe. Zij hebben voedselvoorraden ingeslagen en centra ingericht om mensen op te vangen tijdens het orkaangeweld.

Nu Matthew het land verlaten heeft en de regen is gestopt, is het opruimen begonnen. Maar geblokkeerde wegen, ingestorte bruggen en rivieren die uit hun oevers getreden zijn bemoeilijken het werk en de hulpverlening.

Het internationale Caritasnetwerk slaat de handen in elkaar. Samen willen we in een eerste fase 13.500 mensen voedsel en hygiënekits met jerrycans en waterzuiveringstabletten bezorgen. We richten ons tot de meest kwetsbare bevolking: zwangere vrouwen, kinderen en volwassenen met beperkingen, en dit onder meer in de bisdommen Jérémie en Cayes in het zuidwesten van Haiti.

Uitdagingen voor de toekomst

Het is duidelijk dat mensen meer zullen nodig hebben dan eten en water om hun leven opnieuw op de rails te krijgen: onder meer ook gereedschap en materiaal om hun huizen te herstellen. De grootste uitdaging wordt het heropstarten van de landbouw, de visvangst en de werkgelegenheid. Sinds de aardbeving van 2010 werken wij met de lokale bevolking en de diocesane Caritas van Cayes en Jérémie samen aan het verbeteren van de levensomstandigheden. Het is nu net die regio die het zwaarst getroffen is door orkaan Matthew.

“Wat doe je met enkele duizenden euro voor mensen die alles verloren hebben? Daken zijn weggewaaid, huizen vernield, plantages verwoest, koeien lijken te overleven maar 75 tot 80 % van het kleinvee is verloren, vissers zijn hun boten en netten kwijt”, schrijft Martine Haentjens, projectverantwoordelijke voor Caritas International in Haïti, in een emotionele mail.

“De impact van de orkaan in het zuiden van Haïti is catastrofaal. Slachtoffers zijn verdronken of bedolven onder ingestorte gebouwen. Heel wat huizen zijn beschadigd. De mensen hebben alles verloren”, schrijft E.H. Jean-Hervé François, directeur van Caritas Haïti.

Al de inspanningen om de levensomstandigheden te verbeteren in de departementen Sud, Nippes en Grand’Anse zijn vrijwel tot niets herleid. Het wordt opnieuw een werk van lange adem. Het zal veel moed en doorzettingsvermogen vragen van de zwaar getroffen bevolking, en heel wat financiële middelen.

Lees meer…

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten