Vluchtelingen uit Nagorno-Karabach krijgen steun van Caritas

Caritas International België Vluchtelingen uit Nagorno-Karabach krijgen steun van Caritas

“De wereld is niet kapot”, ervaart Rafik. “Er bestaat nog menselijkheid.” - © Caritas Armenië

“De wereld is niet kapot”, ervaart Rafik. “Er bestaat nog menselijkheid.” - © Caritas Armenië

26/04/2024

Tienduizenden Armeniërs vertrokken in het najaar van 2023 uit Nagorno-Karabach, een omstreden gebied in het bergachtige zuiden van de Kaukasus, tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Ze sloegen op de vlucht na de afkondiging van een staakt-het-vuren tussen de inwoners van Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan. Caritas Armenië deed heel wat om de vluchtelingen op te vangen, ook met steun van Caritas International (België), dat kon rekenen op vrijgevige schenkers in ons land.

In de tweede helft van de jaren 1980 en de eerste helft van de jaren 1990 vochten Armenië en Azerbeidzjan een bloedige oorlog uit. In de jaren nadien was er nog geregeld geweld in de regio. De gebeurtenissen in september 2023 leidden tot de verdwijning van de republiek Nagorno-Karabach.

Op 19 september 2023 lanceerde het leger van Azerbeidzjan een grootschalig militair offensief tegen de vreedzame burgerbevolking in Nagorno-Karabach. Er kwam snel een einde aan de vijandelijkheden maar de mensen uit de enclave wilden zich in veiligheid brengen door massaal naar Armenië te vluchten. Zowat 100.000 van de 120.000 inwoners, onder wie naar schatting 30.000 kinderen, vluchtten naar Armenië.

Netwerk in actie

De tragische gebeurtenissen zetten Caritas Armenië aan tot actie. Op drie plaatsen in de provincie Ararat werden bedden verdeeld onder de vluchtelingen. In een kamp in Toros, in de provincie Shirak, werden opvangplaatsen gecreëerd. Verder werden kits met levensmiddelen en hygiënische artikelen en warme dekens uitgedeeld. In de provincie Syunik was er een gelijkaardige actie. In de dorpen Aravus, Kornidzor en Karash, allemaal in Syunik, werden pakketten met levensmiddelen en non-foodartikelen verdeeld onder gevluchte Armeniërs.

Via het Caritasnetwerk deed Caritas Armenië een oproep om 250.000 euro in te zamelen. Caritas International (België) schonk 50.000 euro. Caritas Armenië leverde heel wat inspanningen om de vluchtelingen op te vangen. Dit gebeurde ook met steun van Caritas International (België), dat kon rekenen op vrijgevige schenkers in ons land.

De vijfjarige Lucia moest, samen met haar broers, ouders en grootmoeder het mooie huis van de familie in Artsakh verlaten. Voor de tweede keer in enkele jaren tijd moest de familie op de vlucht slaan. Toen Nagorno-Karabach in september 2023 werd aangevallen, wisten de kinderen en volwassenen al waar ze zich konden verbergen in de schuilkelder van de plaatselijke school. “Al dat schieten maakte mij bang maar mijn broers van 13, 14 en 15 jaar waren bij mij”, vertelt de kleine Lucia.

Lucia maakte nieuwe vriendjes

De familie van Lucia verliet halsoverkop haar woonplaats. Papa Arkady bleef nog wat achter om anderen te helpen. Arkady had zijn eigen vader verloren op 10-jarige leeftijd, bij eerder oorlogsgeweld in het gebied. Nu huurt de familie een huis in het Armeense Haykavan. De zonen gaan daar naar school, Lucia zit nog op de kleuterschool. “Ik heb hier nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maar ik mis onze tuin en mijn speelgoed”, snikt het kleine meisje.

Armenie Lucia Vluchten Caritas Paard

© Caritas Armenië

Wat wij ervaarden, gaf ons hoop. We kunnen erop vertrouwen dat we er niet alleen voor staan.

Gevluchte familie in Armenië

Caritas Armenië hielp de gevluchte familie met een kookfornuis en dekens. Met het fornuis kan de familie koken en zich verwarmen. “Na de dood van mijn man bracht ik mijn drie kinderen groot met ons traditionele zhingyalov-brood”, zegt oma Romela, terwijl ze samen met kleindochter Lucia deeg aan het maken is.

De familie werd getroffen door de warme houding van de medewerk(st)ers van Caritas. “Wat wij ervaarden, gaf ons hoop”, klinkt het. “We kunnen erop vertrouwen dat we er niet alleen voor staan.” De kleine Lucia wil alleen maar vrede. “Ik wil geen schoten meer horen”, vertelt ze. “En ik wil mijn vriendjes nooit meer verlaten.”

Te paard gevlucht

De zestiger Rafik Sargsyan vluchtte te paard naar Armenië en nam daarbij de 3 jaar oude Buyan mee. “19 september 2023 was een doodgewone dag. Ik ging toen naar het vee op de weide. Maar toen hoorde ik het gebulder van bommen. Twee dagen aan een stuk werd er geschoten, en toen kregen we te horen dat we ons dorp moesten verlaten”, zegt Rafik.

In zijn leven moest Rafik wel vier keer op de vlucht slaan. Nu hij in Armenië leeft, kan hij niet meer naar de graven van zijn echtgenote en die van zijn twee zoons, die eerder in de oorlog sneuvelden. Rafik raakte zelf aan zijn been gewond, maar het afscheid van zijn geboortegrond doet hem veel meer pijn.

Bij zijn aankomst in het Armeense Kornidzor kon Rafik zijn been laten verzorgen. In Kornidzor vond hij een nieuwe familie. Oleg, de jongste van die familie, noemt Rafik nu opa. Rafik is erg geliefd in zijn nieuwe omgeving. “De wereld is niet kapot”, zegt hij. “Er bestaat nog menselijkheid.”

Rafik koestert nu de innige wens om iets terug te doen voor de familie waar hij en de kleine Buyan terecht konden. Caritas Armenië bezorgde aan Rafik levensmiddelen en hygiënische artikelen. De vluchteling zal ook verdere aandacht krijgen van een Caritasteam in de provincie Syunik.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten