Orkaan Matthew veroorzaakt grote schade in Haïti

Caritas International België Orkaan Matthew veroorzaakt grote schade in Haïti

Caritas International

Caritas International

05/10/2016

5 oktober 2016 – Gisteren werd Haïti zwaar getroffen door de orkaan Matthew. Het land is het armste en meest kwetsbare van het Amerikaanse continent en maakt na de aardbeving van 2010 een moeizaam herstel door. De Haïtianen worden nu geconfronteerd met rukwinden tot 225 km per uur, hevige regenbuien, overstromingen, grondverschuivingen, modderstromen, vernieling van de infrastructuur en verlies van vee. Deze ochtend telde men 5 doden in Haïti.

Zware schade

Matthew wordt al beschouwd als de ergste storm in decennia. Het aantal personen dat verplicht hun huis moet verlaten wordt op 14.500 geschat, het aantal overstroomde huizen op 1855. De elektriciteits- en communicatieverbindingen worden regelmatig afgebroken. Het is dus moeilijk om op dit moment een cijfer te plakken op de omvang van de schade.

Caritas International België Orkaan Matthew veroorzaakt grote schade in Haïti

Een verhoogde aanwezigheid ter plaatse

Martine Haentjens, Programmaverantwoordelijke in Haïti: “Ik nam contact op met de projectverantwoordelijken in de verschillende regio’s van het land. Onze programma’s zijn ernstig getroffen, zeker in Les Cayes waar alles verwoest is. Alle huizen hebben hun dak verloren. We hebben geen nieuws van Jérémie maar gezien de manier waarop de orkaan zich verplaatst, is het zeker dat ook deze regio zwaar getroffen is. In Port-au-Prince is de situatie onder controle, de schade is beperkt. De wegen van het land zijn echter onbegaanbaar, de bruggen vernield.”

Het Caritasnetwerk mobiliseert via haar parochies om hulp te verlenen aan de zwaarst getroffen gemeenschappen. De ploegen staan klaar om huizen en winkels terug op te bouwen van zodra de hevige wind vermindert.

Caritas International is sinds de aardbeving van 2010 actief in Haïti met projecten rond voedselzekerheid en heeft 50.000 euro geblokkeerd om Caritas Haïti te steunen.

Uw giften zijn welkom op het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met als mededeling Haïti. U kunt ook schenken via ons online donatieplatform.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten