Ethiopië: door rampen geplaagd

Caritas International België Ethiopië: door rampen geplaagd

Caritas - Sprinkhaaninvasie in Ethiopië. Deze foto toont slechts één van de problemen waar de Ethiopiërs momenteel mee geconfronteerd worden.

Caritas - Sprinkhaaninvasie in Ethiopië. Deze foto toont slechts één van de problemen waar de Ethiopiërs momenteel mee geconfronteerd worden.

09/11/2020

Dit is niet de eerste humanitaire ramp in Ethiopië. Er was al eerder noodlottige droogte, armoede en hongersnood. Ethiopië had zich serieus herpakt. Maar dit jaar maakten covid-19, de oorlog en de sprinkhanen alles erger dan ooit. En de sprinkhanen komen nog terug. Als we nu niets doen, zien we binnenkort opnieuw beelden van de honger op de gezichten van de kinderen. Zeer verontrustende getuigenissen van Amanuel, Gimja en Fana, inwoners van Ethiopië.

Oudere Ethiopiërs hebben het in zeventig jaar nooit eerder zo erg meegemaakt. De sprinkhanen zaten echt overal, tot in de huizen. Een nachtmerrie. De vorige zwermen lieten in de grond miljarden eitjes achter waaruit binnenkort nieuwe zwermen gulzige woestijnsprinkhanen groeien.

Sprinkhanen: een nachtmerrie

Een grote zwerm sprinkhanen eet op één dag evenveel oogst op als 2.500 mensen in een heel jaar. Als ze ergens landen, blijft er geen grassprietje meer over voor de schapen en de koeien van de boeren. En net als de Bijbelse plagen komen ze ook nu niet alleen: droogte, covid-19, oorlog en de woestijnsprinkhanen. Het gevolg van sprinkhanen + droogte + armoede + oorlog = honger. Daar moeten we nu dringend iets tegen doen. Nu het nog kan.

>IK DOE VANDAAG NOG EEN GIFT

Caritas International België Ethiopië: door rampen geplaagd
©Caritas Schweiz – Amanuel Bure (50), boer in Ethiopië.

Amanuel Bure (50) is een boer in Ethiopië: “Een wolk vraatzuchtige sprinkhanen is geland op mijn veld. Ze lieten kaalgevreten oogst en miljoenen eitjes achter. Daarna aten de insecten die uit die eitjes kwamen de nieuwe zaden op. Ik ben alles kwijt: mijn hele levensonderhoud. Hoe red ik mijn gezin van de honger?”

Covid-19, droogte, oorlog, sprinkhanen en stijgende prijzen

“Sinds februari maak ik me grote zorgen over de gezondheid van mijn kinderen en kleinkinderen”, getuigt Gimja Gebray (63 jaar). Ze woont samen met haar kleinzoon Samual (8 jaar), een koe en wat gevogelte. “Er is niet alleen de noodtoestand door corona. We maken ons ook zorgen over de droogte, de vrede en de sprinkhanen. In één jaar is de prijs van tarwe meer dan verdubbeld. Met de nodige steun zou ik thuis kippen kunnen kweken en groenten telen.”

Caritas International België Ethiopië: door rampen geplaagd© Caritas International – Fana Abraha (40), alleenstaande mama die samen met haar drie kinderen en haar 25 kippen bij haar ouders woont.

Eind april landden de sprinkhanen ook in het dorp van Fana Abraha: “De angst voor die sprinkhanen komt bovenop de angst voor honger, voor droogte en drinkwatertekort, voor covid-19. Vorig jaar kreeg ik een microkrediet om 25 kippen te houden. Dat hielp enorm, maar nu is er te weinig kippenvoer en te weinig water. Water halen duurt anderhalf uur heen terug.”

Zover mogen we het niet laten komen. Daarom moet er nú dringende noodhulp komen. Om mensen te ondersteunen die lijden aan honger en ondervoeding. Om gezinnen met kinderen aan eten te helpen. En nog belangrijker: om kleine boerenfamilies aan de nodige middelen te helpen om opnieuw zelf voedsel te verbouwen en om iets te doen tegen de sprinkhanenplaag.

Help ons vechten tegen de honger in Ethiopië

Maak van Kerstmis dit jaar opnieuw een feest van vrede en solidariteit. Ook in Ethiopië. Met jouw steun kunnen we op drie manieren de toekomst veilig stellen van de meest kwetsbaren in Ethiopië:

  • Met rijst, olie, zout en meel: basisvoedsel als noodhulp om nu te overleven.
  • Met zaaigoed voor de boeren om het verlies van hun oogst te compenseren.
  • Met een geluidssysteem om sprinkhanen weg te houden van de oogst.

Samen met jou kunnen we in Ethiopië voor een zachtere kerst zorgen. Schrijf jouw gift vandaag nog over via ons online platform of op het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141  met de mededeling “3944 ETHIOPIE”.

En denk erom: vanaf 40 euro krijgt u van uw gift nu uitzonderlijk tot 60% terug via de belastingen! Het moment om in deze kerstperiode iets extra te doen als dat voor u mogelijk is.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten