Caritas Jordanië in actie

Caritas International België Caritas Jordanië in actie
21/12/2018

Hopeloosheid, frustratie en gebrek aan perspectieven bepalen het leven van de bijna vergeten vluchtelingen in Jordanië. Elke dag is Dana Shaheen van Caritas Jordanië hier getuige van. Ze vertelt over de harde realiteit van het leven in Jordanië en legt uit wat Caritas Jordanië doet voor de bevolking.

“Sinds de oprichting in 1967 hebben we verschillende programma’s voor de arme bevolking opgezet, zowel voor vluchtelingen en migranten als voor Jordaniërs”, legt Dana Shaheen uit. Caritas zorgt voor basisbenodigdheden: eten, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs … en nog veel meer. “We kunnen rekenen op 370 medewerkers en maar liefst 3.000 vrijwilligers waaronder ook heel wat vluchtelingen die zich inzetten voor de meest kwetsbaren, zonder onderscheid”.

Armoede

Jordanië kent een mediterraan klimaat maar in de winter kan het in de bergen en de woestijn flink koud zijn. Vele gezinnen hebben het moeilijk dan. Voor de vluchtelingen is het vaak een kwestie van overleven. “Er zijn geen officiële cijfers maar de armoede in Jordanië is groot. Heel wat families leven in vervallen huizen waar er onvoldoende isolatie is en geen verwarming,” zegt Dana Shaheen. “In de winter gebruiken ze dekens en primitieve verwarmingstoestellen om zich te verwarmen. Ze moeten brandstof kopen, warme kleren en schoenen voor hun kinderen bovenop hun eten en andere noodzakelijke spullen. Er moet ook huur betaald worden, al is hun huis maar een stal. En als gevolg van hun levensomstandigheden hebben ze vaker medische zorg nodig… En daar is geen geld voor want de meeste vluchtelingen hebben geen werk.”

Afhankelijkheid verminderen

Vele van de vluchtelingenfamilies zijn al jaren afhankelijk van hulp. Om hen deels uit die situatie van onmacht en passiviteit te halen, werkt Caritas Jordanië sinds enige tijd met een kaartsysteem waarop cash geld wordt overgemaakt. Op die manier kunnen gezinnen zelf beslissen over hun aankopen. “De grootste noden zijn voedsel, medische verzorging en huurgeld, maar de samenstelling en de specifieke behoeften kunnen nogal verschillen van familie tot familie”, weet Dana. “Zelfbeslissingsrecht geeft een stukje waardigheid terug.”

De mensen worden van dichtbij begeleid: er zijn informatiemomenten, persoonlijke budgetbegeleiding. Heel belangrijk om de effectiviteit van de hulpverlening te garanderen.

Een ander initiatief in dit verband is ‘cash for work’. Syrische en Iraakse vluchtelingen krijgen een opleiding en daarna 50 dagen werkgelegenheid in de landbouw, de artisanale sector of in afvalbeheer.

Psychologische en medische zorg

“Heel wat vluchtelingen zijn getraumatiseerd door de tragische gebeurtenissen in hun land en tijdens hun vlucht. Er zijn de slachtoffers van martelingen en misbruik, en er zijn mensen die daarvan getuige zijn geweest zijn. Vooral kinderen hebben hier speciale aandacht nodig. We zien ook heel wat eenzaamheid”, gaat Dana verder. “Via een intakegesprek proberen we te achterhalen welke hulp nodig is. Wij hebben onze eigen hulpverleners maar ook een netwerk van gespecialiseerde diensten waar we indien nodig naar doorverwijzen. We organiseren ook infosessies rond werkgelegenheid, en rechten en plichten van huurders. En last but not least integratie bevorderende activiteiten die een harmonieuze samenleving bevorderen en de eenzaamheid doorbreken. ”

Vluchtelingen kunnen bij Caritas Jordanië ook terecht voor medische hulpverlening – zowel voor basiszorg als voor specialisaties. Bijzondere aandacht gaat naar prenatale consultaties en moeder- en kindzorg.

Wilt u Caritas in Jordanië steunen?

Ondanks de niet aflatende inspanningen van Caritas Jordanië en ander ngo’s gaat de situatie van de vluchtelingen erop achteruit. De overheid heeft beslist om enkel nog in de kampen medische hulp te subsidiëren. Vluchtelingen buiten de kampen moeten alles zelf betalen en dat is voor de meesten niet haalbaar. De belastingen op voedsel werden verhoogd. De officiële hulp is afgenomen bij gebrek aan internationale steun. Toegang tot water, onderwijs en hygiëne loopt mank. Ouders zien zich genoodzaakt hun kinderen de straat op te sturen om met karweitjes geld te verdienen in plaats van school te kunnen lopen – een overlevingsstrategie.

Met uw steun helpt Caritas in Jordanië zowel kwetsbare Syriërs als Irakezen en Jordaniërs die het moeilijk hebben het hoofd boven water te houden. U kunt hen vandaag nog helpen met uw gift[1].



[1]

Zoals u weet, krijgt u voor giften van 40 euro en meer op jaarbasis een fiscaal attest. Uw gift van vandaag komt daarvoor nog mee in aanmerking. Met het attest krijgt u tot 45% van uw giften van dit jaar terug als belastingvermindering. Schenkt u nu 78 euro, dan krijgt u van dat bedrag alvast al zo’n 35 euro terug als belastingvermindering. Uw gift moet wel bij ons aankomen vóór 31 december 2018.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten