Daraa was een van de laatste anti-regeringsgebieden in Syrië en werd op 19 juni aangevallen door het Syrische Leger, dat zelfs gezondheidscentra en scholen niet spaart. De VN[1] vermeldt tientallen burgerdoden, onder wie vrouwen en kinderen.
Opvang in Syrië
De mensen die uit Daraa wegvluchten, kunnen soms terecht bij familie of kennissen in de regio. Honderden andere families worden opgevangen in Jbab, tussen Daraa en Damascus. Dit is de enige officiële en bereikbare opvangplaats in de regio.
“Het is niet gemakkelijk om op deze manier te leven”, vertelt Majda Majed, die met haar man en twee kinderen in het kamp verblijft. “We delen een hal met tientallen anderen. Mijn zoontjes hebben voedsel, melk en pampers nodig. En ik ben bezorgd over ons huis in Daraa.”
“In Jbab is er een groot tekort aan materiaal voor de kinderen. Caritas voorziet er babymelk, luiers en voedselpakketten voor de gevluchte families”, zegt Sébastien Dechamps, noodhulpcoördinator bij Caritas International. Ook in Aleppo en de kustregio zetten we onze hulp verder.
Onhoudbare levensomstandigheden aan Jordaanse grens
Ongeveer 60.000 mensen vluchtten naar Jordanië, dat haar grens gesloten houdt. Het land vangt momenteel meer dan 650.000[2] vluchtelingen uit Syrië op. Het heeft het op één na grootste aantal vluchtelingen in vergelijking met de bevolking -per 1.000 inwoners zijn er 89 vluchtelingen- en zegt geen extra vluchtelingen meer te kunnen opvangen.
“Enkel mensen in kritieke toestand worden tijdelijk in Jordanië toegelaten voor dringende medische hulp”, zegt Sébastien Dechamps. Intussen zitten de ontheemde Syriërs aan de Jordaanse grens vast in de verzengende hitte van de woestijn, waar het tot 45°C kan worden. Ze kwamen aan in gammele auto’s met daarop matrassen en koffers gestapeld. Er is een tekort aan basisbenodigdheden, zuiver drinkwater en gezondheidszorg.
De gezondheidsdiensten van Caritas Jordanië zullen medische hulp verlenen aan de mensen die het land binnen mogen voor behandeling. “Er wordt ook een mobiele medische eenheid ingezet om eerstelijnshulp te verlenen en door te verwijzen naar de gezondheidsfaciliteiten,” weet Sébastien Dechamps. “Daarnaast voorziet Caritas noodhulp voor de mensen die vast zitten aan de grens”.