Coronavirus: humanitaire hulp in DR Congo dringend nodig

Caritas International België Coronavirus: humanitaire hulp in DR Congo dringend nodig

Caritas Congo - Caritas Bunia schenkt levensmiddelen aan de plaatselijke gevangenis. In de streek zijn al twee gevallen van Covid-19 bekend.

Caritas Congo - Caritas Bunia schenkt levensmiddelen aan de plaatselijke gevangenis. In de streek zijn al twee gevallen van Covid-19 bekend.

08/04/2020

Terwijl Amerika en de meeste landen in West-Europa al even in lockdown zijn, teistert het virus nu ook tal van Afrikaanse landen. Zo werden eind maart ook de eerste maatregelen in de DR Congo genomen. Zijn deze voldoende om de bevolking te beschermen? En hoe kunnen we er humanitaire hulp blijven organiseren voor de meest kwetsbaren? Een interview met Jan Weuts, expert noodhulp bij Caritas International.

Hoeveel gevallen van corona telt DR Congo op dit moment?

Jan Weuts: Alleen al in de hoofdstad Kinshasa vrezen experten voor zo een groot aantal doden. Want in een miljoenenstad als Kinshasa, waar sociale contacten niet te vermijden zijn, verspreidt het virus zich snel. Bovendien heeft slechts een op drie er toegang tot zuiver water om de hygiënische maatregelen na te leven.

Er zijn officieel 180 besmettingen waarvan de meeste in Kinshasa.[1] We moeten de officiële cijfers wel nuanceren want de testcapaciteit is er beperkt. De epidemische curve kan daarom nooit goed gemonitord worden. Wellicht gaat het dus om meer gevallen dan vandaag bekend… Een ding is zeker: het cijfer zal snel omhoog gaan.

Caritas International België Coronavirus: humanitaire hulp in DR Congo dringend nodig
© Tommy Trenchard/ Caritas Internationalis

Welke maatregelen zijn er ondertussen genomen om de pandemie in te dijken?

Jan: President Tshisekedi maakte de bevolking attent op de standaard richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zoals afstand houden, geen handen geven en de handen goed wassen. Wat het effect op de gezondheidsstructuur van DR Congo zal zijn is af te wachten. Het is van groot belang dat gezondheidswerkers zich goed beschermen, zodanig dat er geen crosscontaminatie in de ziekenhuizen plaatsvindt.

Bovendien kan het land voortbouwen op de structuren, kennis en maatregelen die werden opgebouwd in de strijd tegen ebola. In Oost-Congo hebben ze behoorlijk wat knowhow over sensibiliserings- en preventiecampagnes, beschermingsprotocollen en patiënten isoleren. Dit kan van grote meerwaarde zijn.

Hoe verloopt de humanitaire monitoring in de regio tijdens deze pandemie?

Jan: Uit veiligheidsmaatregelen zijn er heel wat expats weggetrokken uit de Afrikaanse landen. Ook sluiten ze hun grenzen en ontvangen ze geen luchtverkeer meer. Op deze manier is noodhulp voorzien een uitdaging, maar niet onmogelijk.

Er wordt naar mogelijkheden gezocht om humanitaire vluchten te installeren met medicatie, beschermingsmateriaal en andere middelen die nodig zijn in de strijd tegen het virus. Samen met de WHO wordt bekeken hoe medisch personeel naar deze landen kan reizen. Caritas Congo, onze lokale partner, blijft uiteraard actief in de strijd tegen corona en zet – op dit moment – in op sensibilisering en preventie.

>>LEES MEER: Coronavirus: ook in centraal Afrika nemen besmettingen toe

Hoe kan Caritas helpen in de strijd tegen het virus?

Jan: We kunnen er niet omheen: er zullen veel slachtoffers vallen. De vele zieken hebben recht op een goede verzorging, maar we mogen de rest van de bevolking niet in de kou laten staan. We moeten solidair blijven met hen.

De meerderheid van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De voedselprijzen schieten de lucht in, met als gevolg: een humanitaire ramp voor de allerzwaksten. Chaos en onrust onder de bevolking breekt nu al los. Er is dus absoluut nood aan financiële hulp zodat we zij die er nood aan zullen hebben, kunnen voorzien van levensmiddelen om deze crisis te doorstaan.


Caritas helpt slachtoffers van de pandemie

In België doet Caritas International er momenteel alles aan om de sociale begeleiding en de bescherming van de mensen binnen en buiten haar opvangstructuren te verzekeren. We blijven hulp bieden waar nodig, vooral dan aan de meest kwetsbaren. Het Caritasnetwerk is naast DR Congo eveneens actief in de strijd tegen het virus in Rwanda, Burundi, Syrië, Zimbabwe en Venezuela. Ook dichter bij ons in Italië waar mobiele teams helpen bij het opsporen van zieken, noodopvang organiseren, voedsel uitdelen, enz.

Ook je kan samen met Caritas helpen zonder daarvoor de deur uit te moeten. Steun het Coronavirus hulpfonds via ons platform online of op ons rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling “Coronavirus 005”.  



1

Aantal besmettingen op 8 april 2020.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten