Drie vragen aan Sebhatu Seyoum Halibo, Caritas Ethiopië

Caritas International België Drie vragen aan Sebhatu Seyoum Halibo, Caritas Ethiopië
Caritas International België Drie vragen aan Sebhatu Seyoum Halibo, Caritas Ethiopië
Caritas International België Drie vragen aan Sebhatu Seyoum Halibo, Caritas Ethiopië

Isabel Corthier (fotos 2 & 3)

Isabel Corthier (fotos 2 & 3)

14/06/2017

Wist u dat er tussen Ethiopië en België 10.426 km ligt? Deze afstand werd ineens weggeveegd met het bezoek van Sebhatu Seyoum Halibo, hoofd van de dienst ontwikkeling bij Caritas Ethiopië. Hij kwam naar ons land voor een internationale conferentie, maar maakte eerst tijd voor een interview. Over zijn thuisland, zijn job en kleine ingrepen met een grote impact.

Hoe lang werk je al bij Caritas?

Ik begon in 2004 in de planning, monitoring en evaluatie van de projecten in Mekele, de hoofdstad van de Tigray regio in het noorden van Ethiopië. Hier ontstond onze organisatie 20 jaar eerder, in 1984, toen Ethiopië geteisterd werd door zware hongersnood. De strijd die op dat moment woedde tussen de toenmalige overheid en rebellen lag mee aan de oorzaak van dit drama, waarvan de bevolking het grootste slachtoffer was. Zij konden rekenen op het sociale actie comité van de katholieke kerk, dat noodhulp bood en later uitgroeide tot het kantoor van Caritas waar ik werk.

Caritas International België Drie vragen aan Sebhatu Seyoum Halibo, Caritas Ethiopië

De Tigray regio in het noorden van Ethiopië.

Wat zijn nu de grote uitdagingen?

Er zijn er heel wat: droogte, klimaatverandering, migratie, genderongelijkheid … Om deze uitdagingen aan te gaan, wil ik inzetten op een innovatieve aanpak. Voor bijvoorbeeld klimaatverandering is dit echt nodig. Onze landbouw is gebaseerd op regen, maar er is geen regelmatige neerslag.

Wij passen ons aan met technieken zoals irrigatie, beheer van natuurlijke hulpbronnen en geselecteerde gewassen die bestand zijn tegen droogte. In Ethiopië voelen we  elke dag de gevolgen van klimaatverandering, maar de oorzaak ervan ligt niet bij ons. We kunnen ons dus enkel aanpassen. De oorzaken van klimaatverandering aanpakken kunnen wij niet. Daarvoor moeten de grote vervuilers meewerken.

Hoe verloopt de samenwerking met de Belgische Caritas?

We zijn al ongeveer 15 jaar lang goede partners en gaan op een transparante manier met elkaar om. Met de steun van Caritas International en de Belgische overheid werken we vooral aan watervoorzieningen en voedselzekerheid. Door te focussen op gezinnen, zie je al snel de verandering die onze projecten voor een familie teweeg brengen. We hebben samen enkele projecten opgezet die echt voorbeelden voor de regio zijn. We slaagden er bijvoorbeeld in om met onze vrouwengroepen culturele taboes te doorbreken zodat ze grond kunnen bewerken én bezitten. Het is belangrijk dat mensen zelf het nut inzien van innovaties. Dat is wat hen succesvol maakt en waar ik dan ook veel belang aan hecht. Als ik zie hoe ons werk het leven van mensen verandert, dan pas ben ik echt tevreden.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten