Monique krijgt stapje voor stapje weer greep op haar leven

Caritas International België Monique krijgt stapje voor stapje weer greep op haar leven

Gaëtane en Monique bespreken wat je allemaal moet doen om een woning te vinden. / © Caritas International

Gaëtane en Monique bespreken wat je allemaal moet doen om een woning te vinden. / © Caritas International

16/08/2023

“Er heerste chaos in mijn hoofd. Ik had veel te veel zorgen en stelde mezelf te veel vragen.” Monique, afkomstig uit Benin, belandde via gezinshereniging in België. Al gauw stapelden de zorgen zich op voor haar en haar twee kinderen: ze moest wegvluchten bij haar gewelddadige man, een eigen appartement vinden en kijken hoe ze een inkomen kon verdienen. Een serieuze uitdaging want Monique kon geen Frans praten of lezen. Maar de teams van Caritas International in Luik zorgden voor een transversale aanpak, en zo kreeg ze stap voor stap weer greep op haar leven.

Marie Léonard geeft les bij Caritas International in Luik en vertelt: “Monique kwam naar ons en wilde graag leren lezen en schrijven. Na enkele weken kwam ik tot het besef dat een gebrek aan kennis van het Frans niet het enige punt was. Monique had nog heel wat andere problemen.”

Monique bevestigt: “Toen ik voor het eerst bij Caritas aanklopte, kon ik zelfs mijn eigen naam niet herkennen op een blad papier. Soms betaalde ik zelfs de rekeningen van mijn buren zonder het te beseffen. Mijn man wilde me naar Benin terugsturen, zonder mijn kinderen. Ik had een heleboel zorgen. Er heerste chaos in mijn hoofd en ik stelde mezelf te veel vragen. Ik vergat mijn boodschappen in de winkel en speelde mijn telefoon een aantal keren kwijt.”

Marie gaf Monique de raad om naar de collega’s van de dienst voor sociale en juridische problemen en van Auton’home – het project waar mensen op het vlak van huisvesting worden ondersteund – te gaan. De teams van Caritas International in Luik geven een globale begeleiding aan vluchtelingen en migranten. Je kan er Frans leren lezen en schrijven, en er zijn ook cursussen over de samenleving. De medewerk-st-ers geven sociaal-juridisch advies en ondersteuning op het vlak van huisvesting. De globale aanpak werkt de integratie en de zelfstandigheid in de hand.

“Nu ben ik rustig”

Monique kreeg juridisch advies over haar rechten en plichten en ondersteuning bij administratieve formaliteiten. Ze kreeg ook haar eigen bankkaart, bouwde een sociaal netwerk uit, leerde een ‘app’ te gebruiken voor haar geldzaken. Door opeenvolgende gesprekken kreeg het team een beter zicht op de noden van Monique. En daar werd dan weer op ingespeeld. Dankzij de ondersteuning op maat krijgt Monique beetje bij beetje weer greep op haar leven. “Vroeger stelde ik mezelf te veel vragen. Nu voel ik me veel rustiger. Ik wil nog beter leren schrijven. Later hoop ik ook werk te vinden.”

Huisvesting is essentieel voor iemands welzijn en cruciaal voor het integratieproces. Monique beseft dat zelf maar al te goed: “Samen met Gaëtane, die me psychosociaal begeleidt, ga ik op zoek naar een fatsoenlijke woning voor mijn kinderen en mezelf. We zullen ons inschrijven voor een sociale woning. Ik weet nu ook waarop ik moet letten wanneer ik een woning bezoek: wat is de staat van het gebouw, hoe zit het met de gas- en elektriciteitsvoorzieningen enzovoort?”

Marie: “De situatie van Monique is nu stabieler geworden. Ze heeft meer greep op haar omgeving. Monique maakte een enorme vooruitgang op het vlak van lezen en schrijven. De rust in haar hoofd en in haar leven heeft als gevolg dat ze zich beter kan concentreren op de lessen. En nu ze Frans kan lezen en spreken, is het een stuk makkelijker om stappen te zetten. Op school merken de onderwijzeressen dat Moniques kinderen beter leren.”

“Ik heb Frans gepraat!”, roept Monique vrolijk. Marie kijkt instemmend toe: “Je hebt de moed gehad om hulp te vragen toen je die nodig had. En samen hebben we jouw problemen één voor één aangepakt. Nu kan je zelf vertellen over het parcours dat je aflegde. Daar mag je zeker trots op zijn!”

Collega aan het woord: Marie geeft lessen lezen en schrijven

Video uniquement disponible en français.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten