In 2020 leden zo’n 720 tot 811 miljoen mensen honger, schatten de VN. Dat is een stijging met 30 tot 121 miljoen mensen in vergelijking met de cijfers van het jaar voordien. Toen ze in 2015 de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen opstelden, verbonden de Verenigde Naties zich ertoe om honger volledig uit de wereld te helpen tegen 2030. Maar de honger neemt niet af, integendeel. Covid-19 zorgde voor nog meer hongerigen in de wereld.
>>OOK TE LEZEN: Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: analyse van de cijfers in DR Congo
Conflicten, klimaatopwarming én Covid-19
De recessie als gevolg van Covid-19 behoort, samen met conflicten en klimaatopwarming, tot de belangrijkste oorzaken van honger en ondervoeding in de wereld. Conflicten blijven de voornaamste bron van onzekerheid en veroorzaken veel hongersnoden – de ernstigste vorm van voedselonzekerheid. De opwarming van de aarde baart jaar na jaar steeds meer zorgen, en volgens David Beasley, directeur-generaal van het Wereldvoedselprogramma, is de klimaatopwarming zelfs de belangrijkste oorzaak van de huidige hongersnood in Madagaskar.
De Verenigde Naties roept de politieke leiders op om nu te handelen, anders zullen jaar na jaar meer mensen honger lijden.
Naar eerlijke en duurzame voedselsystemen
De Coalitie tegen de Honger* sluit zich aan bij die oproep. “De pandemie toont aan hoe inefficiënt onze voedselsystemen zijn”, zegt Tom Devriendt, beleidsmedewerker bij Caritas International en lid van de Coalitie tegen de Honger. “Elk land, ook België, moet een groter deel van zijn ontwikkelingshulp aan voedsel besteden om hongersnoden te helpen voorkomen. Daarnaast moeten onze voedselsystemen radicaal veranderen om eerlijke en duurzame voedselsystemen te ontwikkelen. Boerenorganisaties moeten mee het landbouwbeleid uitstippelen. We moeten agro-ecologie als alternatief voor de agro-industrie ondersteunen, de weerbaarheid tegen de klimaatopwarming versterken, sociale en genderongelijkheid bestrijden en natuurlijk de internationale handel reguleren. Als we de honger uit de wereld willen, zijn dit onontbeerlijke voorwaarden.”