De “Common Home”[1] rapporten zijn digitaal beschikbaar op de site van Caritas Europa en analyseren de linken tussen migratie en economie, cultuur en politiek in 11 lidstaten van de Europese Unie. Ze benadrukken de kansen die migranten krijgen in hun bijdrage aan ontwikkeling, maar ook de hindernissen die ze tegenkomen. Deze serie van publicaties levert ook aanbevelingen aan beleidsmakers en behoudt een globale aanpak op lange termijn.
“De doelstelling van de Common Home publicaties is bijdragen aan een meer evenwichtig debat over migratie en ontwikkeling, op basis van feitelijke gegevens, om te leiden tot een beleid dat de bijdragen van migranten aan de gastgemeenschap en de gemeenschap van herkomst erkent en versterkt” zegt Shannon Pfohman, coördinatrice van de dienst beleid bij Caritas Europa.
Verschillende migratiecontexten
Deze publicaties[2] benadrukken het belang van de erkenning van de verschillende nationale realiteiten en migratieverhalen in elke context. Hier enkele voorbeelden van verschillen uit de nationale rapporten:
- In België is het aantal emigranten 8,6 keer hoger dan het aantal immigranten.
- Het aantal buitenlandse inwoners van Italië komt overeen met het aantal Italianen dat in het buitenland woont.
- In België, Duitsland en Oostenrijk dragen migranten meer bij aan het systeem van sociale bescherming dan wat ze krijgen aan sociale uitkeringen.
- Migranten in Nederland hebben drie keer meer geld naar hun herkomstlanden gestuurd dan de officiële ontwikkelingshulp.
- Talrijke migranten spelen een belangrijke politieke rol in hun land van herkomst. Dit is vooral het geval voor migranten in Portugal die uit Kaapverdië en Brazilië komen.
- In België en Duitsland vullen migranten een gat op de arbeidsmarkt en gaan ze zo de vergrijzing van de bevolking tegen.
Een aanvullende vergelijkende analyse van de nationale publicaties is beschikbaar in de Europese “Common Home” publicatie. Deze geeft een regionaal overzicht en integreert de conclusies en aanbevelingen van de nationale publicaties.
Aanbevelingen voor heel Europa
Caritas vraagt de Europese Unie en haar lidstaten om rekening te houden met de aanbevelingen in de 11 “Common Home” publicaties. Deze zijn gebaseerd op de ervaring van medewerkers van Caritas die wereldwijd met migranten en vluchtelingen werken. “We dringen er bij beleidsmakers op aan om in te zetten op wereldwijde solidariteit”, besluit Tom Devriendt, beleidsmedewerker bij Caritas International.
Het project MIND kreeg financiële steun van het programma van de Europese Unie voor sensibilisering en ontwikkelingseducatie (DEAR). Meer informatie vind je hier. Deze inhoud is de verantwoordelijkheid van Caritas International en niet noodzakelijk van de Europese Unie.