0800 2 41 41: infopunt Oekraïne antwoordt op vragen van Oekraïners en Belgen die hen opvangen

Caritas International België 0800 2 41 41: infopunt Oekraïne antwoordt op vragen van Oekraïners en Belgen die hen opvangen
23/03/2022

Juristen en maatschappelijk werkers van Caritas International antwoorden op vragen van Belgen die Oekraïners opvangen. Ze doen dit via het gratis telefoonnummer 0800 2 41 41. Er is ook een WhatsApp-infolijn om antwoorden te geven in het Oekraïens.

Sinds de inval van het Russische leger in hun land lieten bijna 20.000 Oekraïners zich al registreren in België. Vandaag lanceren we een infopunt Oekraïne om ondersteuning te geven aan al wie in ons land de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne wil steunen. Wie een vraag heeft, kan bellen naar 0800 2 41 41. De oproep is gratis. Bellen kan van maandag tot vrijdag, tussen 13.00u en 17.00u.

Voor telefoontjes in het Nederlands en het Frans kunnen mensen terecht op het nummer 0800 2 41 41. Wie vragen wil stellen in het Oekraïens, kan bellen naar de WhatsApp-infolijn 0032 476 34 07 58.

Precieze, betrouwbare en toegankelijke info

Pieter Van Roeyen, de jurist die het Infopunt Oekraïne coördineert: “We willen snel en gemakkelijk degelijke en actuele informatie kunnen geven om houvast te geven aan personen die het even allemaal niet goed weten of die moeite hebben om de juiste weg te vinden”.

Caritas International België ondersteunt niet alleen de humanitaire hulpverlening in Oekraïne en de buurlanden. We willen ook hier, in België, het verschil helpen te maken, naast de structurele projecten op het vlak van opvang en begeleiding. Het infopunt sluit aan bij die ambitie en bij wat medewerkers nu al doen op de Heizel, waar de gevluchte mensen uit Oekraïne worden geregistreerd.

>>LEES OOK: Caritas-netwerk draait op volle toeren in Oekraïne én buurlanden

“Heel wat burgers, parochies en lokale besturen zetten al hun deuren open en spelen in op de noodsituatie”, vertelt Anne Dussart, die bij Caritas International verantwoordelijk is voor de sociale programma’s. “Er stellen zich nu vragen waaraan we niet zo gewend zijn. Heel veel mensen vragen nu om bescherming in ons land, hun statuut is bijzonder en het opvangmodel is ook iets nieuws. Velen missen de juiste antwoorden. Wij willen helpen om de opvang te faciliteren en de rechten van deze mensen in orde te brengen. We zullen ook bijzondere aandacht geven aan ‘derdelanders’ zoals buitenlandse studenten en werknemers die zich ook gedwongen zagen om Oekraïne te ontvluchten”.

Uiteenlopende vragen

Allerlei vragen zijn denkbaar voor het infopunt. Hoe geraak ik aan de juiste verblijfsdocumenten? Kan ik mijn Oekraïens rijbewijs gebruiken in België? Hoe maak ik goede afspraken met mijn gastgezin? Aan Belgische gastgezinnen leggen we vanuit onze expertise rond opvang van vluchtelingen en gastgezinnen graag uit wat goede praktijken zijn en wat best te vermijden is. Er zijn ook heel wat mensen die snel willen werk vinden, de taal leren of een beroepsopleiding volgen; ook die mensen willen we op een goede manier oriënteren.

De personen uit Oekraïne zullen ook willen weten hoe ze hun kind op school kunnen inschrijven. Er zal moeten worden doorverwezen naar deskundigen op het vlak van psychosociale opvang. En als er vragen zijn over giften of vrijwilligerswerk, zullen we daar ook op antwoorden.

Wij helpen om te helpen

Al je vragen zijn welkom op het gratis nummer 0800 2 41 41, van maandag tot vrijdag, en dit tussen 13.00u en 17.00u.

Jullie lieten al je hart spreken ten bate van de kwetsbaarste personen uit Oekraïne. Veel dank hiervoor! Maar de noden blijven zeer groot. Jouw hulp is van vitaal belang voor de Oekraïnse bevolking. Help hen nu, met een gift via ons online betalingsplatform of via het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141, met de medeling “4147 Oekraïne”. Alleen met jouw steun kunnen wij het verschil blijven maken.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten