De oorlog leidde tot grote humanitaire noden die vaak erg uiteenlopend zijn. “Enerzijds zijn er directe noden: eten, drinkwater, cash, onderdak, medische zorg. Anderzijds zijn er ook noden op langere termijn: psychosociale ondersteuning, scholen die weer draaien, de heropbouw van gebouwen en infrastructuur, mensen re-integreren via een job. Onze partners in Oekraïne zijn met al die noden bezig. Soms kan je, op amper 30 kilometer van elkaar, projecten hebben die totaal verschillend van aard zijn. Wanneer deze oorlog ooit ophoudt, zullen weer nieuwe noden ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan projecten om oorlogsveteranen weer een plaats te geven in de samenleving. Ook dan zal het middenveld zijn rol moeten spelen.”
De gebeurtenissen in Oekraïne hadden ook een grote impact op de buurlanden en op heel Europa. In België en in andere Europese landen arriveerden grote aantallen Oekraïense vluchtelingen. Een uitzonderlijke situatie waarop moest worden ingespeeld. In ons land opende Caritas International een ‘helpdesk’ voor Oekraïense vluchtelingen en gastfamilies. Die helpdesk functioneert tot op de dag van vandaag.
Het werk bij onze Helpdesk is in de voorbije jaren niet echt veranderd. Mensen stellen nog altijd vragen over een verblijf en bescherming in België, huisvesting, noodopvang, sociale rechten, beslissingen van een OCMW enzovoort. We zien ook een stijging van het aantal vragen over ‘de toekomst’. Oekraïeners willen weten of ze in België kunnen blijven, en hoelang. En wat ze kunnen doen om hier een echt bestaan op te bouwen. De Helpdesk helpt de mensen aan de nodige ‘tools’ om zelf hun toekomst in handen te nemen en perspectieven te creëren die beantwoorden aan hun eigen verwachtingen.