Caritasnetwerk bundelt krachten voor de vergeten vrouwen van Titanyen

Caritas International België Caritasnetwerk bundelt krachten voor de vergeten vrouwen van Titanyen
Caritas International België Caritasnetwerk bundelt krachten voor de vergeten vrouwen van Titanyen
Caritas International België Caritasnetwerk bundelt krachten voor de vergeten vrouwen van Titanyen
24/07/2017

Ze wachten op een oordeel. Maandenlang. Soms zelfs jaren. Een onbetaalde boete, een klein misdrijf, of gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats… de redenen waarom deze vrouwen achter tralies zitten, zijn vaak even banaal als onrechtvaardig. Van de 250 vrouwen in de Haïtiaanse vrouwengevangenis Titanyen, zijn er slechts 40 veroordeeld. Caritas besloot iets te doen voor deze vergeten vrouwen en is niet van plan om het bij één keer te laten.

Een dag in de gevangenis

De erbarmelijke leefomstandigheden in de gevangenis werden aangekaart door de voorzitter van Caritas Haïti, Mgr. Erick Glandas, die Titanyen bezocht had. Daarop besloten een aantal Caritasorganisaties die actief zijn in Haïti om – voor zover hun budget het toelaat –  een lokale actie te ondernemen voor de gedetineerden.

Martine Haentjens, verantwoordelijke voor onze projecten ter plaatse, ging met vertegenwoordigers van o.a. Caritas Haïti, Italië en Amerika, een dag naar de gevangenis: “Samen met de gedetineerden vierden we de eucharistie. De hele dag door kregen wij stiekem geplooide of verfrommelde briefjes toegestopt met daarop bedankingen, angsten en wensen.”

Medische en legale consultaties

Er werd niet enkel aandacht besteed aan het geestelijke welzijn van de vrouwen, maar ook aan hun gezondheid en legale situatie. De gedetineerden konden juridische vragen voorleggen aan experten en meer dan de helft van de vrouwen ging langs bij de medische consultatie van het gezondheidsteam van Caritas. Veelvoorkomende problemen zijn infecties en huidaandoeningen door het wassen met onzuiver water.

Caritas International België Caritasnetwerk bundelt krachten voor de vergeten vrouwen van Titanyen

Medicijnen ter behandeling werden gratis aan de gevangenen uitgedeeld. De vrouwen kregen ook hygiënekits, een warme maaltijd en ondergoed. “De gedetineerden liepen met een grote, tevreden glimlach en volgeladen handen terug naar hun zalen,” vertelt Martine.

Een vergeten waardigheid in armzalige omstandigheden

Op de bovenverdieping verblijven ongeveer 200 vrouwen, in 3 grote zalen met stapelbedden, van elkaar gescheiden door metalen tralies. Er zijn ook een twaalftal minderjarige meisjes. Kinderen en vrouwen die van hun vrijheid, waardigheid en privacy beroofd zijn.

Toch zijn hun omstandigheden een stuk beter dan in de andere gevangenissen in Haïti, waar gevangenen op de grond slapen en elke maand zes mensen sterven door de slechte hygiënische omstandigheden. “De situatie in de gevangenissen moet nationale en zelfs internationale aandacht krijgen,” meent Martine. “We hopen de vrouwen van Titanyen toch een beetje soelaas te hebben gebracht. We hebben in ieder geval een pak ideeën voor eventuele volgende bezoeken, hier of in andere gevangenissen van het land.”

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten