“Ik blijf altijd hoopvol”

Caritas International België “Ik blijf altijd hoopvol”
03/11/2017

Ethiopië, topproducent van koffie en bakermat van het rastafari-geloof, wordt vooral geassocieerd met beelden van nietsontziende droogte. Misschien minder bekend is de migratie die van en naar dit land plaatsvindt. Fanta Wolde Michael licht de situatie toe in een interview. Hij is hoofd van de dienst ontwikkeling van Caritas Sodo, in het zuiden van Ethiopië.

Wat zijn momenteel de uitdagingen voor Ethiopië?

Er is een tekort aan voedsel door een snelle bevolkingsgroei en door klimatologische factoren zoals terugkerende droogte, El Niño en La Niña. Soms regent het helemaal niet, op andere momenten te veel. Dat zorgt ervoor dat oogsten mislukken en de resultaten uitblijven. Caritas steunt de boeren om niet op te geven.

Hoe is de situatie voor de jongeren?

In regio’s waar jongeren vroeger niet de kans hadden om te studeren, zijn er nu universiteiten. Maar de werkgelegenheid ontbreekt. Jonge mensen gaan op zoek naar kansen in de steden. Ze doen er gelijk welke job, wat ze maar kunnen krijgen. Sommigen vinden iets bij de overheid of bedrijven, maar er zijn er ook die gaan poetsen in huizen, hotels, restaurants… of als parkeerwachter of schoenenpoetser aan de slag gaan. Het is een voortdurende strijd voor betere leefomstandigheden.

Vertrekken er ook jongeren naar het buitenland?

Er beweegt veel tussen de verschillende regio’s van Ethiopië, maar er zijn ook jongeren die naar het Midden-Oosten trekken, vooral naar de golfstaten. Velen gaan aan de slag als huishoudhulp in Saoedi-Arabië. Er zijn ook Ethiopiërs die in het buitenland een fortuin verdienen, en dit terug investeren in bedrijven in Ethiopië.

Geldtransfers van Ethiopiërs in het buitenland zijn heel belangrijk voor de Ethiopische economie. Ik denk zelfs bijna even belangrijk als de inkomsten uit koffie. Maar het zijn zeker niet alleen de rijken die in Ethiopië investeren, zelfs de huishoudsters in het Midden-Oosten sturen geld op naar hun familie: om onderwijs voor broertjes of zusjes te betalen, ervoor te zorgen dat de familie beter kan eten, om een begrafenis te betalen…

Hoe zie je de toekomst voor Ethiopië?

Ik werk ongeveer 30 jaar in de ontwikkelingssector. Ik zie de veranderingen en de uitdagingen. En ik blijf altijd hoopvol. Er komen steeds nieuwe technologieën en de overheid probeert ook om die te implementeren in de landbouw. De inspanningen zijn er. De initiatieven zijn er. Er worden stappen gezet. De dingen bewegen, maar gezien de grote nood moeten we meer doen. Ik denk ook dat we nog vooruitgang moeten boeken met de jeugd. Opgeleide jongeren moeten in de landbouw kunnen werken met nieuwe, moderne technieken. En ook buiten de landbouw moet er werkgelegenheid komen voor jonge mensen. Caritas heeft bijvoorbeeld een opleidingscentrum voor meisjes, waar ze voorbereid worden om een eigen zaak op te starten. Voor mijn generatie was het gemakkelijker om een job te vinden. Nu is dat wel anders. Maar jongeren zijn creatief, proberen nieuwe dingen en nemen meer risico’s. Ik zou die nieuwe generatie graag hun dromen zien waarmaken.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten