Oekraïne: opslagplaats Caritas in Lviv gaat in vlammen op

Caritas International België Oekraïne: opslagplaats Caritas in Lviv gaat in vlammen op

Naar schatting 300 ton humanitaire goederen ging zo verloren. - © Caritas Oekraïne

Naar schatting 300 ton humanitaire goederen ging zo verloren. - © Caritas Oekraïne

20/09/2023

Russische troepen hebben in de nacht van 18 op 19 september 2023 een belangrijke opslagplaats voor humanitaire hulpgoederen van Caritas in de Oekraïense stad Lviv beschoten.

Gelukkig bleven de medewerkers van Caritas Spes Oekraïne ongedeerd. Maar de opslagplaats ging helemaal in de vlammen op. Naar schatting 300 ton humanitaire goederen ging zo verloren. In de opslagplaats lagen onder meer levensmiddelen, hygiënische artikelen, kleren en generatoren opgeslagen.

De verantwoordelijken bij Caritas hebben nog tijd nodig om precies te berekenen hoe groot de verliezen zijn. “Maar we weten nu al zeker dat we 33 palletten met voedselpakketten, 10 palletten met hygiënische artikelen en voedsel in blik en 10 palletten met generatoren en kleren kwijt zijn”, klinkt het.

Caritas International België Oekraïne: opslagplaats Caritas in Lviv gaat in vlammen op

© Caritas Oekraïne

Een deel van de vernielde hulpgoederen was nog maar pas in Lviv toegekomen vanuit het buurland Polen.

Een deel van de vernielde hulpgoederen was nog maar pas toegekomen vanuit het buurland Polen. Caritas Polen wilde met haar levering circa 600 families in Oekraïne ondersteunen. Momenteel is Caritas Polen aan het bekijken hoe het extra bijstand kan regelen voor families die dringend humanitaire steun nodig hebben.

“Caritas gebruikte dit depot al anderhalf jaar”, vertelt mgr. Eduard Kava, de hulpbisschop van Lviv. “Vanuit dit depot werden hulpgoederen getransporteerd naar plaatsen meer in het oosten van Oekraïne, om mensen in nood te helpen. Alles is nu verwoest. Godzijdank vielen er geen slachtoffers bij de medewerkers of het bewakingspersoneel.”

Aantasting internationaal recht

Opslagplaatsen met hulpgoederen vernietigen is een aantasting van het internationaal humanitair recht. Denise Brown, de humanitaire coördinator bij OCHA1 voor Oekraïne, is niet te spreken over de ‘directe of willekeurige aanvallen tegen humanitair personeel en humanitaire installaties. “In de loop van dit jaar was er een escalatie van aanvallen die ook humanitaire installaties troffen”, zegt ze. “Zulke aanvallen treffen uiteindelijk al diegenen die de gruwelijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne ondergaan.” In mei van dit jaar werden al opslagplaatsen van humanitaire organisaties in Odessa en Ternopil geviseerd door het Russische leger.

Caritas International België Oekraïne: opslagplaats Caritas in Lviv gaat in vlammen op

© Caritas Oekraïne

Er was een escalatie van aanvallen die ook humanitaire installaties troffen.

Caritas Internationalis en de structuren van Caritas in Oekraïne blijven zich onverminderd inzetten voor de humanitaire noden in het land. Het internationale netwerk van Caritas zet zijn grote inspanningen voort om de burgerbevolking in Oekraïne en de vele vluchtelingen in een reeks buurlanden te helpen en ondersteunen. Caritas International België is intensief betrokken bij de inspanningen voor de humanitaire crisis in Oekraïne en de buurlanden.1

OCHA is het VN-kantoor voor de coördinatie van humanitaire aangelegenheden.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten